Politik

Hans Redder: Ny lydfil er "meget, meget kritisk" for Jon Stephensen – og Lars Løkke

En lydfil føjer sig til anklagen om, at Jon Stephensen (M) tilbage i 2017 skulle have forfalsket en underskrift. Jon Stephensen afviser anklagen.

Moderaternes kulturordfører, Jon Stephensen, står i en "meget, meget kritisk situation", efter at en unavngiven whistleblower i Børsen fortæller, at vedkommende har bevidnet og optaget Jon Stephensen forfalske en underskrift i 2017.

Det vurderer TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

- Det kommer efter en række artikler fra Børsen og andre medier, som har kastet et kritisk lys på Jon Stephensen den seneste tid, siger han og tilføjer:

- Nu er der et gevaldigt stormvejr og en Jon Stephensen, der er i store problemer.

Ifølge Hans Redder er sagen ikke alene kritisk for den profilerede folketingspolitiker, men også for det nye partis formand, Lars Løkke Rasmussen.

Det er Børsen, der søndag aften har offentliggjort en kort lydfil på 14 sekunder, der ifølge en unavngiven whistleblower er optaget i det øjeblik, hvor Jon Stephensen angiveligt forfalskede en underskrift tilbage i 2017.

På lydfilen hører man en stemme – angiveligt Jon Stephensens – udtale navnet "Jakob Høyer" og herefter lyden af en pen mod papir, hvorefter der siges: "Det ser meget godt ud, ikke?".

I 2017 var Jon Stephensen teaterchef på Aveny-T i København, hvor også whistlebloweren arbejdede.

Whistlebloweren forklarer i interviewet med Børsen, at Jon Stephensen skrev under på et dokument til Erhvervsstyrelsen, der handlede om, at et bestyrelsesmedlem skulle skiftes ud. For at færdiggøre dokumentet manglede der en underskrift fra bestyrelsesmedlem Jakob Høyer.

- Teatret er under ombygning. Vi er lukket ned, så Jon og jeg sidder alene på kontoret. Der kommer så en mail fra kommunen (Frederiksberg Kommune, red.), som rykker på at få det her dokument underskrevet og indleveret. Jon har været småirriteret over, at Jakob Høyer ikke kom til bestyrelsesmøderne, så dokumentet ikke var færdigunderskrevet. Pludselig vælger han så selv at skrive under for Jakob Høyer, siger whistlebloweren til Børsen.

Jakob Høyer har tidligere afvist, at han har skrevet under på det pågældende dokument.

Jon Stephensen fastholder, at han ikke har forfalsket Jakob Høyers underskrift.

Ikke den første moderat i stormvejr

Den nye lydfil samt anklagerne fra den unavngivne whistleblower belaster Jon Stephensen, for det er svært for politikeren at forklare sig i sagen, mener Hans Redder.

- Det er nogle åbenlyst voldsomme og alvorlige anklager. Dokumentfalsk er bestemt ikke for sjov, og det er det, han bliver anklaget for at have udført nu, siger han.

Samtidig er Jon Stephensen ikke den første blandt Moderaternes 16 folketingsmedlemmer, der er i strid modvind.

Et andet folketingsmedlem, Kristian Klarskov, stoppede efter blot en uge, da Jyllands-Posten afslørede, at han ikke var den succesfulde "serieiværksætter", som partiet havde markedsført ham som.

- Det her er en kritisk situation for Jon Stephensen og jo også en, som Lars Løkke Rasmussen – Moderaternes formand og landets udenrigsminister – er nødt til at tage meget alvorligt. For Jon Stephensen er ikke den første i Moderaternes folketingsgruppe, der har været under kritik og i et stormvejr, siger Hans Redder.

Jon Stephensen er ikke politianmeldt for at have forfalsket en underskrift, og sagen er altså ikke blevet løftet ind i retssystemet.

Men derfor kan den godt få politisk betydning både for Jon Stephensen og for Moderaterne, vurderer Hans Redder.

- Lars Løkke Rasmussen har tidligere slået fast, at han står 100 procent bag Jon Stephensen og har 100 procent tillid til Jon Stephensen. Det her rejser det mere brede spørgsmål om, hvorvidt Løkke har styr på sit parti og de folk, han har fået med ind i Folketinget, siger han.

Fyring, sagsanlæg og injurier

Det er Aveny-Ts bestyrelse, der har udleveret lydfilen til Børsen.

Bestyrelsesformanden, Henning Dyremose, har tidligere udtalt til Børsen, at opsigelsen af Jon Stephensen som teaterdirektør i maj 2022 blandt andet skyldes en forfalsket underskrift.

- Vi er fortsat af den opfattelse, at Jon har skrevet under i en andens navn. Jeg har indtil nu ikke udtalt mig om de konkrete årsager til fyring og bortvisning, men når Jon Stephensen udtaler sig i strid med sandheden, så må jeg nødvendigvis reagere, lød det fra Henning Dyremose.

Efter fyringen fra teatret anlagde Jon Stephensen en sag mod teatret for brud på ligebehandlingsloven.

Jon Stephensen mente, at opsigelsen reelt bundede i hans politiske virke, men siden droppede han sagsanlægget.

Efter udtalelsen fra Henning Dyremose har Jon Stephensen anlagt en injuriesag, hvor han forlanger en godtgørelse på 100.000 kroner.

Jon Stephensen har hele tiden fastholdt, at han ikke har forfalsket nogen underskrift.

Det har ikke været muligt for TV 2 at få en kommentar fra Jon Stephensen til sagen.

TV 2 har også forgæves forsøgt at få en kommentar fra Moderaternes gruppeformand, Henrik Frandsen.