Klimarådet advarer i ny rapport: Der er for høj risiko for, at regeringen ikke får Danmark i mål
For tredje år i træk slår Klimarådet alarm over regeringens indsats for at nå klimamålet.
Der er for mange fugle på taget i regeringens klimapolitik. Og der er stor risiko for, at den slet ikke er nok til at opfylde Danmarks ambitioner.
Det konkluderer Klimarådet i sin årlige statusrapport, der udkommer tirsdag. En rapport, der skal vurdere, om regeringen gør nok for at nå målet om, at udledningerne af drivhusgasser i 2030 skal være 70 procent lavere end i 1990.
- Klimarådet har i en samlet afvejning vurderet, at regeringens klimaindsats ikke anskueliggør, at 70-procentsmålet i 2030 nås, konstaterer Klimarådet i rapporten.
Sådan en afvejning er ikke "sort og hvidt", medgives der. Men rådet lægger vægt på, at "indsatsen skal vise, at målet nås med en vis sikkerhed". Og den er der ikke.
- Der er på nuværende tidspunkt for høj risiko for, at regeringens skitserede vej ikke vil bringe Danmark i mål, lyder vurderingen.
Regeringen har vist vejen, men ...
Kritikken fra Klimarådet er ikke ny. Tværtimod lød det nærmest ordret ligesådan for et år siden:
- Klimarådet finder, at regeringens samlede klimaindsats endnu ikke anskueliggør, at 2030-målet nås, stod der i statusrapporten i 2022.
Og igen i 2021:
- Klimarådet finder det på nuværende tidspunkt ikke anskueliggjort, at 2030-målet nås.
Regeringen har ellers anvist vejen til at nå målet i 2030. Men den er "stadig uklar og behæftet med betydelige risici", mener Klimarådet.
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) er enig med Klimarådet i, at "arbejdet ikke er færdigt".
- Ellers kunne jeg jo gå hjem og lægge mig på sofaen. Nej, der er masser af tiltag, som skal implementeres. Selvfølgelig er arbejdet ikke gjort færdigt. Men vi når 70-procentsmålet. Det føler jeg mig helt overbevist om, siger han til TV 2.
Klimaministeren medgiver, at risikoen for ikke at nå i mål med klimaambitionerne "skal selvfølgelig ned".
- Der er en masse, der skal bygges helt færdigt, for at vejen til 2030 står knivskarpt, og det danske samfund kører ud ad den. Men det er jo ikke det samme, som at vi ikke har en god idé om, hvordan vejen skal komme til at se ud, for det har vi.
Så du er ikke enig i, at der er høj risiko for, at I ikke når i mål?
- Nej, det er jeg faktisk ikke. Jeg føler mig overbevist om, at vi når i mål. Det er jo ikke det samme som at sige, at det er let. Men vi har den politiske vilje til at nå i mål; vi er en flertalsregering; vi kommer til at nå det, forsikrer Lars Aagaard.
CO₂-afgift i landbruget
Ifølge Klimarådets beregninger mangler der 5,5 millioner tons CO₂ for at nå målet. Det problem kunne den bebudede CO₂-afgift på landbruget i princippet løse; men der er flere benspænd i landbrugsaftalen.
Den betinger nemlig, at der ikke må ske tab af erhvervets konkurrenceevne eller arbejdspladser.
- Men det kan blive svært at undgå med en afgift, og regeringen har endnu ikke vist hvordan, skriver rådets eksperter i rapporten.
Hvis det ikke må koste arbejdspladser i landbruget, skal hele reduktionen nås ved tekniske tiltag. Og flere af dem, regeringen har udpeget, er ifølge Klimarådets eksperter så "umodne", at man ikke kan regne med dem endnu.
Politikerne venter i øjeblikket på en ekspertgruppe, der er nedsat til at komme med anbefalinger til, hvordan man kan indføre en CO₂-afgift på landbruget.
