Unge i teaterbranchen har i årevis advaret hinanden mod Jon Stephensen

En af de skuespillere, som TV 2 har talt med, fortæller, at Jon Stephensen "havde ry for ikke at holde ord".

I årevis har unge, nyuddannede i teaterbranchen advaret hinanden, når der var udsigt til et samarbejde med den tidligere teaterdirektør Jon Stephensen.

Jeg har advaret andre om hans hårde ledelse

Lue Støvelbæk, skuespiller

I dag er han folketingsmedlem og kulturordfører for Moderaterne, og TV 2 kunne tidligere på baggrund af samtaler med flere end 30 af Stephensens tidligere kollegaer fortælle, at han anklages for i årtier at have terroriseret netop teaterbranchen.

Flere kilder fortæller samstemmende, hvordan de selv er blevet advaret om Jon Stephensen og hans metoder, mens andre fortæller, at de har advaret kollegaer mod ham efterfølgende.

En af dem er skuespiller Lue Støvelbæk, som blandt andet har spillet med i TV 2s 'Badehotellet'.

- Jeg vidste fra kolleger, hvordan Jon Stephensens ledelse var, for jeg var blevet advaret om ham, inden vi skulle arbejde sammen. Og jeg har også advaret andre om hans hårde ledelse.

Hvad advarede du dine kolleger om?

- Om at man kan være nødt til at sige nej virkelig mange gange og tage en masse kampe. Og at Jon Stephensen er en forretningsmand, der virker til at sætte sine egne interesser over sine ansatte, siger Lue Støvelbæk.

Hårde kampe og nej'er

Skuespilleren udtaler sig nu, fordi han håber, at debatten om kulturen i teaterbranchen vil betyde, at der fremover vil være bestyrelser, der reagerer, hvis ansatte oplever “den type adfærd”, som TV 2 har beskrevet. Og at hans kolleger i branchen bliver endnu bedre til at stå sammen og sige fra.

- Det er vigtigt at lære at sige fra. Det har alle, jeg kender, som har haft hårde oplevelser med Jon (Stephensen, red.) også gjort. Problemet er, at der ikke er blevet lyttet, siger Lue Støvelbæk.

Han er overrasket over, at Jon Stephensens metoder ikke har haft større konsekvenser for den tidligere teaterdirektør og tror ikke, at nogle i teaterbranchen kan være overraskede over at høre om eksemplerne på hans ledelse.

Lue Støvelbæk selv kunne godt samarbejde med Jon Stephensen, fortæller han, men det var ikke uden besvær.

- Det tog mange hårde kampe og nej'er. I mit tilfælde lyttede han. Det ved jeg, langt fra var tilfældet med alle.

Var "superbange" for konsekvenser

I artiklen, hvor flere end 30 kollegaer anklager Jon Stephensen for blandt andet magtmisbrug, indgår flere eksempler på det, advarslerne er gået på.

- Han siger ting, man slet ikke kan regne med, og han opfører sig sindssygt, hvis folk ikke makker ret, sagde for eksempel lysdesigner Sune Verdier, som arbejdede sammen med Stephensen i forbindelse med teaterkoncerten ‘C.V. Jørgensen’ på Aveny-T i 2022.

- Der har været mange dumme svin i blandt, men der er ingen, der måler sig med Jon Stephensen, sagde instruktør Vibeke Bjelke, som arbejdede sammen med Jon Stephensen på 'Festen' på Østre Gasværk i 2007.

Skuespiller Karla Rosendahl spillede med i 'Skam'-forestillingen på Aveny-T i 2017. Hun fortæller ligesom flere af sine kollegaer, at hun blev advaret, inden hun indgik samarbejdet med Jon Stephensen.

- Jeg fik at vide, at han er god til at presse folk og overtale til ting. Også mere end man har sagt ja til i første omgang. Og så blev vi opfordret til at se vores kontrakter grundigt igennem og sørge for at have alle vores aftaler skriftligt, siger hun til TV 2.

Kontakt TV 2

Har du oplevelser med Jon Stephensen, som du vil dele med TV 2? Så skriv til de politiske journalister Camilla Stampe og Maiken Brusgaard på maic@tv2.dk

Jacobe Orry var dramatiker og en ud af tre skuespillere på forestillingen 'Kussesumpen 2' på Aveny-T i 2020. Også hun blev advaret.

