Mink-sagen

Mette Frederiksen forklarer, hvorfor hun trækker Barbara Bertelsens advarsel tilbage

Ifølge minkavlernes formand er mange rundt om i landet ved at "brække sig over trængslen ved håndvasken".

Når statsminister Mette Frederiksen (S) fredag har trukket den advarsel tilbage, hun ellers gav til sin departementschef, Barbara Bertelsen, i august 2022, skyldes det, at der ikke længere er grundlag for den.

Det forklarer hun i et interview med TV 2 og DR i Bruxelles fredag eftermiddag.

- Der ligger en indstilling fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen. Det grundlag, hvorpå der blev givet en advarsel, mener man ikke længere er til stede, siger Mette Frederiksen.

Fik hård kritik af Minkkommissionen

Det var ellers også Medarbejder- og Kompetencestyrelsens rådgivning, der tilbage i august var årsag til, at Mette Frederiksen i første omgang gav Barbara Bertelsen en advarsel for sin rolle i minksagen.

Minkkommissionen havde kort tid forinden rettet hård kritik af blandt andet Statsministeriets rolle i minksagen.

Kommissionen mente, at Statsministeriet havde handlet "meget kritisabelt" og været ansvarlig for en "forceret proces" op til beslutningen om at aflive alle mink, som der viste sig ikke at være lovgrundlag for.

Kommissionen mente også, at departementschefen havde begået tjenesteforseelser.

Forhørsledelse ser sagen anderledes

Men siden har en såkaldt forhørsledelse med tidligere højesteretspræsident Thomas Rørdam vurderet minksagen i et helt andet lys.

Stik modsat Minkkommissionen mener forhørsledelsen ikke, at pressemødet 4. november 2020, hvor beslutningen om nedslagtningen af alle mink blev annonceret, "retligt kan karakteriseres som en instruks". Altså var det ifølge forhørsledelsen ikke en ordre til minkavlerne.

Det er årsagen til, at rigspolitichef Thorkild Fogde er vendt tilbage til tjeneste. Og den nye vurdering af, at pressemødet ifølge forhørsledelsen ikke var en instruks, har også ændret Medarbejder- og Kompetencestyrelsens indstilling til konsekvenserne for Barbara Bertelsen, forklarer Mette Frederiksen.

- Styrelsen vurderer, at der ikke er grundlag for den advarsel, der blev givet. Det er jo, fordi man nu er nået frem til, at der ikke blev givet en ulovlig instruks. Og så er der ikke grundlag for en advarsel, og så skal den heller ikke opretholdes, siger Mette Frederiksen.

Men der har været tale om grundlovsbrud, og at et helt erhverv er blevet nedlagt, men nu efterlades der et indtryk af, at der ikke rigtig er nogen, der bliver stillet til ansvar. Hvilket signal synes du, at det sender?

- Nu blander du også nogle forskellige ting sammen, siger Mette Frederiksen og forklarer, at beslutningen om at slå alle mink ned var helt ”nødvendig”.

- Efterfølgende har der så siddet en forhørsledelse og afdækket det her og er nået frem til, at der ikke var tale om en ulovlig instruks, som ellers har været omdrejningspunktet for meget af den diskussion, siger Mette Frederiksen og fortsætter:

- På baggrund af det er der kommet en indstilling fra styrelsen, og den vælger jeg som arbejdsgiver at følge.

Minkformand: Folk er ved at brække sig

Minkavlernes formand, Tage Pedersen, er alt andet end tilfreds med, at Barbara Bertelsens advarsel trækkes tilbage.

Han mener, at det er resultatet af ”juridiske finesser”, og siger:

- Jeg tror ærligt talt, at både minkavlere og alle andre borgere her i landet er ved at brække sig over trængslen ved håndvasken. Når bare man er højt nok på strå, så kan man åbenbart tillade sig at iværksætte hvad som helst i panik og så bare regne med, at det er dem nedenunder, der har styr på lov og ret, siger han.

Statsministeriet oplyser til TV 2, at Barbara Bertelsen ikke har nogen kommentarer.