Nye anklager mod Jon Stephensen: - Der har været mange dumme svin, men ingen måler sig med ham

Jon Stephensen kan ikke genkende beskrivelserne af ham. Bestyrelsen fra Aveny-T siger nu, at de burde have fyret Jon Stephensen tidligere. 

Moderaternes kulturordfører, Jon Stephensen, anklages nu for i årtier at have terroriseret den teaterbranche, han som tidligere teaterdirektør har haft en nøglerolle i.

TV 2 har talt med flere end 30 af Jon Stephensens tidligere kollegaer fra teaterbranchen. De anklager ham for manipulation, trusler og magtmisbrug.

Samtidig bekræfter Dansk Skuespillerforbund nu for første gang, at de har modtaget “flere henvendelser” om Jon Stephensen.

Flere af de kilder, som TV 2 har talt med, fortæller, hvordan Jon Stephensen ikke har villet acceptere unge kvinders nej til at være nøgne og har overfuset og truet sine ansatte.

Kilderne står frem nu, fordi de er bekymrede for, at kulturordføreren vil udnytte sin magtposition på Christiansborg til at fortsætte den grænseoverskridende opførsel, han anklages for.

Et af de mest opsigtsvækkende eksempler på anklagerne mod Jon Stephensen er fra hans seneste år som teaterdirektør på Aveny-T.

Ville stå i spidsen for de unge

I 2017 høstede Jon Stephensen stor anerkendelse for at lande rettighederne til at opføre den hyperpopulære, norske ungdomsserie ‘Skam’ som det første teater i verden.

Siden slog han sig op som ungdomsteatrets spydspids. Det førte i 2019 til en relancering af Aveny-T-teatret på Frederiksberg, som nu skulle være en “nationalscene for det professionelle ungdomsteater”. Her ville Jon Stephensen stå i spidsen for at skabe teater for, med og af unge i alderen 15-34, lød det.

Linjen betød, at Jon Stephensen i de efterfølgende år primært indgik aftaler med unge skuespillere. Nogle under uddannelse, andre netop færdige.

En af dem var Kimmie Liv Sennova.

I 2020 spillede hun en af tre hovedroller i stykket ‘Kussesumpen 2’. Det var hendes debutforestilling, og hun glædede sig til endelig for alvor at tage skridtet ud i branchen. Endda i en forestilling, hvis første opsætning havde været en bragende succes.

Men da hun mødte ind på Aveny-T for at få taget billeder til stykkets pressemateriale og plakater, blev det ifølge hende starten på et grænseoverskridende forløb.

Kimmie Liv Sennova indvilligede i at lade sig fotografere nøgen, da hun fik forklaret, at rekvisitter ville dække de dele af hendes krop, hun gerne ville skjule. Samtidig blev hun lovet, at billederne ikke ville blive delt med nogen uden hendes accept, siger hun.

Da billederne kom, kunne man på ét af dem se Kimmie Liv Sennovas bryst og numse. Det var markant mere end aftalt, fortæller hun, og derfor vendte hun tilbage med et svar om, at billedet ikke måtte bruges.

Den efterfølgende dag fik hun at vide, at Jon Stephensen ville bruge netop dét billede, hun havde sagt nej til.

Han tog retten til at sige nej fra mig

Kimmie Liv Sennova, skuespiller

Det føltes uretfærdigt, husker hun i dag. Derfor gik hun “med dirrende stemme og mørkerøde kinder” op på Jon Stephensens direktørkontor og fortalte ham, at hun ikke ville godkende billedet.

- Jeg var så bange for, hvilke konsekvenser det kunne få for min karriere. Det var mit første job og det eneste, jeg havde i min kalender, siger Kimmie Liv Sennova til TV 2.

