Jon Stephensen-sag kan få "storpolitiske konsekvenser", siger Hans Redder
Hvis en intern konflikt mellem Moderaterne og Jon Stephensen skulle begynde, ville det være meget problematisk for regeringspartierne, lyder det.
Sagerne står i kø for folketingsmedlemmet Jon Stephensen fra Moderaterne.
Den tidligere teaterdirektør hænges til tørre af en lang række personer i branchen, der har arbejdet med og under ham, og som fortæller om grænseoverskridende adfærd.
Blandt anklagerne er, at Jon Stephensen ikke respekterede, at en kvinde ikke ville have bragt nøgenfotos af sig selv i en kampagne. Han gjorde det alligevel, sagde hun til TV 2.
Moderaternes kulturordfører er ude i et kæmpe politisk stormvejr, siger TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, som forudser, at den hårde vind ikke kun vil blæse i Stephensens retning.
- Den her sag rammer ikke kun ham selv, den rammer i høj grad også regeringspartiet Moderaterne og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), siger Hans Redder.
Kan være dårligt nyt for regeringen
Men det er en yderst presset Jon Stephensen, der onsdag eftermiddag var ude og undskylde for sin opførsel. Hans fremtid må betegnes som usikker, mener den politiske redaktør.
For selvom han ikke kan kyles ud af Folketinget, er der en risiko for, at Moderaterne vælger at hive tæppet væk under ham.
Hans egen opstillingskreds har allerede gjort klart, at de ikke kan garantere ham støtte, hvis anklagerne mod ham er sandfærdige.
Sagen om Stephensen kan i værste fald få taburetten til at vakle under regeringen. For hvis han vælger at blive løsgænger, i stedet for at forlade Folketinget, vil Moderaterne ikke få en stedfortræder ind i Folketinget. Og det bringer selve regeringens flertal i fare.
- Hvis vi leger med den tanke, at Jon Stephensen bliver ekskluderet af Moderaterne, så vil det også blive et problem for regeringen. Det er en flertalsregering, der sidder på 89 mandater, så den har altså et ret spinkelt flertal, siger Hans Redder.
Regeringen har kun flertal med tre ud af de fire nordatlantiske mandater. Derfor vil det være meget problematisk at begynde at miste mandater allerede nu, lyder det fra den politiske redaktør.
- Lige nu er det først og fremmest et problem for Moderaterne, men det er nogle overvejelser, man skal have, at der potentielt kan være nogle storpolitiske konsekvenser, hvis Jon Stephensen ikke længere er en del af Moderaterne.
- Det ser ikke kønt ud
Jon Stephensen har fortsat ikke ønsket at stille op til interview med TV 2, men han har i en række opslag på Facebook kommenteret sagen, som han nu undskylder for.
Onsdag eftermiddag afviste partiformand Lars Løkke Rasmussen at forholde sig til, om anklagerne vil få konsekvenser for kulturordførerens politiske fremtid. Han siger dog, at det "ikke ser kønt ud", og at han "ikke kan lide det billede, der er tegnet".
- Jeres forventning til mig nu er, at jeg skal save benene af Jon Stephensen, og hvis ikke jeg gør det, så er det, fordi jeg stiller mig 100 procent om bag ved ham og påtager mig det moralske ansvar for alle hans gerninger og alle hans udtalelser. Jeg kommer til at skuffe jer, for jeg gør ingen af delene, siger Løkke til TV 2.
Partiformanden hæfter sig ved, at Jon Stephensen onsdag gik på Facebook og gav en "uforbeholden undskyldning".
- Det er kun Jon Stephensen selv, der kan reparere på den tillidskløft, siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer:
- Jeg kan sige, at Jon Stephensen passer sit politiske arbejde i Moderaternes folketingsgruppe ganske forbilledligt.
Skygger fuldstændig
Stormvejret kommer på et meget dårligt tidspunkt for Moderaterne, der ellers har klaret sig godt i forhold til de to øvrige regeringspartier.
Løkkes parti får bedre meningsmålinger end Socialdemokratiet og Venstre, og Moderaterne har indtil nu været det regeringsparti, der stod bedst, blandt andet på grund af Lars Løkke Rasmussens gode start som udenrigsminister, siger Hans Redder.
- Det er simpelthen en politisk krise, de er nødt til at håndtere udadtil, for den skygger fuldstændig for Moderaterne, siger han.
25. marts holder Moderaterne årsmøde. Hvis ikke partiet har fået styr på sagen om Jon Stephensen inden da, kan partiledelsen godt forvente, at afsløringerne om ham vil blive omdrejningspunktet, mener Hans Redder.