Lars Boje-skandale tvinger Vermund til at stille op igen ved næste folketingsvalg

Udviklingen i Nye Borgerlige har overgået Vermunds vildeste fantasi, lyder det i et interview med TV 2.

Partistifter og tidligere Nye Borgerlige-formand Pernille Vermund stiller op igen ved næste folketingsvalg.

Det siger hun i et interview med TV 2 mandag.

- Jeg træder ikke ind igen (i Nye Borgerlige, red.) for at være karrierepolitiker, men når pligten kalder, så træder man til. Sådan er jeg opdraget, og det er det, jeg gør nu.

Vil det sige, at du også stiller op igen ved næste folketingsvalg?

- Ja, det vil det.

En sag om afpresning

Meldingen kommer efter en række turbulente dage i Nye Borgerlige, der har medført en dramatisk ekskludering af partiformand Lars Boje Mathiesen.

Af partiets hovedbestyrelse beskyldes den nu fyrede formand for afpresning blandt andet i form af et krav på mere end 2,6 millioner kroner i en uopsigelig kontrakt på fire år for at blive på formandsposten.

Jeg havde ikke i min vildeste fantasi drømt om, at vi skulle blive mødt med det krav

Pernille Vermund (NB)

Selv kalder Lars Boje Mathiesen anklagen for "direkte pinlig" og "usand", men uanset hvad der er op og ned i sagen, har det været "meget ubehageligt" at overvære, siger Pernille Vermund til TV 2.

Det skyldes blandt andet, at det økonomiske krav ifølge Vermund er i direkte strid med Nye Borgerliges dna – kritik af politikeres frås med penge.

- Og derfor er jeg selvfølgelig også glad for, at det er en helt enig hovedbestyrelse, der har sagt nej til de her ret voldsomme krav og også den afpresning, det endte med at være til sidst, siger Pernille Vermund.

Et "voldsomt" krav

Foruden kravet om formandsvederlaget har Lars Boje Mathiesen desuden henvendt sig til Nye Borgerliges hovedbestyrelse med et krav om 350.000 kroner til "sin egen private konto til en personlig brandingkampagne", lyder beskyldningen.

Da Pernille Vermund forlod formandsposten i januar for at få "sit liv og sin familie tilbage", havde hun håbet, at Lars Boje Mathiesen var den rette formand til at tage over på det politiske projekt, hun stiftede med sin kollega Peter Seier Christensen i 2015.

Men ifølge hende har udviklingen siden overgået "alt det, hun havde kunnet frygte":

- Jeg havde ikke i min vildeste fantasi drømt om, at vi skulle blive mødt med det krav. Det er ret voldsomt, siger hun.

Fik ingen ekstra vederlag

Lars Boje Mathiesens argument for at skulle modtage det ekstra vederlag er, at partiets medlemmer har valgt "en familiefar med to små børn", der bor i Jylland, som formand.

Derfor kræver jobbet en løn, der giver familien mulighed for at "få tingene til at hænge sammen", idet hans hustru ville blive nødt til at tage orlov, så han kunne passe arbejdet som formand.

Men i formandsårene fra 2015-2023 modtog Pernille Vermund ingen ekstra vederlag for at stå i spidsen af partiet. I nogle af årene var hun alene mor til tre børn.

Derfor falder det Pernille Vermund for brystet, at Lars Boje Mathiesen nu – en måneds tid inde i sin formandsperiode – kræver et vederlag, hun ikke mener er nødvendigt.

- Vi har i forvejen et vederlag på rigtig mange penge. Jeg tror, vi får omkring 800.000 kroner om året (for at sidde i Folketinget, red.). Det burde være alt rigeligt for en mand, som skal varetage det hverv, siger hun og fortsætter:

- Jeg synes, det her er et ublu krav, og det er for at sige det, som det er.

Kort efter hovedbestyrelsens ekskludering af Lars Boje Mathiesen meldte Pernille Vermund sig på banen som mulig ny formand, når posten i Nye Borgerlige igen skal besættes.