Kontakt TV 2

Har du oplevelser med Jon Stephensen, som du vil dele med TV 2? Så skriv til de politiske journalister Camilla Stampe og Maiken Brusgaard på maic@tv2.dk

En “ubehagelig forhandling”

Bekymringen for billedet prellede dog af på den daværende teaterdirektør, fortæller skuespilleren. Han fortalte hende, hvor smuk hun var nøgen, og at det ville se mærkeligt ud, hvis hendes bryst blev dækket.

Derfra udspillede der sig, hvad Kimmie Liv Sennova beskriver som en “ubehagelig forhandling” om, hvor meget af hendes krop der skulle tildækkes ved at redigere billedet, før hun ville sige ja.

Kimmie Liv Sennova krævede sine bryster dækket og lysstyrken sænket, så numsen blot synede som en silhuet. Men i løbet af det følgende døgn sendte Jon Stephensen to gange et identisk billede, der ikke var gjort mørkere, og spurgte, om hun ville godkende det, siger hun:

- Jeg følte, at han prøvede at snyde mig og bare tænkte, at jeg var dum nok til at sige ja.

Efter et døgn nåede forhandlingerne til et punkt, hvor Kimmie Liv Sennova følte sig presset til at godkende den redigerede udgave af billedet, der nu lå på bordet. Man kunne ikke længere se hendes brystvorte, og billedet var gjort tilpas mørkt til, at man blot kunne se konturerne af hendes numse.

Men tovtrækkeriet om billedet stoppede ikke her. Morgenen efter Kimmie Liv Sennovas godkendelse af det redigerede billede vågnede hun og konstaterede, at Jon Stephensen havde lagt en række billeder ud til fri afbenyttelse for pressen.

I materialet lå den udgave af billedet, som Kimmie Liv Sennova gentagne gange havde sagt nej til.

Det føltes som kulminationen på dages bekræftelse af, at “Jon Stephensen var fuldstændig ligeglad med mig, mine grænser og fire gange nej,” siger Kimmie Liv Sennova.

- Det var ikke billedet, der isoleret var problemet, men at han tog retten til at sige nej fra mig. Jeg blev enormt ked af det og vred, siger hun og fortæller, hvordan hun ringede til sin instruktørassistent og begyndte at græde.

I minutterne derefter sendte hun en mail til Jon Stephensen og spurgte, hvad der foregik. Han fastholdt ifølge Kimmie Liv Sennova, at billedet i pressematerialet var den redigerede udgave, og at det alene var et spørgsmål om, hvor lys en skærm hun så billedet på.

Først da en anden ansat på teatret satte de to billeder op mod hinanden og bakkede Kimmie Liv Sennova op, erkendte han ifølge skuespilleren, at han havde delt billedet mod hendes vilje.

På det tidspunkt var det dog “for længst for sent”, siger hun. Billedet var blandt andet blevet delt på Facebook og Instagram.

Hvorfor fortsatte du samarbejdet med ham dengang, gik til en ny audition på Aveny-T efterfølgende og fortæller først nu offentligt, hvad du oplevede?

- Fordi jeg var så bange for, at han ville sige til andre, at jeg var besværlig. Det ville have taget ham halvandet sekund at ødelægge min karriere, siger hun og tilføjer, at hun stadig i dag frygter, at det kan få konsekvenser for hendes karriere, at hun udtaler sig til TV 2.

- Det er først nu, at jeg tør tage bladet fra munden og bryde med den tavshedskultur, jeg selv har været med til at bibeholde, og som jeg synes, det er så vigtigt, at vi bryder med.

TV 2 er bekendt med en anden episode, hvor Jon Stephensen ifølge to kilder overfusede en ung skuespiller og ikke ville acceptere, at hun sagde nej til at blive filmet af et tv-hold under en scene, hvor hun skulle tage noget af sit tøj af. Hverken skuespilleren eller instruktøren, der overværede episoden, har ønsket at være med i artiklen.

Hvem er Jon Stephensen?

Jon Stephensen er uddannet arkitekt og journalist. Han begyndte i teaterbranchen som pressechef for teatret Dr. Dantes Aveny og arbejdede med PR for teater og film indtil 2007, hvor han blev teaterdirektør for Østre Gasværk Teater.