- Jeg fortalte til to kvindelige skuespillere, at jeg havde indgået en mundtlig aftale med Jon Stephensen, og de sagde uafhængigt af hinanden, at jeg skulle passe på, fordi han havde ry for ikke at holde ord.

Hvis der har været så mange advarsler, hvorfor har I så ikke råbt op tidligere?

- Alle, inklusiv mig selv, har jo været superbange for den position, han har været i, fordi man kæmper så hårdt for at blive en del af branchen. Jeg tror, at grunden til, at ingen har handlet, har været frygt for at blive udelukket og ikke få jobs, siger Jacobe Orry, som i dag er SoMe-redaktør på Det Kongelige Teater.

Frygter at blive "blacklistet"

Blandt de flere end 30 af Jon Stephensens tidligere kollegaer, som TV 2 har talt med, gik samme beskrivelse af branchen igen.

De fortæller, hvordan man som ung skuespiller eller nyansat er dybt afhængig af at slå igennem i sin debutforestilling, og hvordan én dårlig relation kan koste dyrt.

Frygten for at blive “blacklistet” er også velkendt blandt branchens teaterdirektører.

- I vores branche er mange freelanceansat i kortere perioder ad gangen og derfor dybt afhængige af, at folk i branchen bliver ved med at ringe dem op med nye jobtilbud, siger Mette Wolf, teaterdirektør på Nørrebro Teater.

Morten Kirkskov, skuespilchef på Det Kongelige Teater, stemmer i:

- Som skuespiller kan det virke meget flyvsk, hvad der kvalificerer dig til et bestemt job. Derfor kan man godt føle, at det i stedet handler om, hvem folk i branchen bedst kan lide, siger han.

Forbund kalder det en "tilståelsessag"

Formanden for Dansk Skuespillerforbund, Benjamin Boe, kalder de unge skuespilleres indbyrdes advarsler mod Jon Stephensen for en "tilståelsessag fra min side".

Har du kendt til, at unge skuespillere advarer hinanden om Jon Stephensen specifikt?

- Nej, det har jeg ikke vidst noget om, og det gør mig super ked af det, siger Benjamin Boe og fortsætter:

- Det er jo skamfuldt at være nødt til at lave et beredskab, fordi man er bange for en person, der har meget magt. Som leder i den her branche har du meget magt.

Hvad siger det om branchen, at det forholder sig sådan her?

- Det siger noget om, at tavshedskulturen går i arv. Jeg vil næsten kalde det arvesynden i vores branche. Jeg synes, at de unge er rigtig gode til at gøre oprør mod MeToo og mod grænseoverskridende adfærd, men der er jo også stadig en reel, indbygget frygt for ikke at få et arbejde igen.

Stephensen: "Gik gennem ild og vand"

I de sidste af Jon Stephensens år som teaterdirektør på Aveny-T på Frederiksberg slog han sig op som ungdomsteatrets spydspids.

Det førte i 2019 til en relancering af Aveny-T-teatret på Frederiksberg, som nu skulle være en “nationalscene for det professionelle ungdomsteater”. Her ville Jon Stephensen stå i spidsen for at skabe teater for, med og af unge i alderen 15-34, lød det.

Linjen betød, at Jon Stephensen i de efterfølgende år primært indgik aftaler med unge skuespillere. Nogle under uddannelse, andre netop færdige.

Om de unges advarsler mod ham siger Jon Stephensen til TV 2:

- Det er jeg forfærdeligt ked af at høre. Jeg gik gennem ild og vand for at give nyuddannede, unge skuespillere de bedste muligheder for at blive set og hørt og vise deres kæmpe talent.

Efter TV 2s afsløringer har flere aktører fra teaterbranchen takket de kollegaer, der har stillet sig frem med navn. Sargun Oshana, teaterdirektør på Blaagaard Teater, skriver blandt andet:

- Der er brug for, at vi alle bryder tavsheden. Vi skal ikke tillade et giftigt arbejdsmiljø.

Marie Vinterberg, teaterdirektør på Teatret ved Sorte Hest, har ligeledes takket "alle de modige" og skrevet:

- I er ikke alene.

Du kan læse mere om de tidligere kollegaer fra teaterbranchens anklager mod Jon Stephensen i artiklen her.