Politik

Danmarks globale klimaaftryk udgør blot en promille – alligevel gør den danske indsats en enorm forskel, mener professor

Rapport slår alarm over Danmarks målsætninger på klimaområdet. Alligevel kan Danmark være et foregangsland.

Når det kommer til det globale klimaaftryk, er Danmark en meget lille fisk i et kæmpe hav.

Danmark udgør således blot 0,1 procent af verdens samlede udledning af drivhusgasser.

Derfor kan det næsten også virke ligegyldigt, om Danmark lever op til sine ambitioner på klimaspørgsmålet eller ej.

Men det er det ikke, slår Jens Hesselbjerg Christensen fast. Han er klimaforsker og professor i geofysik og ansat ved Niels Bohr Instituttet.

Han siger, at Danmarks indsats i sig selv ikke har en betydning, men at det batter noget, at Danmark kan være et foregangsland og vise, at det godt kan lade sig gøre at leve op til klimaambitioner.

- Det gør en enorm forskel, at ambitionerne starter et sted. Det skaber rent faktisk ringe i vandet i resten af verden, siger han til TV 2.

Målsætninger til UG

Meldingen kommer, efter at Klimarådet tirsdag fremlagde sin årlige rapport om den danske regerings klimapolitik.

Her blev det slået fast, at regeringens politik vil rigtig meget, men at der er stor risiko for, at den slet ikke er nok til at opfylde Danmarks ambitioner.

Ifølge Jens Hesselbjerg Christensen giver rapporten anledning til at se på, hvilke håndtag der skal skrues på for at leve op til de internationale aftaler.

Samtidig peger han på, at Danmarks målsætninger, som de ser ud i dag, er ”til UG med kryds og slange”.

- Hvis verden gjorde, som Danmark siger, vi gør, ser det lyst ud. Der er mange lande, hvis klimamål er mindre ambitiøse, siger han.

Er Danmark stadig et foregangsland, når Klimarådet konkluderer, at der er høj risiko for, at Danmark ikke når i mål?

- Ja, fordi rapporten tager temperaturen på, hvor vi står lige nu. Men der er også nogle områder, som for eksempel landbrugsområdet, hvor der ikke er gjort nok. Tiden løber, hvis det hele skal nås implementeret inden 2029.

Er det realistisk, at Danmark når i mål?

- Det er næsten sådan et spørgsmål, hvor jeg skal sige: Ja, det er det.

Klimaet kan ikke ignoreres

Jens Hesselbjerg Christensen uddyber, at der er meget få steder i verden, hvor det ikke er i regeringens interesse på den lange bane at komme i mål med Paris-aftalen.

- Klimakonsekvenserne er så alvorlige, at det er meget få steder, hvor det er noget, der kan ignoreres, siger han.

Paris-aftalen er en global klimaaftale, som knap 200 lande har tilsluttet sig. I den er det blandt andet aftalt, at verdens lande skal bestræbe sig på at mindske den globale opvarmning.

Den må højst stige med 2,0 grader sammenlignet med 1990. Og helst skal den holdes under 1,5 grader.

Regeringen sagde tirsdag, at den nok skal komme i mål med målsætningen om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030 trods Klimarådets kritik.

- Der er masser af tiltag, som skal implementeres. Selvfølgelig er arbejdet ikke gjort færdigt. Men vi når 70-procentsmålet. Det føler jeg mig helt overbevist om, sagde klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) til TV 2.

Klimaministeren peger blandt andet på, at de første udbud på CO₂-fangst kører nu, og han kalder det "en helt nødvendig teknologi for, at Danmark kan nå sine klimamål".