I løbet af hans år i spidsen for Østre Gasværk strømmede publikum til, og teatret slog salgsrekorder. 

Senere blev han direktør for Aveny-T. Det var han fra 2011 indtil fyringen i maj 2022. 

Ved folketingsvalget i 2022 blev han valgt for Moderaterne.

Retten til at sige fra

Netop retten til at sige fra gjorde Jon Stephensen sig selv til talsmand for under MeToos anden bølge.

I 2020 - i de samme dage, som han selv forhandlede med Kimmie Liv Sennova om nøgenbilledet - gik Stephensen til tasterne på Facebook og hos Politiken. Her takkede han Sofie Linde for opgøret og skrev blandt andet, at “vi skal lytte til de unge, der lige nu siger fra”.

Et år senere spurgte han blandt andet i en kronik i Berlingske, hvordan “vi sikrer unge kvinders ret og ben på jorden” til at være “et menneske, der styres af egne beslutninger og lyst til at sige ja? Og ret til at sige nej”.

Men Jon Stephensen er selv kendt for ikke at acceptere en afvisning. Det fortæller ikke alene Kimmie Liv Sennova, men også en lang række af de flere end 30 kilder, som TV 2 har talt med.

Flere scenografer og en teaterdirektør fortæller, hvordan de er blevet overfuset og direkte truet med at få ødelagt deres karriere, fordi de har sagt nej til at arbejde sammen med ham.

De pågældende kilder har ikke ønsket at medvirke i artiklen, fordi de frygter, at Jon Stephensen med sin nye position i Folketinget fortsat har magten til at gøre alvor af truslen.

Andre beskriver, hvordan Jon Stephensen har skabt psykisk nedbrydende arbejdsmiljøer. Blandt andet på grund af sine uforudsigelige vredesudbrud.

Han opfører sig sindssygt, hvis folk ikke makker ret

Sune Verdier, lysdesigner

Lad os tage nogle eksempler:

Art director på Aveny-T Emil Holm fortæller, hvordan han i januar 2022 oplevede Jon Stephensen "kyle en mælkekarton med al sin kraft" ind i et køleskab under en flere minutter lang tilsvining af ham. Jon Stephensen var vred over en fejl i en brochure.

Fejlen var trykkeriets, ikke Emil Holms, siger han:

- Jeg stod bare og måbede og følte mig totalt lammet. Jeg anede ikke, hvad jeg skulle stille op med mig selv. Det var meget voldsomt at blive skældt ud af ens chef på den måde.

Dramatiker William Lippert fortæller, hvordan han som sin debut i 2021 fik til opgave at skrive stykket med titlen ‘Mit navn er Greta’ til Aveny-T. Han måtte efter sit første møde med Jon Stephensen bede instruktøren stå for den fremtidige kommunikation, fordi det havde været så ubehagelig en oplevelse. Blandt andet fordi Stephensen sagde, at han ikke ville have “sådan en bøsseforestilling,” fortæller dramatikeren, der selv er homoseksuel.

Instruktør Emil Rostrup bekræfter William Lipperts udlægning af forløbet og tilføjer:

- Jeg brugte meget energi på at skærme holdet fra ham og skabe et trygt arbejdsrum på en ellers meget utryg arbejdsplads.

Lysdesigner Sune Verdier fortæller, at han i forbindelse med teaterkoncerten ‘C.V. Jørgensen’ i 2022 overværede Jon Stephensen råbe af instruktøren, at hele forestillingen ville blive aflyst, hvis ikke han gjorde, som han fik besked på. Det skete foran store dele af produktionen, siger han og tilføjer:

- Han siger ting, man slet ikke kan regne med, og han opfører sig sindssygt, hvis folk ikke makker ret.

