Mette Abildgaard kæmpede imod afskaffelsen af store bededag, men “stunt” fra fagbevægelsen får hende til at ryste på hovedet

Fagbevægelsens Hovedorganisation afviser, at bog med underskrifter er et stunt. Det er historie, lyder det.

Et tyk bog på mere end 200 sider er de seneste par dage landet hos regeringen og i folketingspolitikernes dueslag på Christiansborg.

Bogen er en samling af navnene på de mere end 470.000 personer, der har skrevet under på underskriftsindsamlingen om at bevare store bededag.

Bag bagen står Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), der også står bag underskriftsindsamlingen.

Selvom afskaffelsen af store bededag tirsdag blev stemt igennem i Folketinget, mener FH-formand Lizette Risgaard, at bogen har et vigtigt budskab.

- Vi håber, at politikerne vil åbne bogen og mærke tyngden af de mange underskrivere og det store flertal af danskerne, som gerne vil bevare store bededag, siger hun til TV 2.

Afviser bog som et stunt

I bogen er der også billeder fra demonstrationen mod afskaffelse af store bededag samt almindelige danskers besyv om at afskaffe store bededag.

Lizette Risgaard afviser, at bogen udkommer for sent i forhold til at skulle påvirke et flertal af politikernes beslutning om afskaffelsen af en helligdag.

- Du skal tænke på, at vi ville have så mange underskrifter med som muligt i den her bog, og det er ikke nyt, det vi mener. Det har vi sagt rigtig mange gange fra dag et til regeringen, siger hun.

Politisk ordfører fra Det Konservative Folkeparti, Mette Abildgaard, har på Twitter delt et billede af bogen.

Her skriver hun blandt andet, at bogen er et "stunt", men den præmis køber Lizette Risgaard ikke.

- Bogen er historie, og det er noget, der vil stå til evig tid om, hvor forfærdelig den her situation, som regeringen har skabt, er, siger hun og afviser ligeledes Mette Abildgaards kritik af, at bogen skulle være "ressourcespild".

TV 2 har været i kontakt med Mette Abildgaard, der ikke ønsker at uddybe sin kritik. Hun understreger dog, at hun er imod afskaffelsen af store bededag, og at hun har skrevet under på FH's underskriftsindsamling.

Næste store bededag bliver den sidste

Tirsdag blev afskaffelsen af store bededag vedtaget i Folketinget med 95 stemmer for.

Det var de tre regeringspartier – Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne – samt Radikale Venstre, der stemte for afskaffelsen. 68 stemte imod.

Det betyder, at store bededag 5. maj i år bliver den sidste af slagsen. Helligdagen har været en del af den danske kalender i 337 år.