Minister afviser indgreb mod millionbonusser – kalder det "langt ude"

Det er ikke op til politikerne at bestemme energibranchens lønrammer, siger ministeren og minder om, at man som energikunde frit kan vælge leverandør.

Søndag kunne Finans fortælle, hvordan to nøglemedarbejdere i Energi Danmark har oparbejdet bonusser på henholdsvis 250 og 300 millioner kroner.

I første omgang gjorde klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) det klart, at han ikke ville blande sig i energiselskabers lønninger.

Men efter Finans' afdækning har ministeren nu krævet en redegørelse.

I et interview med TV 2 kalder han bonusserne "eksorbitante" og begrunder behovet for en redegørelse med, at han som minister vil vide, hvad "der er op og ned".

Kalder indgreb "lang ude"

Meldingen om en redegørelse skal samtidig ses som et "tydeligt signal til branchen", siger ministeren:

- De må gerne tjene penge, det er ikke det, jeg har noget imod. Men de skal være ordentlige og transparente.

Hvis man kan finde flere eksempler på bonusser i denne størrelsesorden, der bliver beskrevet, er det så noget, du vil lave et indgreb over for?

- Jeg opfatter det ærligt talt som rimelig langt ude at forestille sig, at man lovgivningsmæssigt skal begynde at regulere lønstrukturer i private selskaber.

"Et blødt signal"

Finans' afdækning har fået en række politiske partier til at kræve skærpet lovgivning om brugen af bonusser. Herunder Enhedslisten, hvor erhvervsordfører Pelle Dragsted kalder ministerens redegørelse et "rigtigt godt", men "blødt" signal.

- Vi snakker altså om selskaber og handlere, som har tjent penge på at drive priserne på elektricitet op. Det er så dem, der belønnes med millionbonusser, og det er selvfølgelig stødende for mange af os.

Hvorfor er det "stødende", at en virksomhed bestemmer, hvordan de ønsker at aflønne egne medarbejdere?

- Vi skal huske, at hele elsektoren er gennemreguleret, og at vi også er gået ind med meget store statsgarantier. Derfor kan vi selvfølgelig også forvente, at samfundsansvaret går den anden vej, siger Pelle Dragsted til TV 2.

Energikunder med frit valg

Oppositionspartiernes ønsker om skærpet lovgivning ser imidlertid ud til at prelle af på regeringen, hvor klima-, energi- og forsyningsministeren understreger, at det ikke er op til politikerne at bestemme lønrammer.

- Den ultimative konsekvens skal træffes i selskaberne, siger Lars Aagaard og tilføjer:

- Som energikunder har vi frit valg, så vi må jo gøre vores stilling op, i forhold til hvem vi vil købe vores energi fra.

Energi Danmark er ejet af energiselskaberne Andel og Nrgi. I skrivende stund har Andel ifølge Finans annonceret, at selskabet ikke vil honorere aftaler om bonusser på to- og trecifrede millionbeløb.

TV 2 har været i kontakt med Energi Danmark, som henviser til en skriftlig udtalelse fra kommunikationsdirektør i Andel Rikke Trikker. Hun afviser, at der kan blive tale om at udbetale bonusser i den størrelsesorden, som Finans har beskrevet.