TV 2 har talt med forestillingens instruktør, Nikolaj Cederholm, der tilføjer, at forløbet omkring teaterkoncerten C.V. Jørgensen er “det mest grænseoverskridende, jeg har oplevet på et teater”:

- Jon modarbejdede forestillingen og ødelagde mine muligheder for at udføre mit arbejde, siger han.

Østre Gasværk-tiden

De ubehagelige og grænseoverskridende oplevelser med Jon Stephensen er ikke afgrænset til de sidste år af hans tid som teaterdirektør.

Flere af hans kollegaer fra 2007-2010, hvor han var teaterdirektør på Østre Gasværk, fortæller til TV 2, at Jon Stephensen allerede dengang var "grænseoverskridende", "ubehagelig" og "grov". Herunder instruktør Vibeke Bjelke og scenograf Steffen Aarfing.

De var begge med til at lave ‘Festen’ i 2007 – Jon Stephensens første forestilling som teaterdirektør på Østre Gasværk.

Det blev både den første og sidste gang, Vibeke Bjelke arbejdede sammen med Jon Stephensen.

I dag nærmer hun sig 80 år, og efter 60 år i teaterbranchen “gider hun ikke holde kæft længere,” siger hun, da TV 2 ringer til hende første gang. Her fortæller hun, hvordan Jon Stephensen skabte “det giftigste arbejdsmiljø”, hun nogensinde har oplevet.

Vibeke Bjelke husker blandt andet, hvordan Stephensen jævnligt fyrede hende i raseri. Det værste var dog, når han højlydt nedgjorde de ansattes faglighed, når de ikke var til stede.

- Det var scenografen, kostumieren og skuespillerne. Alle fik det glatte lag, siger Vibeke Bjelke og tilføjer:

- Der har været mange dumme svin i blandt, men der er ingen, der måler sig med Jon Stephensen.

Du siger, at du ikke vil “holde kæft længere”. Hvorfor gjorde du det dengang?

- Han fik mig svinet så meget til, at jeg ikke følte, at jeg havde nogen opbakning tilbage. Og hvem skulle jeg gå til? Han var jo direktøren.

Steffen Aarfing har medvirket på over 130 film, tv og produktioner gennem sin karriere. Han har endnu til gode at møde en, der opfører sig lige så dårligt som Jon Stephensen, siger han:

- Han var illoyal i en grad, der for mig er fuldstændig ukendt i vores branche.

Hvorfor sagde du ikke fra dengang i stedet for nu?

- Jeg forestillede mig ikke, at han ville være et tilbagevendende problem i branchen, men han har jo så bare vist sig at blive hængende.

Perspektiv

Forfulgt af opsigtsvækkende fyringer

Jon Stephensen fotograferet da han var teaterdirektør på Aveny-T.

Jon Stephensen har siden starten af 00’erne haft forskellige stillinger som teaterdirektør. I 2007 blev han ansat på Østre Gasværk, og han var en “teaterchef i topform”, sagde han, da han fire år senere blev direktør for Aveny-T. 

Begge ansættelserne sluttede brat. 

Østre Gasværk fyrede ham, da de i 2009 opdagede, at han - ved siden af sin direktørløn - havde udbetalt 170.000 kroner til sig selv for sit arbejde med scenografien til ‘Elsk mig i nat’. 

Efterfølgende gik scenograf Rikke Juellund ud og sagde, at Jon Stephensen slet ikke havde bidraget til den scenografi, han tog sig betalt for at have lavet. Hun kaldte sin tidligere chefs udlægning for “det rene vrøvl og opspind”

13 år senere tog Jon Stephensen atter overskrifterne, da han igen blev fyret med øjeblikkelig virkning. Denne gang fra Aveny-T. 

I august fortalte skuespiller Coco Hjardemaal til Zetland, hvordan Jon Stephensen tilbød hende 5000 kroner for at møde op til en forestilling, selvom hun fire dage forinden var besvimet midt på scenen. Hun var “voldsomt belastet af chef,” angav hun ifølge lægejournalen. 