Fremtidens håb
Regeringen forventer også at kunne spare 3,2 millioner tons CO₂-udledning med teknologi, der opfanger CO₂ og lagrer den i jorden.
Teknologien, der kaldes CCS – for "carbon capture and storage" – har længe været betragtet som et af fremtidens store håb. Men fremtiden er der altså ikke helt endnu.
- Teknologien er endnu uprøvet i Danmark, og der er risici forbundet med at etablere og opskalere de nødvendige anlæg, anfører Klimarådet.
Klimaminister Lars Aagaard mener dog ikke, at det er for risikabelt at sætte sin lid til det.
- Nej, det synes jeg bestemt ikke, det er. CO₂-fangst er en helt nødvendig teknologi for, at Danmark kan nå sine klimamål, og Europa og faktisk også verden kan nå de langsigtede klimamål. Så den teknologi skal vi have udviklet, siger han og fortæller, at de første udbud kører nu.
Han har også sat et arbejde i gang med at se på, om man kan gøre rammerne for at etablere CCS-anlæg bedre og mere sikre for investorer. Og flere danske private selskaber har ifølge ministeren meldt sig villige til at udvikle lagre i Nordsøen.
- Så hvis jeg er en lille smule uenig med Klimarådet, så er det i, at jeg ser et større potentiale i den teknologi. Jeg føler mig mere overbevist om, at også der vil Danmark kunne vise verden fremtiden, siger han.
Klimarådet er også i tvivl om, hvorvidt CO₂-afgiften for industrien er høj nok til at indfri de forventede 2,5 millioner tons i 2030.
Beslutningerne kan ikke udskydes
I 2025 er det danske mål at reducere udledningerne med 50 til 54 procent sammenlignet med 1990. Og dette mål ser heller ikke ud til at blive opfyldt, konstaterer Klimarådet.
- Klimamålet i 2025 er lige om hjørnet. Det betyder også, at vinduet for at vedtage ny politik, der kan bidrage til at opfylde målet, er ved at lukke.
2025-målet opgøres som et gennemsnit over årene 2024 til 2026, hvorfor der faktisk er mindre end et år til, at opgørelsen af 2025-målet påbegyndes.
- Beslutningerne kan derfor ikke udskydes længere, fastslår rådet.
Klimarådet vurderer, at der mangler cirka 0,9 millioner tons CO₂ for at nå målet om at reducere 50 procent, mens afstanden til målets øvre grænse er fire millioner tons.
Der er dog stor usikkerhed om de skøn på grund af de store prisstigninger på energi.
Vanskeligt at nå nyt mål
På den helt lange bane er det ambitionen, at Danmark skal være klimaneutral i 2050. Og der er endda ønske om at skrue yderligere op for ambitionerne.
I det regeringsgrundlag, SVM-regeringen fremlagde i december, lyder det, at regeringen vil rykke målet om klimaneutralitet fem år frem til 2045 og "sætte et nyt mål om 110 procents reduktion i 2050 i forhold til 1990".
Hvis regeringen gør det, indvender Klimarådet, bliver det endnu mere nødvendigt at kunne opfange og lagre CO₂. Og det er "vanskeligt" at se, hvordan så stor en fangst skal kunne realiseres.
Klimamad i kantinerne
Ud over vores egne mål forventer Klimarådet heller ikke, at Danmark kan leve op til EU's skærpede krav om reduktion af drivhusgas med den politik, der allerede er vedtaget.
Der mangler omkring 18 millioner tons CO₂. Og selv hvis Danmark opfylder sine egne mål, vil der stadig mangle mindst seks millioner tons.
Der er altså brug for at gøre noget mere.
Klimarådet anviser selv syv fokusområder, der efter eksperternes mening er de vigtigste at prioritere her og nu, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at komme i mål.
Det handler først og fremmest om at sætte turbo på at få den politik, der allerede er aftalt, ført ud i livet, og på nye tiltag lige fra højere afgifter på diesel og udbygning af vind- og solenergi til klimavenlig mad i offentlige kantiner.