Politik

Jon Stephensen undskylder igen, men afviser anklager: - Tror du, jeg er lavet af sten?

Den tidligere teaterdirektør, som i dag er kulturordfører for Moderaterne, afviser, at han har delt et billede mod en skuespillers ønske.

Onsdag gik Moderaternes kulturordfører, den tidligere teaterdirektør Jon Stephensen, til tasterne på Facebook og gav en "uforbeholden undskyldning".

Det skete dagen efter, at TV 2 kunne fortælle, at flere end 30 af hans tidligere kollegaer anklager ham for manipulation, trusler og magtmisbrug.

I et længere interview med TV 2 gentager Jon Stephensen nu sin undskyldning, men samtidig siger han, at han "har helt andre oplevelser".

TV 2 har siden søndag forsøgt at få Jon Stephensen til at forholde sig til anklagerne fra de ti navngivne kilder i artiklen. Under interviewet fredag afviser han imidlertid at forholde sig til episoderne enkeltvis.

- Du må forstå, at et teater er et sted – og det skal ikke lyde som en undskyldning – hvor temperamenter nogle gange er højt oppe. Hvor alt er på spil. Men det er ikke en undskyldning, for hvis nogle siger sådan, så falder det tilbage på mig, og det tager jeg til mig og undskylder.

Så du er enig i, at der har været situationer, hvor du har opført dig, som dine tidligere kollegaer beskriver?

- Jeg kan ikke kommentere på enkeltsituationer. Der er nogle, som jeg godt kan genkende, andre, hvor jeg tænker: “Sådan synes jeg nu ikke helt, at jeg ser det”. Der er flere nuancer. Det kan ses fra to sider. Sådan er det med de fleste af de ting, du nævner, siger kulturordføreren og fortsætter:

- Jeg synes, det allervigtigste er at tage fat i, om teater i det hele taget – og det er ikke for at bortforklare mig eller noget som helst – er en arbejdsplads, der skal gås efter i sømmene. Om vi er præget af, at vi vil så meget for kunsten og kulturens skyld, at vi nogle gange går over vores egne grænser? Det gælder teaterchefer, men også dem, der er ansat.

Det her handler om de anklager, der er blevet rejst mod dig. Anerkender du, at det er rigtigt, hvad de personer fortæller om dig?

- Jeg anerkender den oplevelse, de har haft. I mange af tilfældene er der også min side at se det fra. Men jeg anerkender deres oplevelse, og det er det allervigtigste i den her sag. Når de har haft sådan en oplevelse, så falder det tilbage på mig, og det er også derfor, jeg undskylder.

Undskylder du til alle dem, der optræder i TV 2s artikel?

- Alle dem, der medvirker i TV 2s artikel har jeg hermed givet en uforbeholden undskyldning for, at de har haft en oplevelse, som de ser, som det, de beretter. Det er det, jeg siger.

Hvad er det præcis, du siger undskyld for?

- Jeg siger undskyld for den oplevelse, de har følt, de har haft. Den anerkender jeg. Sådan må det være. Det er mennesker, der har været ansat på mit teater og deres oplevelse, og det beklager jeg.

Er du uenig i den udlægning, de kommer med?

- Det er irrelevant.

Kontakt TV 2

Har du oplevelser med Jon Stephensen, som du vil dele med TV 2? Så skriv til de politiske journalister Camilla Stampe og Maiken Brusgaard på maic@tv2.dk

"Må acceptere" udlægning

Der er særligt én episode fra TV 2s artikel, som Jon Stephensen ikke kan genkende.

Den handler om skuespiller Kimmie Liv Sennova, der fortæller, at Jon Stephensen tilbage i 2020 delte et billede af hende mod hendes vilje.

Billedet skulle bruges som reklame for en forestilling, men ifølge Kimmie Liv Sennova havde hun flere gange afvist, at det måtte bruges, fordi hun syntes, man kunne se for meget af hendes nøgne krop på billedet.

Den udlægning genkender Jon Stephensen dog ikke.

Kimmie Liv Sennova siger til os, at hun sagde nej til et bestemt billede, som du alligevel endte med at bruge. Er du enig i den udlægning?

- Kimmies oplevelse må jeg acceptere som det, Kimmie føler og lægger til grund for det, hun har sagt til jer. Det beklager jeg. Hvordan jeg ser den her historie og situation er irrelevant, for jeg har ikke lyst til at gå ind i det på den måde.

