Eksperter kalder Stephensen-afsløring for mobning, chikane og magtmisbrug
Uden ydmyghed og respekt kan magten stige en til hovedet, siger kønsforsker Christian Groes efter TV 2s historie om anklager mod Jon Stephensen.
Jon Stephensen anklages for grænseoverskridende og truende adfærd af 30 kolleger i teaterbranchen.
Det kunne TV 2 fortælle tirsdag, hvor ti af dem stillede sig frem med konkrete eksempler på kulturordførerens opførsel.
Efter at have læst eksemplerne kalder to forskere nu Jon Stephensens metoder for ”mobning” og ”magtmisbrug”.
- Der er både et eksempel på seksuel chikane og på mobning i bredere forstand, siger professor emerita i kønsforskning på Aalborg Universitet Anette Borchorst.
Hun hæfter sig især ved en episode, hvor en skuespiller fortæller, hvordan den daværende teaterdirektør sendte et nøgenbillede ud af hende, som hun gentagne gange havde sagt nej til, at han måtte dele.
- Han deler hendes billede uden hendes samtykke, selvom hun siger klart fra. Det er seksuel chikane, siger hun.
Hvem stopper chefen
Christian Groes er lektor og kønsforsker ved Roskilde Universitet. Han har blandt andet forsket i magt, køn og grænseoverskridende adfærd og vurderer, at rækken af sager om Jon Stephensen er udtryk for et mønster og en adfærd, der ser ud til at have stået på i ”årevis”:
- Han udnytter tilsyneladende sin autoritet og status som både chef og kulturikon i forhold til sine underordnede. Det ligner bestemt magtmisbrug, når han for eksempel blandt andet ignorerer mangel på samtykke hos en skuespiller, siger han.
Begge forskere peger på, at udfordringen på en arbejdsplads er særligt stor, når det er chefen selv, der står bag magtmisbruget.
- Man kan jo ikke gå til chefen med kritik af chefen, siger Christian Groes.
Annette Borchorst stemmer i:
- Hvem skal stoppe ham, når det er arbejdsgiveren selv, der mobber?
Løstansatte er særligt udsatte
Flere af de kilder, som stiller sig frem i TV 2s artikel, fortæller om en frygt for, hvilke konsekvenser det kan få for dem, at de offentligt rejser en kritik.
- Jeg var så bange for, hvilke konsekvenser det kunne få for min karriere. Det var mit første job og det eneste, jeg havde i min kalender, fortalte skuespiller Kimmie Liv Sennova til TV 2 tirsdag.
Netop den problematik kendetegner mange af de sager, der handler om grænseoverskridende adfærd og magtmisbrug, vurderer Annette Borchorst og fortæller, at det især er unge mennesker og løstansatte, der er udsat for seksuel chikane.
- Et af de store problemer er, at deres job som løstansat er på spil, hvis de går imod en chef, siger hun.
Glemmer chefansvar
De eksempler, som TV 2 tirsdag kunne fortælle om, viser ifølge Christian Groes, at Jon Stephensen ikke har levet op til sit ansvar som chef og har udnyttet sine underordnedes tillid.
TV 2 kunne blandt andet fortælle, at Jon Stephensen ifølge flere kilder har truet dem med fyringer og stået bag grove overfusninger.
- Han overtræder helt tydeligt sine magtbeføjelser og glemmer det ansvar, han har for at sikre et trygt arbejdsmiljø, siger Christian Groes og fortsætter:
- Hvis ingen sætter grænser for en som leder, og man ikke selv kan navigere i den magt, man har, kan det godt stikke af for en. Magten kan stige folk til hovedet, og de får en form for storhedsvanvid eller bliver magtfuldkomne. Det har der været flere eksempler på i kulturlivet.
TV 2 har siden søndag forsøgt at få et interview med Jon Stephensen.
Han er ikke vendt tilbage på opkald, men skriver i en mail blandt andet, at han ikke kan genkende de beskrivelser fra de flere end 30 kilder, TV 2 har talt med.