Krigen i Ukraine

Flere partier vil sende kampfly til Ukraine - regeringen er i "tæt dialog" med allierede om flystøtte

Regeringen har ikke besluttet, om Danmark skal sende kampfly til Ukraine, men det bliver diskuteret med Danmarks allierede, siger Mette Frederiksen.

Står det til flere af de danske partier uden for regeringen, skal Danmark følge i fodsporene på Polen og sende kampfly til krigsramte Ukraine.

Både konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance mener, at Danmark bør sende danske F16-kampfly til Ukraine. Det oplyser partierne til TV 2.

- Det er et af de våben, der virkelig kan ændre udfaldet på slagmarken. Vi mener godt, at vi kan undvære et mindre antal af dem, fordi vi snart får nye kampfly i Danmark og fordi de danske F16-fly ikke har særligt mange flyvetimer tilbage i sig, siger Rasmus Jarlov, der er formand for forsvarsudvalget samt forsvarsordfører for de konservative til TV 2.

Regeringen er i didalog med allierede

Helt så langt er regeringen ikke klar til at gå endnu. Men det var ikke en helt afvisende statsminister Mette Frederiksen (S), som TV 2 spurgte ind til sagen torsdag.

- Jagerfly har længe været et ønske fra Ukraines side, og det er noget, vi diskuterer i kredsen af allierede lande.

- Vi har sagt fra starten, at vi løbende overvejer, hvilke donationer, der er de rigtige at give til Ukraine, og alle kan jo se, hvordan brikkerne har flyttet sig nu. Vi overvejer flere forskellige elementer og er i en meget tæt dialog med vores allierede omkring det, sagde statsministeren.

De øvrige partier på Christiansborg har endnu ikke taget stilling til, om Danmark skal sende kampfly.

Polen vil sende fire kampfly de næste dage

På nuværende tidspunkt er det kun Ukraines naboland Polen, som har givet tilsagn om at sende kampfly til Ukraine,

På en pressekonference torsdag lød det nemlig fra Polens præsident, Andrzej Duda, at landet inden for de næste par dage vil aflevere fire sovjetiskproducerede MiG-29-kampfly til det krigsramte land.

Ifølge Anders Puck Nielsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, er meldingen om de polske kampfly ”et kæmpe politisk skridt”.

Anders Puck Nielsen fortæller, at Ukraine har MiG-29-kampfly i forvejen, og at de flittigt har brugt dem gennem krigen til flere forskellige formål.

Ikke en gamechanger

Ifølge Anders Puck Nielsen vil en stor sending F-16-kampfly dog ikke nødvendigvis være lig med ukrainsk sejr i krigen mod Rusland.

Russernes luftforsvar er nemlig ”rigtig godt”, siger han, og det har i årevis fokuseret på lige præcis at kunne forsvare sig mod F-16-fly.

- Så selv hvis NATO giver 40-50 F-16-fly til Ukraine, så er det ikke noget, der virkelig vil være en gamechanger i krigen. Men det er klart, at det er et skridt i retning af, at vi udruster Ukraine til at kunne klare mere og mere, siger han.