"Der blev ikke sagt nej"

Fredag gav Jon Stephensen adskillige interviews om de anklager, som tidligere kolleger retter mod ham i TV 2-artiklen. Blandt andet blev han interviewet til P1 Debat på DR, hvor han går i rette med Kimmie Liv Sennovas udlægning. Her beder han også gæsterne i studiet forholde sig til, hvorvidt der overhovedet var tale om et nøgenbillede eller ej.

Over for TV 2 gentager han, at han oplevede forløbet anderledes end Kimmie Liv Sennova.

- Der var aldrig et billede, der blev lagt ud, som ikke var mørkt. Det er min oplevelse. Kimmie har en anden. Det er sådan, det er. Jeg prøver bare at sige: Jeg beklager helt vildt, og siger undskyld til Kimmie over den oplevelse, hun har haft.

Jeg spørger dig, om du anerkender, at hun sagde klart nej til et billede, som alligevel endte med at blive brugt?

- Sådan forholdt situationen sig ikke. Jeg fik otte billeder fra fotografen. Der var ét billede, som Kimmie ikke var glad for. Vi snakkede om det. Der var ikke noget pres. Og vi blev enige om at bruge det i en mørkere udgave. Det var sådan, det var. Der var ikke på nogen som helst måde ondt blod, vrede eller noget som helst. Det var alle glade for. Og så var der ikke mere i det på det tidspunkt. Før nu her. Nu kommer det frem, at Kimmies oplevelse af det var større, end jeg mærkede dengang. Det accepterer jeg, og det beklager jeg dybt.

TV 2 har talt med den pågældende fotograf. Hun fortæller, at hun sendte flere hundrede billeder til Jon Stephensen, som senere sendte en række udvalgte billeder retur. Et af dem var det omdiskuterede billede, som Jon Stephensen bad hende redigere ad flere omgange.

Er det så rigtigt eller forkert, at Kimmie Liv Sennova sagde nej til et specifikt billede, som alligevel blev brugt?

- Der blev ikke sagt nej til et billede. Så var det aldrig blevet brugt. Så enkelt er det.

Undskylder, men genkender ikke

Kimmie Liv Sennova fortæller til os, at hun var inde på dit kontor for at sige nej til, at det billede måtte bruges. Kan du huske, at hun sagde nej til dig?

- Jeg kan love dig for, at hvis der var blevet sagt, at det billede ikke skulle bruges, så var det ikke blevet brugt.

Så Kimmie Liv Sennova tager fejl, når hun siger, at hun sagde klart nej til dig?

- Jeg kan ikke sige det anderledes, end sådan var det.

Men hvis du ikke kan genkende Kimmie Liv Sennovas udlægning af forløbet, hvorfor siger du så undskyld til hende?

- Det er da i den grad på sin plads, når jeg hører det her. Selvfølgelig gør jeg da det.

Men du afviser jo den udlægning, hun kommer med?

- Ej, nu stopper det her. Det er ikke det, jeg siger.

Du siger, at hun ikke sagde nej til, at det billede måtte bruges.

- Ja, det er rigtigt.

Så afviser du jo også hendes udlægning af det her forløb.

- Nej, jeg gør ikke. Jeg afviser på ingen måde andet end, at jeg siger, at når Kimmie Liv Sennova tre-fire år efter har den oplevelse af forløbet, så er det mit ansvar. Det er mig, der står på mål, og jeg er dybt ked af at høre det her, og derfor giver jeg Kimmie min uforbeholdne undskyldning.

Og det er selv om du ikke kan genkende den udlægning, hun kommer med.

- Ja.

Afviser at trække sig

Tirsdag reagerede talspersonen fra Jon Stephensens opstillingskreds i København på anklagerne fra de kilder, der stod frem i TV 2s artikel.

Hun sagde blandt andet, at hun ikke kunne forestille sig, at Jon Stephensen var blevet kredsens spidskandidat, hvis de samme anklager havde været fremme dengang.

Det gør "selvfølgelig indtryk", siger Jon Stephensen til TV 2:

- Tror du, jeg er lavet af sten? Jeg er da enormt ked af at høre om hver enkelt af de episoder. Det får mig da til at se indad. Det får mig til at tænke, om det var noget, jeg kunne have gjort anderledes? Var der ting, jeg overhørte? Ting jeg var blind for? Var der gange, hvor jeg kørte over for rødt?

- Det er sgu da ikke noget, jeg ikke tager til mig. Det er da ikke noget, der gør, at jeg bare lægger mig til at sove om aftenen. Det her er da noget, der har holdt mig vågen i flere nætter. Så alvorligt tager jeg det. Det er sådan noget, der holder en søvnløs.

Har du overvejet at trække dig?

- Nej.