Politik

- Jeg kan sagtens se mig selv i øjnene, siger Bergur Løkke efter partihop

Bergur Løkke Rasmussen blev "født ind i Venstre" og har først nu "mærket seriøst efter", hvor han hører til politisk, siger han.

Bergur Løkke Rasmussen, søn af Lars Løkke Rasmussen (M), har meldt sig ud af Venstre og ind i Moderaterne.

Det skrev EU-parlamentarikeren i et opslag på Facebook mandag.

I et interview med TV 2 tirsdag forklarer han sit partiskifte med, at han "bliver nødt til at være ærlig" over for sig selv og "stille mig på det politiske fundament, jeg bedst muligt kan identificere mig med".

Hvad er forskellen på Venstre og Moderaternes EU-politik?

- Det er den generelle tilgang til politik – både nationalt og også i EU-regi. Hvor man er åben for at lære, lytte, blive klogere, være klar på at træffe nogle beslutninger, ikke være bange for at mene noget nyt i dag i forhold til, hvad man gjorde i går, siger Bergur Løkke Rasmussen.

Er man det i Venstre? Er man bange for at blive klogere?

- Generelt set hos etablerede magtpartier er der jo nogle automatreaktioner på nogle ting, hvor man er bange for at mene noget nu, som man ikke har ment tidligere. Der glæder jeg mig til at være med i et parti, hvor man er åben for det.

11.615 personlige stemmer

Den nu forhenværende Venstre-politiker har været medlem af parlamentet siden efteråret. Her afløste han Søren Gade, der blev valgt til Folketinget ved valget i november og siden er blevet udnævnt som Folketingets formand.

De danskere, der stemte på Venstre til Europaparlamentsvalget, de gjorde det jo, fordi de ville repræsenteres af en Venstre-mand. Det er du ikke mere. Så hvorfor afgiver du ikke dit mandat?

- Jeg har fået 11.615 personlige stemmer, og de har stemt på politikeren Bergur og gjort mig til første suppleant. Nu sidder jeg i Europaparlamentet, siger Bergur Løkke Rasmussen og fortsætter:

- Jeg skylder over for dem og mig selv at fortsætte det hverv, som jeg nu er blevet betroet, ud fra det politiske ståsted, som passer til den politiker, jeg er. Det er så hos Moderaterne.

Som du selv siger, blev du valgt ind som suppleant, så der var trods alt flere stemmer til en Venstre-mand, nemlig Søren Gade. Du overtog hans mandat, så hvorfor overgiver du ikke dit mandat til Venstre?

- Jeg har truffet en politisk beslutning om at skifte parti. Jeg sidder så i Europaparlamentet, fordi jeg var suppleant, og fordi der var to Venstre-folk, der har valgt, at de hellere vil nationalpolitik. Jeg kan sagtens se mig selv og de personer, der har stemt på mig, i øjnene.

"Født ind i Venstre"

Siden Lars Løkke Rasmussen stiftede Moderaterne, er Bergur Løkke Rasmussen flere gange blev spurgt ind til sin politiske fremtid.

Da Altinget spurgte ham i november sidste år, garanterede han, at han ville blive i Venstre resten af mandatperioden.

Stiller du op til valget til Europaparlamentet i 2024?

- Ja, det gør jeg.

Og du stiller op for Venstre?

- Jeg stiller op for Venstre, fastholdt Bergur Løkke Rasmussen over for Altinget.

Da TV 2 efter partihoppet spørger ham, om han nu vil garantere, at han bliver i Moderaterne i resten af valgperioden, er svaret "100 procent".

- Jeg er efterhånden blevet stillet det spørgsmål 100 gange i dag, og virkeligheden er jo, at i politik kan man ikke være halvt gravid. I den periode mente jeg, at jeg ville blive hos Venstre, så derfor var det det, jeg svarede, siger Bergur Løkke Rasmussen.

Kan man stole på dit svar nu?

- Man kan stole på mit svar. Jeg har været født ind i Venstre, og jeg har måske ikke i en seriøs nok grad været dybt nede og mærke efter, hvor jeg hører til politisk. Det har jeg nu.