Ny aftale om milliardstor Ukrainefond

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har indgået en aftale om at oprette en Ukrainefond med en ramme på 7 mia.

En ny milliardstor Ukrainefond skal sikre, at Danmark fortsat er et af de lande, der støtter Ukraine mest i forhold til vores størrelse.

Sådan lyder beskeden fra regeringen, der sammen med SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er blevet enige om at oprette en Ukraine-fond med en samlet ramme på 7 milliarder kroner.

Pengene til Ukrainefonden finder regeringen og aftalepartierne ved at lempe finanspolitikken med cirka 0,2 procent af BNP i 2023, hvilket ifølge Finansministeriets beregninger frigiver 5,6 milliarder i 2023.

Den civile støtte til Ukraine skal ifølge aftalen finansieres inden for udviklingsbistanden.

- Vi letter finanspolitikken en anelse og tager lidt af det overskud, vi får her i 2023 og investerer dem i at hjælpe ukrainerne. Samtidig målretter vi også på erhvervsdelen og på vores udviklingsbistand i forhold til Ukraine, sagde finansminister Nicolai Wammen (S) på dagens pressemøde.

Kritik af finansiering fra udvikling

Den del af finansieringen, der kommer fra udviklingsbistanden bakker de radikale ikke op om. Det gjorde forsvarsordfører Martin Lidegaard klart på dagens pressemøde.

- I modsætning til SF og Danmarksdemokraterne er vi ikke så glade for finansieringen - især ikke den del, der går fra verdens fattigste.

Martin Lidegaard fremhævede, at statsminister Mette Frederiksen for "ikke mere end 48 timer siden" stod i Egypten og fremhævede, hvor vigtigt det er, at Afrika ikke bliver overladt til Rusland og Kina.

- Det her sender desværre - synes vi - det helt stik modsatte udenrigspolitiske signal. Vi burde have råd til - som det rige land vi er med 55 milliarder i overskud sidste år - også at finansiere den del af pakken ligesom vi gør med resten ved et ekstraordinært træk på den offentlige saldo, sagde Martin Lidegaard.

Han understregede, at de radikale alligevel er med i aftalen, fordi de ønsker at bakke op om støtten til Ukraine.

5,4 mia. til militær støtte

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) fortalte, at fonden udspringer af ønsker, som Ukraine er kommet med til Danmark.

- Udover det militær og humanitære handler det nu også om genopbygning, sagde udenrigsministeren og tilføjede, at aftalen lægger op til et "stadig tættere samarbejde med dansk erhvervsliv, som allerede har vist et stort engagement i genopbygningen af Ukraine".

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) fremhævede rammen på de 5,4 milliarder kroner, der skal bruges specifikt på militære donationer.

- Konflikten ser ud til at blive langvarig, og af den grund er det også fuldstændig afgørende, at vi har mulighed for at hjælpe ukrainerne, sagde han.

Ukrainefondens fordeling

Hvordan de nye milliarder til Ukrainefonden skal fordeles er endnu uvist. Men ved præsentationen i marts bestod fonden af følgende tre dele:

1. Militær støtte til Ukraines kamp for frihed i form af blandt andet våben, øvrigt militært materiel og træningsindsatser. Der afsættes en ramme på ca. 5,4 mia. kr. i 2023 til militær støtte.
 

2. Civil støtte målrettet akutte, humanitære indsatser samt langsigtet genopbygning. Der afsættes en ramme på 1,2 mia. kr. i 2023 til civil støtte i Ukraine og øvrige østlige nabolande.
 

3. Støtte til erhvervsindsatser, der giver danske virksomheder mulighed for at bidrage til genopbygningen af Ukraine. Der afsættes en ramme på 0,4 mia. kr. i 2023 til støtte til erhvervsindsatser.

Kilde: Finansministeriet