Politik

Pensionist anmeldte Vanopslagh – nu går Folketinget ind i sagen

- Det bør være sådan, at alle er lige for loven, siger den borger, som har meldt partileder Alex Vanopslagh til politiet for bedrageri.

Folketingets Præsidium går nu ind i Alex Vanopslaghs boligsag.

Det oplyser Folketingets formand, Søren Gade, i en pressemeddelelse.

- Præsidiet vil drøfte sagen snarest muligt, og jeg har bedt administrationen om en fremstilling af sagens fakta, siger han.

I efteråret 2022 kunne Information fortælle, at Alex Vanopslagh igennem 29 måneder uberettiget har boet i en folketingsbolig i København, fordi han flyttede sin adresse fra Vanløse til en lejlighed i Struer.

LA-formanden har efterfølgende betalt støtten til dobbelt husførelse tilbage. Men derudover har han ifølge Boligøkonomisk Videnscenter sparet 290.000 kroner i husleje.

Efter at flere juridiske eksperter de seneste dage har kritiseret, at Folketinget Præsidium ikke har anmeldt LA-formanden, kunne Information torsdag fortælle, at en borger har taget sagen i egen hånd og har anmeldt Vanopslagh for bedrageri.

Henviser til tidligere sager

I en skriftlig kommentar til DR onsdag henviste Søren Gade til en lignende boligsag fra 2015. Dengang afslørende Ekstra Bladet, at folketingsmedlem Simon Kollerup (S) havde beholdt sin folkeregisteradresse i Thy, men i virkeligheden boede i en ejerlejlighed på Christianshavn med sin familie.

Kollerup havde derudover fået en folketingslejlighed stillet til rådighed, der gjorde, at han fik 30.000 kroner årligt i tilskud til dobbelt husførelse.

Folketingets Præsidium bad dengang socialdemokraten betale pengene for dobbelt husførelse tilbage og forholdt sig ikke til de penge, Kollerup havde sparet ved ikke at betale husleje.

- Det tidligere Præsidie besluttede, at der ikke skulle være krav om yderligere tilbagebetaling. Den beslutning holder jeg mig til, skrev Søren Gade til DR.

I den nye pressemeddelelse skriver han da også, at Præsidiet "naturligvis" vil tage udgangspunkt i "tidligere lignende sager".

Borger bag politianmeldelse: - Alle er lige for loven

TV 2 har set politianmeldelsen, som Information er kommet i besiddelse af, og interviewede tidligere torsdag Alex Vanopslagh om den nye udvikling. Her forholdt han sig også til, at politianmeldelsen kom fra en borger og ikke Folketingets Præsidium.

Undrer det dig ikke, at Folketingets Præsidium ikke har politianmeldt dig for den her sag? Er det ikke med til at understrege, at der er stor forskel på politikere som dig og almindelige borgere?

- Jeg kan godt forstå, hvis man sidder tilbage med den følelse, sagde Vanopslagh til TV 2.

Det er da også lige netop dén følelse, som motiverede pensionist Poul Simonsen til at politianmelde partiformanden efter at have læst Informations afdækning af sagen.

- Det bør være sådan, at alle er lige for loven. Og det man først og fremmest må stille som krav til et folketingsmedlem og en lovgiver, det er, at de selv overholder loven, siger Poul Simonsen til TV 2.

TV har forsøgt at få et interview med Søren Gade. Han ønsker ikke at stille op i "respekt for, at Præsidiet nu vil sætte sagen på dagsordenen".