Politik

Løkke raser over spørgsmål på pressemøde: - Fuldstændig perspektivløst og pinligt

Da partiledere præsenterede en ny Ukrainefond, blev udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) igen spurgt til en sag om hans egen folketingsgruppe.

Et spørgsmål på pressemødet om en ny Ukrainefond onsdag formiddag fik Lars Løkke Rasmussen til at skælde de fremmødte journalister ud.

Journalister skal "vågne lidt op", lød det fra udenrigsministeren, der også er formand for Moderaterne.

Lars Løkke Rasmussen blev spurgt ind til sagen om hans partifælle Jon Stephensen, der er blevet anklaget for at have forfalsket en underskrift og for at have opført sig manipulerende og truende over for ansatte i teaterbranchen, før han blev valgt ind i Folketinget.

- Bruger du den her lejlighed til at stille det spørgsmål?, lød det fra Lars Løkke Rasmussen, før han kom med en generel kritik af pressen.

B.T., der stillede spørgsmålet, kalder Løkkes svada for et røgslør.

Forholdet mellem landets journalister og politikere har løbende været til debat de seneste år, men det er ikke hver dag, at en partileder og udenrigsminister kalder spørgsmålet fra en journalist for "pinligt for dansk presse".

Come on. Vågn lidt op

Mens et bredt udsnit af partilederne på Christiansborg på et pressemøde besvarede spørgsmål om den nye Ukrainefond, kom der pludselig et spørgsmål til Lars Løkke Rasmussen om Jon Stephensen.

Jon Stephensen har anlagt en injuriesag mod bestyrelsesformanden for teatret Aveny-T for en udtalelse om, at Jon Stephensen skal have forfalsket en underskrift i sin tid som teaterdirektør samme sted. Jon Stephensen fastholder, at han ikke har forfalsket nogen underskrift.

B.T.s fremmødte journalist spurgte på pressemødet:

Lars Løkke Rasmussen, du har indtil videre sagt, at du ikke vil forholde dig til anklagen mod Jon Stephensen, indtil der har været en retssag. Men der er jo ikke en klassisk straffesag mod Jon Stephensen. Det er et civilt søgsmål. Hvis Aveny-T ikke bliver dømt til at betale 100.000 kroner tilbage, vil du så betragte Jon Stephensen som dømt, eller hvordan vil du bruge det som rettesnor?

- Bruger du den her lejlighed til at stille det spørgsmål?, spurgte Lars Løkke Rasmussen og fortsatte:

- Det synes jeg er fuldstændig perspektivløst og pinligt for dansk presse. Altså, vi står her, fordi der er krig i Ukraine og lancerer en milliardfond.

Ja, og du har ikke villet svare.

- Må jeg ikke lige gøre mig færdig her? Jeg synes, at I skal til at vågne lidt op, sagde Lars Løkke Rasmussen og påpegede dernæst, at de fremmødte journalister det seneste døgn har overset en anden væsentlig nyhed.

- I går morges sprang der en nyhed omkring Nord Stream 2. Den var der hele dagen, mens I drønede rundt på Christiansborgs gange og snakkede om boligsager og teaterdirektører. Så tror jeg, at det var ved 18-tiden, at vi prikkede til jer og sagde: Har I set, hvad der står i de russiske medier? Altså. Come on. Vågn lidt op, sagde Lars Løkke Rasmussen på pressemødet, før en anden journalist spurgte ind til Ukrainefonden igen.

Selvfølgelig er det relevant

B.T.s politiske redaktør, Jacob Friberg, fortæller, at avisen stillede spørgsmålet om Jon Stephensen på et pressemøde om Ukraine, fordi det ikke er lykkedes avisen på anden vis at få svar fra Lars Løkke Rasmussen.

- Han vil ikke stille op til interview og svare på vores spørgsmål. Så må vi tage den mulighed, der byder sig, siger Jacob Friberg.

B.T. har ifølge redaktøren forsøgt at få svar siden 24. februar, hvor en journalist opsøgte Løkke på årsdagen for Ukrainekrigen. 25. februar forsøgte avisen igen via mail og sms. Og 27. februar forsøgte avisen under et besøg i Indien.

- I Indien sagde han, at der er anlagt en injuriesag, og at den tager domstolene sig af. Men vi vil gerne spørge ind til, hvorfor han skal afvente en injuriesag for at udtale sig, siger Jacob Friberg og tilføjer, at avisen derfor på ny har forsøgt at få svar 5. marts og 14. marts.

