Lippert

Lidegaard afviste at blive klimaminister

Martin Lidegaard fortæller, at han har drøftelser med Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti om en koordineret opposition.

Blot to dage inden den nye SVM-regering blev præsenteret på Marienborg i december, forlod Radikale Venstre regeringsforhandlingerne til stor forbløffelse hos mange.

Partiet sagde farvel til regeringsmagten, og det var til trods for muligheden for ministerposter.

De radikales leder, Martin Lidegaard, blev eksempelvis tilbudt at være klimaminister.

Intet var lettere for mig end at gøre som Lars Løkke og sætte mig ind i en fed ministerbil

Martin Lidegaard, Radikale Venstres politiske leder

Det afslører han i ugens udgave af 'Lippert', hvor partilederen giver sin version af, hvorfor han endte med at holde sit parti uden for deltagelse i midterregeringen.

Blandt andet frygtede han, at en radikal klimaministers mandat i regeringen ville blive for svagt.

Er det et spørgsmål om, hvor mange ministre I kunne få?

- Det er både antallet af ministre og især hvilke ministre. Det afgørende for mig er, at vi har haft tre år med Mette Frederiksen, hvor implementeringen af det grønne stort set har stået stille. Der er ikke sket noget. Hele landbrugs- og transportområdet har stået stille. Derfor er det afgørende for os, med den klimaprofil vi har, at vi får sikkerhed for, at vi kan komme i gang med at implementere, siger Martin Lidegaard.

Du bliver tilbudt at være klimaminister?

- Det er blandt andet det, der er på bordet, siger Martin Lidegaard.

Krævede et stærkere mandat

Martin Lidegaard ville under regeringsforhandlingerne på Marienborg blandt andet have vished for, at ministeriet kan bære sager på klimaområdet selvstændigt ind i de to afgørende regeringsudvalg – koordinations- og økonomiudvalget – uden at politiske forslag skal godkendes af eksempelvis Finansministeriet.

Det ville ifølge Martin Lidegaard sikre en hurtigere og mere effektiv implementering af klimapolitikken, men den mulighed blev ifølge den radikale leder afvist.

- Vi ville gerne sikre os et fast track i økonomi- og koordinationsudvalget. Du kan ikke som resortminister komme igennem med dine sager, hvis du ikke har et stærkere håndtag, siger Martin Lidegaard.

Den radikale leder nævner, at han i sin tid som klimaminister fra 2011 til 2014 aldrig havde følt sig mere magtesløs, fordi politikken ikke kunne føres igennem.

Let at sige ja til "fed ministerbil"

Det var Radikale Venstres trussel om et mistillidsvotum til den daværende S-regering, der tvang statsminister Mette Frederiksen (S) til at udskrive valg i oktober sidste år.

Radikale Venstre ville have spredt magten ud, og partiets daværende politiske leder Sofie Carsten Nielsen erklærede, at en midterregering med både røde og blå partier var målet.

Historien viste siden, at midterregeringen kom, men nu uden de radikale.

Martin Lidegaard erkender, at det kan se mærkeligt ud, at partiet i dag står uden for regeringen.

- Hvis du tror, at det var en let beslutning for en radikal at gå den aften på Marienborg (hvor partiet forlod regeringsforhandlingerne, red.), så var der da intet, der var lettere for mig end at gøre som Lars Løkke og sætte mig ind i en fed ministerbil og sige mission completed.

- Nu har vi ramt midten, nu er vi tilbage i business. Men hvorfor er jeg der? Er det bare for at sidde der? spørger Martin Lidegaard retorisk med henvisning til, at han ikke troede på tilstrækkelig politisk indflydelse med partiets syv mandater.

K-LA-R-samarbejde?

Martin Lidegaard har erklæret sit parti som værende en fri fugl, der hverken er støtteparti eller opposition i det nye folketing, men åbner i interviewet med Søren Lippert for et nyt samarbejde med Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti.

De tre partier ønsker blandt andet at være en koordineret opposition, der kan stille samlede krav til regeringen, når der starter forhandlinger om en kommende tilbagetrækningsreform. Ifølge Martin Lidegaard for at "hæve ambitionsniveauet".

Er det noget, du holder møder om med Søren Pape (K) og Alex Vanopslagh (LA)?

- Ja. Så meget kan jeg sige. Men ikke meget mere.

Hvorfor?

- Det har vi lovet at gå ud med i fællesskab, når vi er klar til det. Men vi har en god dialog, siger Martin Lidegaard.

Du kan se hele interviewet med Martin Lidegaard i onsdagens 'Lippert'-program på TV 2 PLAY lige her.