30-årig skal forlade Danmark, fordi han tjener for meget
To regler kan sætte ansøgere i klemme i systemet, forklarer direktør.
"Vi har en formodning om, at det ansættelsesforhold, der danner grundlag for din ansøgning, ikke er reelt."
Sådan lyder afgørelsen på opholds- og arbejdstilladelse, der landede i 30-årige Ramesh Subedis postkasse i december sidste år.
I afgørelsen fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration, som TV 2 har set, lagde man især vægt på, at Ramesh Subedi i sit job som køkkenchef kort fortalt tjente for meget.
For med en månedsløn på i alt 37.368 kroner tjener han over 20 procent mere end gennemsnitslønnen for sin stillingskategori, og ifølge den såkaldte formodningsregel er det nok til, at styrelsen vurderer, at ansættelsesforholdet ikke er reelt.
Ramesh Subedi er chokeret over afgørelsen. For den har kostet ham både job og hjem efter syv års ophold i Danmark.
- Jeg havde lavet så mange planer, men en enkelt beslutning har ødelagt det hele, fortæller han i ‘Go’ aften LIVE’.
78 procent fik afslag
Ramesh Subedi er ikke den eneste, der har oplevet at blive ramt af formodningsreglen.
For siden den trådte i kraft 1. januar 2021, har 78 procent af ansøgere fra hotel- og restaurationsbranchen, der har søgt om opholds- og arbejdstilladelse i Danmark via beløbsordningen, fået afslag.
Det viser tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, som Freja Brandhøj, der er politisk direktør i Danske Restauranter og Caféer, har fået indsigt i.
Og 340 ud af de i alt 388 sager blev afvist netop på grund af formodningsreglen, viser en ny analyse fra a-kasse og fagorganisationen Lederne.
Og Freja Brandhøj mener, at tallene er problematiske:
- Vi afviser jo mennesker, som har været her i mange år, og som virkelig bidrager med vækst og velstand til hele samfundet. Det er superærgerligt, og det er desværre en tendens.
Hun peger også på, at det bunder i et problem i systemet, for ifølge hende kommer man som ansøger nemt i klemme mellem to regler, når man søger opholds- og arbejdstilladelse via beløbsordningen, som Ramesh Subedi har gjort.
På den ene side kan man kun søge via ordningen, hvis man bliver betalt minimum 37.000 kroner om måneden.
Men samtidig er der en regel, der siger, at man ikke må tjene mere end 20 procent over medianlønnen, som i Ramesh Subedis tilfælde ligger på mellem 25.000 og 28.000 kroner for en køkkenchef, lyder det fra Freja Brandhøj.
- De to regler kommer aldrig til at kunne mødes, og derfor ser vi desværre rigtig mange, der bliver afvist, siger Freja Brandhøj.
Kan ikke erstattes
Ud over at Ramesh Subedi er frustreret og ked over at skulle forlade Danmark, vækker afgørelsen også frustration hos hans tidligere arbejdsgiver.
- Jeg føler mig magtesløs. Jeg blev lam i min krop, og jeg er dybt chokeret over den afgørelse, de kom med, siger Daniella Dalsgård, der ejer restauranten Klubben, hvor Ramesh Subedi var ansat som køkkenchef.
Hun understreger, at hun har givet Ramesh Subedi den samme løn, som tidligere køkkenchefer har fået, og at der intet suspekt er ved det.
Daniella Dalsgård fortæller også, at Ramesh Subedi ikke kan erstattes, og at han er meget mere end ‘bare’ kok.
- Ramesh er virkelig intelligent. Jeg kan ikke finde en som ham, og det kommer jeg ikke til. Jeg føler, at det her er en stor straf, lyder det fra restaurantchefen.
Ifølge Daniella Dalsgård oplever hun, at hun og Ramesh Subedi er blevet behandlet som kriminelle – noget, hun ikke har oplevet før i sine 30 år som virksomhedsejer.
- Jeg giver ikke op. Jeg kæmper til det sidste, siger Daniella Dalsgård.
Lavere beløbsgrænse
Selvom Freja Brandhøj peger på et politisk problem, mener Kasper Sand Kjær, udlændingeordfører for Socialdemokratiet, at reglerne generelt er til gavn.
Tidligere kom hundredvis af kinesiske kokke til Danmark gennem den såkaldte beløbsordning.
Dengang mistænkte myndighederne, at der var tale om "menneskehandel til tvangsarbejde" med timelønninger på ned til 20 kroner i timen.
- Det er en rigtig god regel, fordi den jo fik sat en stopper for det, der var systematisk svindel, siger Kasper Sand Kjær.
Kasper Sand Kjær understreger, at udenlandsk arbejdskraft er velkommen i Danmark, men at vi også er nødt til at være sikre på, at det foregår på ordentlige vilkår for både arbejdstagerne og det danske arbejdsmarked.
Vi står i den situation, at du hører den politiske direktør for branchen sige, at det simpelthen ikke er muligt at få arbejdskraft herop på de vilkår, der er lige nu.
- Og der er det også vigtigt at sige, at vi lige nu behandler et lovforslag i Folketinget, som kommer til at sætte beløbsgrænsen ned for dem. Det, tror jeg da også, kommer til at hjælpe restauranterne, og det er rigtig godt, synes jeg. Vi vil gerne have udenlandsk arbejdskraft til Danmark, men det skal selvfølgelig foregå på ordentlige vilkår, siger han.
Skal forlade landet
Ramesh Subedi og hans advokat har indgivet en klage over afgørelsen, men mens de venter på svar, skal Ramesh Subedi og hans familie forberede sig på at forlade Danmark.
For selvom der er indgivet klage, giver det ham ikke tilladelse til at blive i landet, mens klagen behandles, skriver Styrelsen for International Rekruttering og Integration i deres afgørelse.
Oprindeligt skulle Ramesh Subedi og hans familie forlade Danmark 15. januar, men da hans hustru er gravid med deres andet barn, har de fået det udskudt.
Som tingene ser ud nu, skal de rejse ud af landet i juni.
Indtil da må Ramesh Subedi og hans familie vente på afgørelsen.
Se hele indslaget om de afviste ansøgere i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY.