Politik

Moderaterne klapper i om Jon Stephensen: - Nej, vi har ikke talt om ham

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har den seneste uge afvist at stille op til et interview om de nye anklager mod partiets kulturordfører.

Én efter én forlod de moderate folketingsmedlemmer tirsdag partiets gruppelokale.

Gruppemødet var det første, siden TV 2 den forgangne uge kunne fortælle, hvordan partiets kulturordfører, Jon Stephensen, anklages for manipulation, trusler og magtmisbrug af tidligere kollegaer fra teaterbranchen.

Fælles for alle gruppemødets deltagere var, at de havde ganske få ord at knytte til sagerne mod partifællen – hvis overhovedet nogen.

Lars Løkke Rasmussen, har I talt om Jon Stephensen?

- Nej, det har vi ikke, sagde Moderaternes partiformand, da han forlod det to timer lange gruppemøde.

Partiformanden var ikke den eneste moderat, der tirsdag var fåmælt.

TV 2 har den seneste uge forgæves forsøgt at få et interview med kulturminister Jakob Engel-Schmidt – først om afsløringerne og senere om teaterbranchens frygt for, at Jon Stephensen vil misbruge sin magt som kulturordfører.

Heller ikke ham var der ord at hente fra i forbindelse med Moderaternes gruppemøde på Christiansborg tirsdag.

Lydfil og injuriesag

Jon Stephensen har efter TV 2s afsløringer givet en "uforbeholden undskyldning". I et interview med TV 2 lød det dog samtidig, at han "har helt andre oplevelser" end en række af de tidligere kollegaer, der står frem i artiklen.

Udover de anklager, som tidligere kollegaer har rettet mod kulturordføreren, har bestyrelsen på hans tidligere arbejdsplads Aveny-T beskyldt ham for at forfalske en underskrift.

Underskriften blev sat i 2017 og var ifølge bestyrelsen medvirkende til, at Jon Stephensen i 2022 blev fyret fra teatret med øjeblikkelig virkning. Stephensen har dog fastholdt, at der var tale om en politisk fyring, da han forud for fyringen skrev et debatindlæg med Lars Løkke Rasmussen.

Beskyldningen om en forfalsket underskrift fik Jon Stephensen til at anlægge en injuriesag mod bestyrelsesformand Henning Dyremose, tidligere konservativ finansminister. Han forlanger 100.000 kroner i godtgørelse.

De seneste uger har Børsen afdækket, hvordan en anonym whistleblower ifølge eget udsagn optog lyden, da underskriften blev sat.

På lydfilen hører man en stemme – angiveligt Jon Stephensens – udtale navnet på bestyrelsesmedlemmet, "Jakob Høyer", og herefter lyden af en pen mod papir, hvorefter der siges: "Det ser meget godt ud, ikke?".

Øjenvidne kommer nu med lydfil, hvor man angiveligt hører Moderaternes folketingsmedlem forfalske underskrift. Video: TV 2 NEWS

Står kulturministeren ved sit tweet?

Da Jon Stephensen blev fyret, gik Jakob Engel-Schmidt på Twitter og konstaterede, at "bestyrelsen for teatret Aveny-T finder det umuligt at have en direktør ansat, der er medlem af Moderaterne og har skrevet en kronik med Løkke".

Jakob Engel-Schmidt var på daværende tidspunkt politisk ordfører for Moderaterne, men er altså siden blev udnævnt som kulturminister. På Twitter spurgte han:

- Gad vide, om Jon Stephensen stadig ville have sit job, hvis kronikken var skrevet med en politiker fra enten Socialdemokratiet eller Det Konservative Folkeparti?

TV 2 ville gerne have spurgt kulturministeren, om han står ved sit tweet fra maj 2022 og dermed beskyldningen om, at Aveny-T-bestyrelsens fyring af Jon Stephensen var politisk.

Har du fortsat tillid til Jon Stephensen?

- Jeg er meget, meget, meget beæret over den meget store interesse for vores gruppemøde, sagde Jakob Engel-Schmidt på vej ind til gruppemødet.

Har du tillid til Jon Stephensen som kulturordfører?

Kulturministeren svarede ikke.

En "tillidskløft"

Hverken til eller fra gruppemødet tirsdag ønskede hovedpersonen at udtale sig til pressen.

Efter anklagerne i TV 2-artiklen gav Jon Stephensen en "uforbeholden undskyldning", og partiformand Lars Løkke Rasmussen konstaterede i et interview med TV 2, at det ikke så "kønt ud".

Her afviste partiformanden dog at forholde sig til, om anklagerne vil få konsekvenser for kulturordførerens politiske fremtid.

- Det er kun Jon Stephensen selv, der kan reparere på den tillidskløft, sagde Løkke.

Senere på ugen gentog Jon Stephensen så sin "uforbeholdne undskyldning", da han stillede op til et længere interview med TV 2. Her tilføjede han, at han "har helt andre oplevelser" end en række af kilderne i TV 2-artiklen.

Han nævnte specifikt et eksempel med en ung skuespillerinde, som har fortalt til TV 2, hvordan hun i 2020 følte sig presset til at godkende et pressebillede, hvor hun var nøgen. Dansk Skuespillerforbund og fotografen, der tog billedet, har bakket skuespillerindens udlægning op.

- Er der sket noget spændende eller hvad?, spurgte Lars Løkke Rasmussen de fremmødte journalister, da han ankom til gruppemødet med hænderne placeret i lommen.

Har du fortsat tillid til Jon Stephensen?

- Jeg forstår slet ikke, at I står her. Er der sket noget spændende eller hvad?

Synes du, det lyder som Jon Stephensen på den meget omtalte lydfil?

- Prøv lige at hør. Jeg talte med jer i sidste uge, og der er ikke sket noget som helst i den her sag, siden vi snakkede sammen sidst.

Du sagde blandt andet, at der var en "tillidskløft". Men du, at Jon Stephensen har repareret på den?

Lars Løkke Rasmussen svarede ikke.