Hvorfor skal Lars Løkke Rasmussen svare på det her, hvis han ikke har lyst?

- Hans kulturordfører er anklaget for at have forfalsket en underskrift, og der er fremlagt belastende dokumentation for det. Selvfølgelig skal han forholde sig til den dokumentation, der er fremlagt, siger Jacob Friberg og tilføjer:

- Og selvfølgelig er det relevant for offentligheden at komme til bunds i, om en folkevalgt politiker har forfalsket en underskrift eller ej.

Hvor længe skal man blive ved med at spørge?

- Til man får svar. Det her er jo ikke noget, der forsvinder, bare fordi han er tavs.

Et røgslør

Jacob Friberg understreger, at der ikke er nogen straffesag i gang i forhold til Jon Stephensen. Der er kun en injuriesag, som Jon Stephensen selv har anlagt mod bestyrelsesformanden for Aveny-T, Henning Dyremose. Derfor mener redaktøren godt, at Moderaternes partiformand kan forholde sig til den belastende dokumentation, der er fremlagt i sagen.

- Løkke må svare, som han vil, men vi gør vores job ved at stille de spørgsmål, som er relevante. Og vi bruger de muligheder, vi har. Når vi ikke har fået svar, så må vi prøve, når vi kan, siger han.

Lars Løkke Rasmussen siger, journalister skal ”vågne lidt op” og nævner, at en historie om Nord Stream i går blev overset. Er der et problem med, at journalister indimellem får tunnelsyn og ender med at fokusere uforholdsmæssigt meget på én sag, mens vi overser mere væsentlige nyheder?

- Det mener jeg ikke. Vi har haft en kæmpe dækning af både Nord Stream 2 men også alle mulige andre sager. Vi har haft et hold på Christiansø, da det kom frem, at den ø var indblandet. Jeg mener, at det er et røgslør, han lægger ud, siger Jacob Friberg.

- Det er et mærkeligt argument, at fordi der sker noget i Ukraine, så skal Lars Løkke ikke forholde sig til sin egen folketingsgruppe og de medlemmer, der er i den, tilføjer han.

Hvis Lars Løkke Rasmussen gør sig nogen forhåbning om, at han med dagens udfald mod de fremmødte journalister på Christiansborg får en pause fra spørgsmål om Jon Stephensen, bliver han sandsynligvis skuffet. B.T.s politiske redaktør gør det klart, at avisen vil forsøge at få svar igen, når muligheden byder sig.

B.T.s politiske journalist Tine Toft, der stillede spørgsmålet på Christiansborg, har efterfølgende skrevet nogle af sine spørgsmål på Twitter:

TV 2 har efter pressemødet rakt ud til moderaterne og udenrigsministerens presserådgiver for at give Lars Løkke Rasmussen mulighed for at svare på spørgsmålet fra B.T., mens der ikke er et pressemøde i gang om Ukraine. Men Lars Løkke Rasmussen er ikke vendt tilbage med et svar.

TV 2 har også forsøgt at få Lars Løkke Rasmussen til at uddybe sine pointer i forhold til nyhedsmediernes prioritering og fokus.

Er der sket noget spændende eller hvad?

Da Moderaterne tirsdag holdt gruppemøde på Christiansborg, forsøgte TV 2 også selv at stille spørgsmål til partilederen om Jon Stephensen. Men der var ikke nogen fra partiet, der ønskede at svare på spørgsmål.

- Er der sket noget spændende eller hvad?, spurgte Lars Løkke Rasmussen de fremmødte journalister, da han ankom til gruppemødet med hænderne placeret i lommen.

Har du fortsat tillid til Jon Stephensen?

- Jeg forstår slet ikke, at I står her. Er der sket noget spændende eller hvad? svarede han.

Synes du, at det lyder som Jon Stephensen på den meget omtalte lydfil?

- Prøv lige at hør. Jeg talte med jer i sidste uge, og der er ikke sket noget som helst i den her sag, siden vi snakkede sammen sidst.

Efter anklagerne i TV 2-artiklen om manipulation, trusler og magtmisbrug af tidligere kollegaer fra teaterbranche har Jon Stephensen selv givet en "uforbeholden undskyldning", og Lars Løkke Rasmussen har konstateret, at det ikke ser "kønt ud".

Men Lars Løkke Rasmussen har afvist at forholde sig til, om anklagerne vil få konsekvenser for kulturordførerens politiske fremtid.