Politik

Opposition foreslår finansiering af ekstra barsel til minoritet – regeringen er "hunderæd", mener kommentator

Oppositionspartier på Christiansborg vil fremsætte et beslutningsforslag, der skal give tvillingefamilier ret til mere barsel.

Én gang er forslaget blevet afvist af regeringen. Men nu forsøger oppositionen i Folketinget en gang til – vel at mærke som samlet opposition med fælles forslag til finansiering.

Forslaget går på, at tvillingeforældre skal have 26 ugers ekstra barsel – ligesom forældre til trillinger og flerlinger. Med de nuværende regler har tvillingeforældre alene ret til den barsel, som forældre til ét nyt barn har.

- Det handler om børnene. Med 26 ugers ekstra barsel er der mulighed for at have to forældre hjemme, så børnene får en lige så god start på livet som alle andre børn, siger tvillingemor Michella Meier-Morsi, der er medstiller af borgerforslaget.

Regeringen har tidligere gjort det klart, at den ikke vil stemme for forslaget, når det kommer til afstemningen i folketingssalen i næste uge. Regeringen henviser til, at der mangler finansiering af forslaget.

Men nu har en samlet opposition lagt ekstra pres på ved i fællesskab at foreslå en finansiering.

- Når vi kan blive enige fra Liberal Alliance og Nye Borgerlige over Radikale Venstre, Enhedslisten og SF, så viser det en bredde, som regeringen også bør kunne se sig selv i, siger SF's finansordfører, Lisbeth Bech-Nielsen, til TV 2.

Tvillingeforældre er en minoritet, og det er ikke fordi, den ekstra barsel kræver "store penge", bemærker politisk kommentator Noa Redington.

- Det er en lille sag. Det betyder selvfølgelig meget for tvillingeforældre, men for oppositionen er det her især en måde at fortælle regeringen: Vi kan godt finde ud af det her, siger han og fremhæver, at oppositionen står samlet i spørgsmålet om den ekstra barsel.

Det eneste land i Norden

Folketingets samlede oppositionen foreslår, at den ekstra barsel finansieres med en hel eller delvis konkurrenceudsættelse af Kammeradvokatordningen. Det betyder, at andre advokater end Kammeradvokaten kan konkurrere om at byde ind på statens advokatopgaver, hvilket ventes at gøre opgaveløsningen billigere.

Ellers foreslår oppositionen, at der kan findes penge ved en "prioritering af offentlige investeringer" og en "yderligere sanering af erhvervsstøtten".

- Hvis der ikke er nogen af de her forslag, som regeringens partier kan se sig selv i, så er det trods alt dem, der er regering. Det er dem, der har flertallet. Og hvis de mener, at det her er en god idé, så må de komme med nogle forslag (til finansiering, red.), siger SF's Lisbeth Bech-Nielsen.

Hun mener, at forslaget er vigtigt at få stemt igennem i Folketinget, da tvillingefamilier er overrepræsenteret i statistikker, når det kommer til skilsmisse, depression og stress, ligesom at tvillingebørn er overrepræsenterede i psykiatrien.

- Vi er det eneste land i Norden, som ikke har udvidet barsel. Så det er et spørgsmål om familiernes retssikkerhed og en ligestilling, siger hun.

Konservative Folkepartis politiske ordfører, Mette Abildgaard, mener også, at politikerne på Christiansborg skylder kommende tvillingebørn at få vedtaget borgerforslaget.

- Når alt kommer til alt, så er det her et spørgsmål om politisk vilje og prioritering, siger hun til TV 2.

En sygemelding, lægebesøg og terapi

Det er tvillingemor Michella Meier-Morsi, som har fået over 50.000 underskrifter til forslaget. Hun fortæller, at det er vigtigt med mere barsel til tvillingeforældre for blandt andet at imødekomme følelsen af utilstrækkelighed hos forældrene.

- Da vi fik pigerne for fire år siden (...), stod jeg – med et nyt kejsersnit og en ødelagt mave efter en hård tvillingegraviditet – alene med to små mennesker, hvor jeg kun måtte løfte den ene ad gangen. Jeg endte med at få stress, det endte med at påvirke vores parforhold rigtig meget, og det var ensomt, hårdt, og jeg var grædefærdig for at være helt ærlig, siger hun.

En anden tvillingeforælder er 35-årige Sophia Lune Bruun, der går hjemme med sine tvillinger lige nu. Hun nåede at starte på arbejde og møde op i cirka en måned, før hun måtte sygemeldes, fortæller hun.

- Med tvillinger er man dobbeltbelastet på flere områder. For eksempel når børn vågner om natten, hvor man potentielt bliver vækket dobbelt så mange gange, og når børnene bliver syge. De har også tit flere komplikationer, fordi de ofte fødes tidligere, siger hun.

Sophia Lune Bruun endte med at blive sygemeldt med en fødselsdepression, hvorefter hun deltog i gruppeterapi finansieret af kommunen.

- Man kan både tale om det menneskelige, men også om det samfundsmæssige: Systemet kunne have sparet min sygemelding, mine lægebesøg, min terapi – som samfund tænker jeg, at det er en bedre investering at få forældre og børn godt fra start, i stedet for at de skal samles op hen ad vejen, siger hun.

Sophia Lune Bruun er endt med at få orlov uden løn i en periode, for at hun kan hjemmepasse tvillingerne, så de når at bliver mere end et år gamle, før de skal i institution.

Et spørgsmål om hænder på arbejdsmarkedet

Socialdemokratiet vil ikke love, at partiet med det nye finansieringsforslag stemmer for forslaget om mere barsel til tvillingeforældre i Folketinget i næste uge.

- Vi har stor sympati for de udfordringer, der kan være for tvillingeforældre. Derfor vil vi selvfølgelig også dykke ned i de forslag til finansiering, der kommer fra oppositionen. Det ser ikke ud til, at det er nye penge, og derfor kommer vi ikke uden om den vanskelige diskussion, der er, fordi der skal prioriteres. Men det vil vi selvfølgelig drøfte med Folketingets partier, siger beskæftigelsesordfører Jens Joel til TV 2.

Men I har kendt forslaget længe, for det er blevet stillet før. Hvorfor kan du ikke svare klart på, om Socialdemokratiet bakker op om forslaget?

- Fordi det handler om at finde finansieringen. Oppositionen har i dag foreslået, hvordan man kan finansiere det, og det kigger vi selvfølgelig meget gerne på, siger Jens Joel.

Har I regnet på, om der er nogen afledte, positive effekter ved forslaget?

- Der er jo rigtig mange regnestykker på det her – både i forhold til hvad det koster i kroner og øre, hvad de afledte effekter kan være – og de kan være svære at kvantificere, og så er der et spørgsmål om hænder på arbejdsmarkedet. Det er selvfølgelig det, der skal drøftes, siger han.

Politisk kommentator Noa Redington mener, at flertalsregeringen er bange for at blive udstillet som magtfuldkommen, når en samlet opposition fra den ene yderfløj til den anden nu kommer med et fælles forslag.

- Når oppositionen samlet kan komme og sige: "Det her er vi ikke tilfredse med. I er nødt til at lytte til os", så er det, at vi hører Jens Joel være meget imødekommende. Regeringen er hunderæd for at komme til at fremstå som om, at den er ligeglad med, hvad der bliver sagt i Folketinget af de andre partier, siger han.

Forslaget om udvidet barsel til tvillingeforældre er på dagsordenen i Folketinget til andenbehandling 23. marts. Bag det nye forslag om finansiering af den ekstra barsel er partierne SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Alternativet og Nye Borgerlige.