Politik

Lækkede beskeder viser Lars Bojes krav: - Jeg rykker mig ikke – så må de finde en anden formand

Partiformand ville gå, hvis ikke han fik lønforhøjelse, viser lækkede beskeder. Lars Boje kalder det simpel lønforhandling.

En række lækkede beskeder dokumenterer nu det forsøg på "afpresning" som Pernille Vermund kalder det, der i sidste uge fik Nye Borgerliges hovedbestyrelse til at tage det drastiske skridt at ekskludere partiets nyvalgte formand.

Lars Boje Mathiesen skrev torsdag formiddag klokken 09.47 i en sms til Nye Borgerliges sekretariatschef, Lars Eldrup, at han fandt det "fuldstændig uacceptabelt", at partiet ikke ville give ham 350.000 kroner, som han skulle bruge til en personlig brandingkampagne med titlen Boje på Borgen.

Han er oprørt og fortæller mig fire-fem gange, at han føler sig krænket som mand og som menneske. Og han vil have de penge

Lars Eldrup, sekretariatschef for Nye Borgerlige

- Jeg forventer, at det straks bliver bragt i orden og pengene bliver udbetalt i dag til min konto, skrev han.

- Der er ganske enkelt en grænse for, hvad jeg vil finde mig i, sluttede han beskeden, efterfulgt af en smiley.

Nye Borgerliges sekretariatschef Lars Eldrup bekræfter over for TV 2, at det er en besked, han har modtaget fra Lars Boje Mathiesen.

- Ja, fuldstændig. Det er korrekt, siger han.

- Det er en dårlig ide, det her

Lars Eldrup fortæller videre, at han efterfølgende havde et møde med Lars Boje Mathiesen, hvor han truede med at melde sig ud omgående, hvis pengene ikke kom med det samme.

- Han er oprørt og fortæller mig fire-fem gange, at han føler sig krænket som mand og som menneske. Og han vil have de penge. De skal stå på hans konto senere i eftermiddag og senest i morgen tidlig, ellers melder han sig ud omgående, fortæller Lars Eldrup.

De skulle også vende andre ting på mødet, men Lars Boje blev ved med at vende tilbage til det med pengene, fortæller Lars Eldrup.

- Jeg er jo loyal embedsmand for partiet, så jeg forsøger i samtalen at skærme ham og sige, "det er en dårlig ide, det her" og prøver at høre, om ikke der er andre veje. Men det er der ikke. Ingenting er til forhandling. Han er meget stålsat på, at det er sådan, det skal være.

- Det gør mig virkelig ondt at se, hvordan han benægter det nu.

En pistol for panden

Lars Eldrup gjorde som formanden sagde og bragte hans forespørgsel videre til den organisatoriske næstformand, Jesper Hammer.

Det var det, der gjorde, at partiets hovedbestyrelse blev indkaldt til ekstraordinært møde torsdag aften.

Og lidt i midnat – mens Lars Boje Mathiesen ifølge ham selv lå og sov – meldte de ud, at formanden var smidt ud af partiet med øjeblikkelig virkning.

Hovedbestyrelsen så "ingen anden udvej", efter at Lars Boje Mathiesen havde valgt at "sætte en pistol for panden" af partiets hovedbestyrelse og forretningsudvalg, som Jesper Hammer formulerede det i en mail til medlemmerne.

Her forklarede han også, at Lars Boje Mathiesen krævede de 350.000 kroner fra en underkonto i partiet overført til sin egen private konto til en personlig brandingkampagne, som partiets revisionsfirma pure afviste havde relevans for partiet.

Dertil kom kravet om en "uopsigelig" kontrakt over fire år med et formandsvederlag på sammenlagt 2,6 millioner kroner svarende til 55.000 kroner om måneden. Et beløb, der skulle ligge oveni folketingslønnen på cirka 65.000 kroner. Ellers måtte partiet "finde en anden".

Et krav, der er uden sidestykke i dansk politik.

I strid med Nye Borgerliges dna

Formandshonoraret forlangte han desuden få udbetalt til sin virksomhedskonto frem for sin lønkonto for at spare penge i skat, hævder hovedbestyrelsen.

Selv kalder Lars Boje Mathiesen anklagen for "direkte pinlig" og "usand", men uanset hvad der er op og ned i sagen, har det været "meget ubehageligt" at overvære, siger Pernille Vermund mandag morgen til TV 2.

Det skyldes blandt andet, at de økonomiske krav ifølge Vermund er i direkte strid med Nye Borgerliges dna, der netop handler om en stærk indignation over politikeres frås med penge.

- Og derfor er jeg selvfølgelig også glad for, at det er en helt enig hovedbestyrelse, der har sagt nej til de her ret voldsomme krav og også den afpresning, det endte med at være til sidst, siger Pernille Vermund, der stiller sig til rådighed til at blive formand igen.