- Jeg tænkte: “Skal jeg dø på scenen, før han vil tage mig seriøst?”, siger Coco Hjardemaal i dag til TV 2. 

Hun spillede sammen med skuespiller Jonathan Stahlschmidt. Han husker særligt, hvor ubehageligt det var, da Stephensen forsøgte at få skuespillerne til at underskrive nye og kortere kontrakter, der ville give dem mindre i løn. Hvis de sagde nej, ville teatret gå konkurs, hævdede han ifølge en lydfil, som TV 2 har hørt. 

- Han lagde et urimeligt ansvar over på os. Også efter at vi havde bedt ham indtrængende om at lade være, siger Jonathan Stahlschmidt og kalder Jon Stephensens metoder ”brutale”.

En teaterdirektørs magtposition

Hos de flere end 30 personer, TV 2 har talt med, går den samme beskrivelse af branchen igen. De fortæller, hvordan man som ung skuespiller eller nyansat er dybt afhængig af at slå igennem i sin debutforestilling, og hvordan én dårlig relation kan koste en dyrt.

Det var et problem, da Jon Stephensen var teaterdirektør, og er det fortsat i dag, lyder det. Og selv om Jon Stephensen nu er valgt til Folketinget, går bekymringen for fremtidige job igen hos mange af de kilder, TV 2 har talt med.

Det gælder både en teaterdirektør, scenografer, lysdesignere, teknikere og skuespillere, der frygter for de konsekvenser, det ifølge dem kan få, hvis de stiller sig frem med navn og fortæller om de oplevelser, de har haft med Jon Stephensen.

Frygten for at blive “blacklistet” er velkendt, lyder det fra Mette Wolf, teaterdirektør på Nørrebro Teater. Og det afholder “helt forståeligt” mange fra at stille sig frem og sige noget offentligt, siger hun til TV 2:

- I vores branche er mange freelanceansat i kortere perioder ad gangen og derfor dybt afhængige af, at folk i branchen bliver ved med at ringe dem op med nye jobtilbud.

Morten Kirkskov, skuespilchef på Det Kongelige Teater, stemmer i:

- Som skuespiller kan det virke meget flyvsk, hvad der kvalificerer dig til et bestemt job. Derfor kan man godt føle, at det i stedet handler om, hvem folk i branchen bedst kan lide, siger han og tilføjer om de trusler, som TV 2 nu kan fortælle om:

- Som leder er det en katastrofe at bruge den slags metoder.

Også Benjamin Boe, formand for Dansk Skuespillerforbund, bekræfter, at der er hersker en tavshedskultur i teaterbranchen, som er medvirkende til, at historierne om Jon Stephensen først nu kommer frem.

- Vi ved, at film-, tv- og scenekunstbranchen er lille, og det har historisk set desværre betydet, at nogle har følt det nødvendigt at bide grænseoverskridende oplevelser i sig. Det kan ingen være tjent med, siger forbundsformanden til TV 2 og tilføjer:

- Skuespillerforbundet har haft flere henvendelser fra medlemmer med oplevelser, der kan sammenlignes med det, vores medlemmer fortæller til TV 2. De medlemmer står altså ikke alene.

Ville have fyret Stephensen “langt tidligere”

TV 2 har siden søndag 5. marts forsøgt at få et interview med Jon Stephensen om kritikken fra de flere end 30 dramatikere, skuespillere, lyddesignere, instruktører, teaterdirektører og scenografer.

Han har ikke svaret på TV 2s gentagne opkald, men sendte tirsdag en mail, hvor han skrev, at der altid er “nuancer og flere sider af en sag”.

Jon Stephensen skriver videre, at han ikke kan gå ind i enkeltsager, da han befinder sig i Indonesien i forbindelse med en rejse med Det Udenrigspolitiske Nævn.

- Men lad mig her sige: Jeg kan ikke genkende det billede, der tegnes af mig og især ikke det sprog, jeg beskyldes for at bruge.

