Krigen i Ukraine

Danske politikere på hemmeligholdt tur til Ukraine

Folketingsmedlemmerne skal blandt andet mødes med ukrainske politikere og drøfte den danske støtte til landet.

Syv medlemmer af Det Udenrigspolitiske Nævn er onsdag morgen ankommet til den ukrainske hovedstad, Kyiv, med tog.

Det fortæller TV 2s Rasmus Tantholt fra Maidan-pladsen i Kyiv, idet de ankommer på den hidtil hemmeligholdte tur.

Her skal de danske politikere blandt andet mødes med Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba.

Der er tale om Venstres Michael Aastrup Jensen og Mads Fuglede, Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, Jesper Petersen (S), Karsten Hønge fra SF, Christian Friis Bach (R) og Henrik Dahl (LA).

Hvorfor er I kommet så mange danske politikere til Kyiv?

- Det er vi for at undersøge, hvordan vi kan hjælpe bedst muligt i den frihedskamp, som vi alle bakker op omkring i Folketinget, men selvfølgelig også se for os selv de ødelæggelser og krigsforbrydelser, som Rusland har stået bag, siger nævnets formand, Michael Aastrup Jensen (V).

Kampfly kan blive et tema

Ifølge ham skal de danske politikere tale med deres ukrainske kolleger om, hvordan vi kan fortsætte "den massive opbakning" fra dansk side.

- Vi ved jo, hvad de har brug for. De har brug for massiv militær hjælp, og de har brug for massiv økonomisk hjælp. Og så har de jo også brug for at blive bakket op på alle mulige måder, humanitært og lignende, og det er det, vi prøver at gå i detaljer om, hvordan kan vi hjælpe, siger Michael Aastrup Jensen.

Et af de vigtige formål med, at vi kommer her, er noget så banalt som, at vi viser solidaritet med det ukrainske folk i deres kamp for frihed

Karsten Hønge, SF

Han forventer også, at samtalen kan komme ind på kampfly.

Regeringen har endnu ikke besluttet, om Danmark skal følge Polens eksempel og sende kampfly til Ukraine. Men både Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance mener, at Danmark bør sende danske F-16-fly til Ukraine.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde i sidste uge, at "det er noget, vi diskuterer i kredsen af allierede". Og det budskab kommer ukrainerne også til at høre fra Det Udenrigspolitiske Nævn.

- Vi ønsker jo én ting, og det er at hjælpe med de militære hjælpemidler, vi kan hjælpe med. Der har vi sagt, at F-16-fly skal vi også have undersøgt, hvordan det eventuelt kan komme i spil også, siger Michael Aastrup Jensen (V), der også er klar til at se på, om vi blandt andet kan hjælpe med mere ammunition.

Christian Friis Bach fra Radikale Venstre fortæller, at hvis der bliver givet grønt lys fra den amerikanske fabrikant til at sende vores F-16-fly videre til Ukraine, og hvis regeringen vurderer, at det kan lade sig gøre, så er der opbakning fra hans parti.

- Det kan man jo ikke udelukke, lyder det også fra Jesper Petersen (S).

Solidaritet med ukrainerne

Ifølge politikerne, der har rejst med nattog til Ukraine, er der også andet at vinde ved sådan en tur. Inger Støjberg fremhæver et større indblik i den situation, ukrainerne står i.

- Man må bare sige, at når man er ude for at se en situation som den her, det giver et helt andet indtryk. Og de diskussioner, man kan få med de politikere, der sidder her og skal træffe store beslutninger, betyder noget også i dagligdagen derhjemme i Danmark, siger hun.

SF's Karsten Hønge tænker i samme baner:

- Jeg tror, at et af de vigtige formål med, at vi kommer her, er noget så banalt, men alligevel også noget så vigtigt som, at vi viser solidaritet med det ukrainske folk i deres kamp for frihed, siger han.

At så stor en gruppe tager afsted, understreger det danske engagement, lyder det også fra Radikale Venstres Christian Friis Bach.

- Vi viser, at der er et meget stærkt og bredt fundament bag støtten til Ukraine i det danske folketing. Vi står sammen om det her; der er ingen sprækker i det danske folketing. Vi bakker op om Ukraine og den forsvarskamp, de er ude i mod den russiske aggression. Det er et vigtigt signal for os at sende.

Lyn-analyse

Formålet med turen er at sende et klart signal til ukrainerne om, at det er et samlet folketing og et samlet Danmark, der står bag dem. 

Det kan lyde som en selvfølgelighed, men det skal ikke tages for givet. Vi kan se andre vestlige lande, hvor der er en hård debat om, hvorvidt det er rigtigt at blive ved med at støtte Ukraine og sende hjælp. Den debat har man jo ikke på samme måde herhjemme. 

Det er det, det er et signal om, når vi sender syv parlamentarikere fra forskellige partier til Ukraine for at vise støtten.

Så er det også, som Michael Aastrup Jensen siger, en tur, hvor de gerne vil have inputs om, hvad det er ukrainerne føler, de har brug for af hjælp fra Danmark. 

Men det er ikke et besøg, der munder ud i nye beslutninger. Det er først og fremmest et signal, man gerne vil sende fra dansk side.

Flere danske politikere har besøgt landet

Det er ikke første gang, at danske politikere besøger Ukraine.

I april sidste år var de konservative folketingsmedlemmer Rasmus Jarlov og Marcus Knuth de første danske politikere til at besøge landet, da de var på lynvisit i Kyiv.

Og så sent som 30. januar besøgte statsminister Mette Frederiksen (S), forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) den sønderbombede ukrainske havneby Mykolajiv, hvor de mødtes med Volodymyr Zelenskyj.

Et par uger tidligere besøgte udviklingsminister Dan Jørgensen (S) også havnebyen og konstaterede ved selvsyn, at ødelæggelserne fra krigen er massive.

Tidligere udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og tidligere udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) har også været i Ukraine.