DF-profil anklager Støjberg for ”løgnagtig trumpisme” – men det er led i ny strategi, siger analytiker
Tiden efter folketingsvalget har for Morten Messerschmidt budt på "en perlerække af opture", siger analytiker. Nu skal han i gang med næste skridt.
Inger Støjberg (DD) og Lars Boje Mathiesen (NB) er klare eksempler på "den demokratiundergravende retorik og løgnagtige trumpisme i Danmark".
Det skrev Anders Vistisen, der er medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti, i et debatindlæg i Jyllands-Posten 19. februar.
Partiets formand, Morten Messerschmidt, delte debatindlægget på Twitter, hvor han citerede Anders Vistisen for at kalde Inger Støjberg eksponent for "en farlig udvikling i dansk politik".
Efterfølgende forklarede han til Ekstra Bladet, at han var "lykkelig for", at Inger Støjberg har sit eget parti.
- For hun hører slet ikke hjemme i Dansk Folkeparti, sagde han.
Den krasse kritik er ifølge TV 2s politiske analytiker, Camilla Stampe, led i en plan om at få Inger Støjberg til at fremstå utroværdig – og på den måde hive stemmer tilbage fra Danmarksdemokraterne.
- De prøver at opbygge en fortælling op, at man ikke kan stole på Inger Støjberg, for hvis man graver lidt, er hun faktisk ikke så hård og stram, som hun godt vil fremstå, siger hun i torsdagens afsnit af TV 2s nyhedspodcast 'Dato'.
Markant stemningsskifte
DF-toppens kritik af formanden for Danmarksdemokraterne står i skærende kontrast til den overstrømmende kærlighed, de gav hende for bare lidt mere end et år siden.
Her modtog hun stående klapsalver som gæst på DF's årsmøde, og Morten Messerschmidt erklærede, at han ville trække sig fra kampen om formandsposten, hvis Inger Støjberg – under de rette betingelser – meldte sig som formand i stedet.
Partiet tilbød sågar den tidligere Venstre-minister løn for at være tæt på partiet.
Stemningen skiftede dog som bekendt, da Inger Støjberg startede sit eget parti bestående af flere DF-afhoppere og til folketingsvalget fik 8,1 procent af stemmerne – på bekostning af Dansk Folkeparti, der endte med 2,6 procent.
- Han (Messerschmidt, red.) har jo ikke så meget andet at gøre end at gå i gang med at angribe hende og Danmarksdemokraterne, hvis han godt vil have de stemmer tilbage, siger Camilla Stampe.
Derfor forsøger Dansk Folkeparti i øjeblikket at signalere, at det er dem, der har erfaring i Folketinget og dermed kan skabe reelle forandringer. At den troværdige, stramme udlændingepolitik findes hos dem.
- De vil gerne vise, at alt det andet derovre (Danmarksdemokraterne og Nye Borgerlige, red.), det er bare tomme ord og floskler, understreger hun.
Og mens Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne fremstilles som utroværdige, bliver Nye Borgerlige af Dansk Folkeparti fremstillet som "et parti for de skøre" ifølge Camilla Stampe – også i et forsøg på at vinde stemmer tilbage.
En perlerække af opture
Kritikken af Inger Støjberg falder, efter at Dansk Folkeparti igen er ved at være tilbage på fode – hvilket er årsagen til, at partiet nu kan koncentrere sig om at hive stemmer tilbage.
Det sker, efter Morten Messerschmidt i december blev frikendt for at have svindlet med EU-støtte, og efter at Nye Borgerlige er havnet i en krise, der får flere af partiets profiler til at flygte over til Dansk Folkeparti.
- Tidslinjen fra 1. november og frem til nu har for Morten Messerschmidt været en perlerække af opture, valgsejre, retssagssejre og nye folketingsmedlemmer, understreger Camilla Stampe.
Derfor har partiet nu ro og tid til at forsøge at hive nogle af de tabte stemmer hjem, vurderer hun:
- Nu skal han finde ud af, hvordan han allerbedst får indflydelse og stadig får opmærksomhed, selvom der ikke er krise i partiet mere.
Camilla Stampe mener dog ikke, at der er nogen sandsynlighed for, at Messerschmidt kan ende som en naturlig leder af en samlet blå blok – dertil er tilstandene i øjeblikket for kaotiske.
I stedet kommer han højst sandsynligt til at koncentrere sig om "stille og roligt at bygge partiet op", mener hun.
TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Inger Støjberg, men hun har ikke haft tid til at svare på Anders Vistisens påstande.
Du kan høre mere om Morten Messerschmidt og Dansk Folkepartis genrejsning i torsdagens afsnit af TV 2s nyhedspodcast 'Dato'.