Jon Stephensen understreger, at han har været teaterchef i 22 år og “næsten dagligt” har haft at gøre med forestillinger med “de helt specielle udfordringer, der hører med til at drive et teater”.

- Jeg har skullet løse endog meget svære dilemmaer – ofte under stort tidspres og med mange modsatrettede krav og ønsker fra mennesker midt i et krævende forestillingsforløb. Jeg har prøvet at gøre det bedst muligt, skriver Jon Stephensen og fortsætter:

- Sker der fejl undervejs? Kunne noget gøres bedre? Utvivlsomt. Men jeg har gjort det så godt, jeg kunne. Lyttet og været til stede på teatrets, de ansattes og kunstnernes vegne. Det er det, jeg har kæmpet for. At skabe muligheder og de bedste rammer for alle at være i. At skabe udvikling og succes. Jeg efterlod både Gasværket og Aveny-T særdeles stærkt kunstnerisk og økonomisk.

I et skriftligt svar kalder Aveny-T's bestyrelse – med den tidligere konservative minister Henning Dyremose i spidsen – beretningerne for “dybt rystende”.

- Vi er meget kede af og chokerede over, at medarbejdere og skuespillere på teatret har oplevet de forhold, og vi undskylder dybt over for de enkelte medarbejdere og skuespillere, skriver bestyrelsen og tilføjer:

- Hvis vi havde vidst det før, havde vi opsagt Jon Stephensen langt tidligere.

TV 2 har efter modtagelsen af det skriftlige svar fra Jon Stephensen spurgt, hvornår det vil være muligt at lave et interview. Til det har Jon Stephensen gensendt det skriftlige citat med en tilføjelse:

- Mange, der står frem, er tidligere kolleger, jeg beundrer og respekterer – og hvor vi har arbejdet sammen længe og også efter det, de udtaler sig om. Flere anser jeg som venner.

Injuriesag på vej

Jon Stephensen har siden sin fyring fra Aveny-T i maj 2022 fastholdt, at den var politisk motiveret og udsprang af, at han 2. april skrev en kronik i Politiken med udenrigsminister og formand for Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen (M). En påstand, som teatrets bestyrelsesformand, Henning Dyremose, har direkte modsagt.

Efter afskedigelsen lagde Jon Stephensen sag an mod teatret for brud på ligebehandlingsloven. Retssagen var sat til at starte 30. maj 2023, men 20. februar trak Stephensen sit sagsanlæg tilbage for at “fokusere 100 procent på politik”.

For nogle uger siden kunne Børsen så fortælle, at Jon Stephensen ifølge Aveny-T’s bestyrelse har forfalsket en underskrift, og at det var en del af grunden til, at den tidligere teaterdirektør blev fyret tilbage i maj 2022. En historie, der også tidligere har været fremme i Weekendavisen.

Falske påstande sætter sig som nikotin på væggene

Lars Løkke Rasmussen, udenrigsminister og formand for Moderaterne

Som reaktion på anklagen om dokumentfalsk i Børsen anlagde Jon Stephensen en injuriesag mod bestyrelsesformanden Henning Dyremose med et krav om 100.000 i godtgørelse.

Den reaktion gik Lars Løkke Rasmussen få dage senere ud og bakkede op om i et svar til B.T., hvor han kaldte beskyldningerne “mærkelige” og erklærede “fuldstændig tillid” til domstolene.

- Falske påstande sætter sig som nikotin på væggene. Man ser det ikke, men når man flytter rundt på malerierne, er det tydeligt at se, at det har sat sig”, uddybede Løkke på Twitter.

Siden har Børsen publiceret en lydfil, som avisen har fået udleveret af Aveny-T-bestyrelsen. En anonym kilde fortæller til avisen, at han overværede Jon Stephensen forfalske underskriften og optog det.

Stephensen selv fastholder dog, at han er uskyldig i anklagen om den forfalskede underskrift.