Regeringen anklages for løftebrud: - Det kan blive en politisk vejsidebombe, siger kommentator
Aftale skulle betyde, at flere kunne gå på seniorpension, men nu vil regeringen ikke love, at den bliver til noget.
Regeringen anklages for løftebrud i forbindelse med den såkaldte seniorpensionsordning.
Under den tidligere S-regering blev det aftalt, at seniorpensionen – en ordning til folk tæt på pensionsalderen med nedsat arbejdsevne – skulle udvides. Men den nye regering vil ikke love, at det bliver til noget.
Det skriver DR.
I forbindelse med forhandlingerne om Arne-pensionen i 2020 aftalte den tidligere S-regering sammen med Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti at afsætte 460 millioner kroner til en udvidelse af seniorpensionsordningen. Det skulle ske fra 2024.
Men i et svar til Folketinget gør beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) det klart, at den nye regering først skal tage "stilling til", om forslaget skal blive til virkelighed.
Havde en "helt klar" aftale
Det får nu Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti til at rette en skarp kritik af regeringen.
- Vi havde en helt klar aftale. Der er et flertal, der er klar til at bakke op om at udvide seniorpensionen. Og nu vender Socialdemokratiet ryggen til denne her aftale, siger Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Victoria Velasquez, til DR.
Heller ikke Socialdemokratiets nye regeringspartner Venstre vil til DR svare klart på, om de stadig mener, at seniorpensionen skal udvides. Det er på trods af, at partiet tidligere har kritiseret Socialdemokratiet for ikke at indføre forbedringerne -hurtigere.
I dag skal man have en arbejdsevne på 15 timer om ugen eller derunder for at komme på seniorpension.
Men med den nye aftale ville partierne hæve grænsen til op til 18 timer. Det ville betyde, at flere kunne gå på seniorpension.
Og ifølge politisk kommentator Noa Redington vil det kunne blive en betændt sag for regeringen, hvis den løber fra sine løfter.
- Det kan blive en politisk vejsidebombe for regeringen. Det var ikke noget, man talte om i valgkampen. Men tilbage står, at der med stor sandsynlighed vil ske en forringelse og indskrænkning af danskernes mulighed for tilbagetrækning, siger han til TV 2.
Problem for Socialdemokratiet
Det tyder på, at partierne ikke er nået helt til enighed om, hvor aftalen skal lande henne, siger den politiske kommentator. Og det falder især tilbage på Socialdemokratiet, siger han.
- Det er et problem internt i Socialdemokratiet, for man har gjort meget for at tale om Arne-pensionen, men hvis bundlinjen bliver, at det samlet bliver sværere at få tidlig tilbagetrækning, så har man et problem, siger Noa Redington.
I så fald står regeringen over for en svær opgave, hvis ikke vælgerne skal vende sig imod dem, siger han.
- Mange vælgere vil sige, at det er ligesom store bededag, og "det hørte vi heller ikke om i valgkampen". Det kan undre mange socialdemokratiske vælgere, at det, man fik ud af den her regering, var, at man afskaffede store bededag og nu er i gang med at afskaffe seniorpensionen, siger den politiske kommentator og fortsætter:
- Så kan man tale om en ny politisk virkelighed, men tilbage står, at det kræver en forklaring.
S vil "selvfølgelig" gerne give hurtig afklaring
Jens Joel, der er beskæftigelsesordfører i Socialdemokratiet, hæfter sig ved det "glædelige" i, at partiet er lykkes med at "fremtidssikre og garantere" Arne-pensionen, hvis aftalekreds ellers ophørte med valget.
- Men det er også rigtigt, at der er elementer i tilbagetrækningsordningen, som vi endnu ikke har nået at drøfte i regeringen, siger han til TV 2.
Hvornår får de mennesker, som det drejer sig om, så en afklaring på, om de kan trække sig tilbage eller ej?
- Vi ville selvfølgelig gerne kunne give en afklaring så hurtigt som muligt. Men selvom det var lange regeringsforhandlinger, så var det altså kun noget, vi nåede at drøfte, siger han.