Trusler om at gå af som formand

TV 2 er også i besiddelse af flere Messenger-beskeder, hvor Lars Boje Mathiesen utvetydigt skriver, at hans krav om et formandsvederlag ikke er til forhandling.

- De er et minimum for, at jeg påtager mig denne opgave, ellers må partiet finde en anden, skrev Lars Boje Mathiesen allerede 1. marts til Nye Borgerliges sekretariatschef Lars Eldrup – efterfulgt af en smiley.

Tre uger tidligere havde han dog allerede påtaget sig opgaven, idet han var blevet valgt som ny formand ved et ekstraordinært årsmøde 7. februar.

Først derefter kom Lars Boje Mathiesen med sit lønkrav til hovedbestyrelsen.

1. marts gentog Lars Boje Mathiesen nogle timer senere, klokken 14.09, sit krav over for sekretariatschefen:

- Jeg rykker mig som sagt hverken på beløb, længde eller opsigelsesbetingelser. Så må de bare finde en anden til at være formand, skrev han.

Endnu engang efterfulgt af en smiley.

Afviser trusler om at gå

Lars Boje Mathiesen står fortsat ved sit lønkrav og kalder partiledelsens udlægning for et "karaktermord".

For ham handler det hele om en forhandling, der er gået i "hårdknude", fordi han forlangte arbejdsbetingelser, så han kunne få familielivet til at hænge sammen som formand.

Det vil da være tudetosset selv at bøje af på sit udspil, inden der har været forhandlinger

Lars Boje Mathiesen til B.T.

Han understregede i et langt opslag på Facebook fredag, at partiets medlemmer har valgt "en familiefar med to små børn", der bor i Jylland, som formand. Han ønskede derfor en løn, så familien "kunne få tingene til at hænge sammen", idet hans hustru ifølge Lars Boje ville blive nødt til at tage orlov, så han kunne passe arbejdet som formand.

Senere samme dag afviste han dog i et interview med TV2 ØSTJYLLAND, at han havde truet med at gå, hvis ikke hans krav blev imødekommet.

Truede du med at trække dig som formand?

- Nej, sagde han og fortsatte, at han dog ikke ville lægge skjul på, at han havde "talt med store ord".

Adspurgt om hovedbestyrelsen lyver, svarede han:

- Min opfattelse er i hvert fald ikke, at jeg har sagt det på den måde der.

Dén udlægning står dog i kontrast til det indtryk, der efterlades i Messenger-beskederne.

Ville gøre alvor af truslen

To dage senere, 3. marts, skrev han igen til sekretariatschefen. Denne gang med klar besked om, at han ville træde tilbage som formand, fordi hans krav var blevet afvist.

- De vil ikke være med, så derfor træder jeg tilbage som formand, når der er blevet afholdt en ekstraordinær generalforsamling. Jeg er ked af, at det kommer til at påvirke en masse, skrev han.

Han uddybede også, at hans familie ikke kunne leve af det honorar, han var blevet tilbudt i stedet, da det ikke svarede til den løn, hans hustru ville gå glip af, hvis hun gik på orlov.

- Det kan jeg ikke byde dem, når jeg samtidig skal være så meget væk, skrev han.

Denne gang uden en smiley.

Dagen efter skrev han i en tråd til hele hovedbestyrelsen, at eftersom både forretningsudvalget og folketingsgruppen "ikke bakker op", så ville der heller ikke være flertal i partiets hovedbestyrelse.

Derfor ville han gøre alvor af truslen om at gå af som formand.

- Og derfor tænker jeg måske, at mødet på mandag bedst bruges til den videre proces frem for partiet uden mig som formand.

Partiet havde taget valgmidler som gidsel

TV 2 prøver at få en kommentar fra Lars Boje Mathiesen.

Han skriver i en sms til Ekstra Bladet, at de lækkede beskeder beviser, hvor "desperate" de er blevet i partiet, og at der er "en usund kultur".

- Og den sms understøtter præcis, hvad jeg har sagt hele tiden. Jeg var utilfreds med deres vanvittige ageren, hvor de havde taget mine valgmidler som gidsel i en lønforhandling, men at jeg netop ikke fremsatte et ultimatum.

Over for B.T. forholder han sig til Messenger-beskederne. Han afviser, at der er noget problematisk i hans måde at lønforhandle. Og han gentager sin forklaring om, at han overtog et parti, hvor alt "sejlede" efter den forrige ledelse – altså Pernille Vermund og Peter Seier Christensen.

Det ville kræve et større arbejde af den nye formand, og derfor var det også kun rimeligt, mener han, at han blev kompenseret.

- Ja, selvfølgelig skriver jeg sådan i en forhandlingssituation til en person, som jeg ikke skal forhandle med. Det vil da være tudetosset selv at bøje af på sit udspil, inden der har været forhandlinger, skriver Lars Boje i et skriftligt svar til avisen.

Nye Borgerlige står i øjeblikket uden hverken formand eller næstformand.