Kommuner har tømt pulje på kort tid – minister vil ikke love flere penge
Store dele af landet skal have fjernvarme i de kommende år, men allerede nu mangler der penge for at nå i mål, lyder det fra brancheforening.
Fjernvarmepuljen er de facto i minus.
Der er allerede nu søgt 308,6 millioner kroner ud af de 295 øremærkede millioner, selvom det kun er 2 måneder siden, at der blev åbnet for ansøgninger.
Regeringen har forbeholdt yderligere 200 millioner kroner fra inflationshjælpen til at kunne blive brugt på blandt andet fjernvarme, men branchen advarer om, at ekstraregningen nærmere vil lyde på op mod 700 millioner kroner.
Alligevel vil regeringen ikke garantere en større kapitalindsprøjtning til fjernvarmepuljen, som blev oprettet med argumentet om at hjælpe danskerne med at blive uafhængige af russisk energi.
Det siger klima-, energi- og forsyningsministeren, Lars Aagaard (M), til TV 2.
- Det er fint nok, at fjernvarmesektoren siger, at der skal flere penge til, men jeg hører dem ikke pege på, hvor de skal komme fra. De penge, vi tager op af folks lommer og giver til dem, der skal have fjernvarme, betales jo af andre danskere.
Ministeren siger, at han inden for få dage vil invitere aftalepartierne bag fjernvarmepuljen til forhandlinger om, hvordan de 200 millioner kroner fra inflationshjælpepakken skal udmøntes.
Penge skal gå til to formål
Foruden danske husstande, der skal have installeret fjernvarme og ønsker støtte til dette, er der nemlig også en stor portion danskere, som gerne vil afkoble deres naturgasfyr og skifte til anden varmekilde. Og begge kan få del i de 200 millioner kroner.
Men Lars Aagaard vil ikke kommentere, hvor mange penge han forventer, at der doseres til fjernvarme.
- Det vil jeg snakke med aftalepartierne om og lige høre deres synspunkter, inden jeg lægger mig fast på det. Begge formål er jo gode. Vi skal huske, at nogle steder i landet er fjernvarme ikke det rigtige svar.
Du siger to gode formål, men pengene kan kun bruges én gang. Branchen siger, at der måske skal 700 millioner mere til. Det er vel ikke nok?
- Ja, det er rigtigt, at penge kun kan bruges én gang, men de skal også komme et sted fra. Derfor skal det være den rigtige prioritering, siger han og henviser igen til finansforhandlingerne.
Partier peger på finanslov
Flere partier har efterspurgt, at der bliver sat flere penge til side til puljen på finansloven, og det er de velkomne til at foreslå, siger ministeren.
- Jeg forstår, at partierne i dag beder om, at der skal skaffes flere penge på finansloven. Jeg skal jo ikke stille mig til dommer over, hvad det er for nogle ønsker, at dem, der gerne vil lave finanslov med regeringen, har. Dem skal de bare fremsætte.
Klinger det ikke hult, når I selv har lavet de her målsætninger om at blive fri fra russisk gas, men ikke vil finansiere den her pulje, som, branchen siger, er nødvendig?
- Der er vist aldrig nogen, der har lovet, at hele udfasningen af naturgas skulle blive støttet. Men igen, vi overvåger det, og jeg udelukker ikke noget. Jeg glæder mig over, at man i inflationshjælpepakken har fundet 200 millioner kroner, og dem skal vi have ud at arbejde. Og jeg er lige ved at indkalde aftalepartierne til at forhandle om det.
Målsætningen om at få udrullet fjernvarme til omkring halvdelen af alle husstande med gas er sat til at være færdig i 2028.