TV 2 erfarer: Her er regeringens forventninger til økonomien i 2023 og 2024

Den danske økonomi ser frem mod vækst og en korrigering af inflationen til normalniveau indenfor en overskuelig fremtid, forventes det blandt andet.

Når regeringen torsdag vil præsentere en stram finanslov sammen med regeringens økonomiske redegørelse, er der en masse gode nyheder i vente.

For det går overraskende godt for økonomien, og det vil kunne mærkes hos danskerne, siger TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn.

Den økonomiske redegørelse viser ifølge TV 2s oplysninger, at Danmark slipper ret nemt fra den krise, vi har haft med inflation og stigende råvarepriser, vurderer Ole Krohn.

- Regeringen vil sige, at inflationen er ved at blive tæmmet, siger han.

Regeringen forventer, at inflationen i 2023 vil være på 3,9 procent, mens den i 2024 vil være på 2,8 procent, erfarer TV 2.

Med andre ord nærmer vi os ifølge Ole Krohn et normalt niveau.

Det betyder også, at lønmodtagerne rent faktisk kan forvente flere penge mellem hænderne, fordi inflationstallene er lavere end de forventede lønstigninger.

- De næste to år kan danskerne se frem til en reallønsfremgang, siger Ole Krohn.

Tørken er ovre

For manges vedkommende er spekulationer om, hvilke varer man smider i indkøbskurven, blevet en integreret del af hverdagen.

Det vil formentlig stadig være sådan noget tid endnu – for nogle danskere er det naturligvis altid hverdag – men mange kan altså forvente, at det ikke længere vil være en lige så stor udfordring, mener Ole Krohn.

- Det er meget interessant, at regeringen når frem til, at den tørke, lønmodtagerne har haft, hvor de kan købe mindre, når de er i supermarkedet, den ser ud til at være ovre. Der kommer en genopretning af købekraften, hvis vi skal tro den prognose, som regeringen offentliggør.

Det forventes også, ifølge TV 2s oplysninger, at beskæftigelsen vil falde med mellem 10.000 og 20.000 personer, men dette er set i forhold til den samlede arbejdsstyrke på tre millioner ikke skræmmende, mener kommentatoren.

- Den her økonomiske rapport tegner et billede af en dansk økonomi i relativt god form. Vi har virkelig mulighed for at bide fra os med den her økonomiske krise. Det ser ud til, at vi undgår det værste.

Mindre vækst i BNP

Bagsiden af medaljen i den ellers, ifølge Ole Krohn, positive rapport er, at landets BNP ikke ser ud til at vokse særligt i 2023.

- Hvis man kigger på BNP-væksten, som er meget vigtigt, da det er den samlede vækst, så har vi godt nok et sløjt år i år vente, siger Krohn.

Til gengæld ligger væksten over nulpunktet, og derfor ser det ud til, at vi slipper udenom den recession, som mange havde frygtet, mener han.

Næste år forventes væksten at være ”ganske pæn” og ligge på 1,5 procent.

Ole Krohn mener, at forventningerne lægger op til, at regeringen kan stramme den økonomiske politik endnu mere.

- Det her viser måske mere et billede af, at regeringen har behov for at opstramme finansloven mere, end man har behov for at løsne den, for arbejdsmarkedet er meget stærkt, siger han.

Regeringen præsenterer torsdag middag sit finanslovsforslag for 2023 og den økonomiske redegørelse, som vil blive dækket løbende på TV2.DK.