Giftig stemning efter brud på uskreven regel: - Et stunt og politisk drilleri, siger analytiker

Clearingaftalen er en gentlemanaftale, der sikrer, at folketingsmedlemmerne kan være fraværende til afstemninger og bruge tiden på andet arbejde.

- En aparte situation.

Sådan beskriver TV 2s politiske analytiker, Jesper Vestergren, det faktum, at miljøminister Magnus Heunicke (S) må blive hjemme fra et planlagt erhvervsfremstød til Indien sammen med kronprinsparret i den kommende uge.

Det sker, fordi de fem oppositionspartier SF, Danmarksdemokraterne, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har valgt at ophæve den såkaldte clearingaftale i sagen om store bededag.

Det er et stunt og politisk drilleri fra oppositionen

Jesper Vestergren, politisk analytiker

Clearingerne er en form for gentlemanaftale, der gør det muligt for folketingsmedlemmerne at være fraværende til afstemninger i folketingssalen – uden at det ændrer på et eventuelt flertal.

Medlemmerne kan dermed bruge tiden på andet arbejde.

Hvad er clearingaftaler?

Clearingaftaler sikrer, at det er muligt at gennemføre afstemninger i Folketingssalen, uden at alle medlemmer er til stede.

Clearingerne er uformelle aftaler mellem folketingsgrupperne. Aftalerne sikrer, at et antal folketingsmedlemmer fra hver partigruppe kan få fri fra afstemningerne i Folketingssalen, uden at der derved rokkes ved flertallet i Folketinget.

Det er det enkelte parti, der selv planlægger dag for dag, hvem der stemmer, og hvem der er clearet. Der skal deltage mindst 90 folketingsmedlemmer i en afstemning, før Folketinget er beslutningsdygtigt.

Komfortabelt flertal

Jesper Vestergren kalder situationen for speciel, da afstemningen tirsdag 28. februar om afskaffelsen af store bededag nu får konsekvenser for miljøminister Magnus Heunicke (S).

- Det er et stunt og politisk drilleri fra oppositionen, lyder analysen.

Ifølge Jesper Vestergren kommer ophævelsen af clearingsaftalen nemlig ikke til at rykke noget som helst under tredjebehandlingen af lovforslaget.

Det skyldes, at regeringens tre partier har et komfortabelt flertal med sine 89 mandater samt Radikale Venstre, som også ventes at stemme for at afskaffe store bededag som helligdag.

Vi skal overveje, hvor meget show politik skal være

Søren Pape Poulsen, formand, Det Konservative Folkeparti

Socialdemokraterne, Venstre og Moderaterne udgør reelt en flertalsregering, da de fire nordatlantiske mandater traditionelt blander sig uden om dansk indenrigspolitik.

Derfor er TV 2s politiske analytiker overbevist om, at store bededag endeligt må lade livet i den kommende uge.

Noget pjat

De konservatives formand, Søren Pape Poulsen, er fortørnet over de fem oppositionspartiers ageren.

Det skyldes, at ophævelsen af clearingsaftalen – ifølge Pape Poulsen – ikke vil få nogen betydning for udfaldet af tirsdagens afstemning.

Han kalder det over for TV 2 "noget pjat", at miljøminister Magnus Heunicke ikke kan tage afsted på erhvervsfremstødet til Indien.

- Vi skal overveje, hvor meget show politik skal være. Det her handler om arbejdspladser og økonomi, siger Søren Pape Poulsen.

De konservatives politiske leder forklarer, at partiet vil stemme imod afskaffelsen af store bededag i folketingssalen. Men han pointerer, at det kun vil ske med de folketingsmedlemmer, som man på forhånd har aftalt via clearingssystemet.

Ingen overreaktion

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) deltager som planlagt i erhvervsfremstødet til Indien sammen med kronprinsparret.

Jesper Vestergren mener dog ikke, at det er en overreaktion, at Magnus Heunicke har valgt at blive hjemme fra turen, selvom Søren Pape Poulsen klart har tilkendegivet, at de konservative vil hjælpe regeringen i afstemningen.

Set fra regeringens perspektiv er det meget fornuftigt med en vis sikkerhedsmargin, så man er sikker på, at der er nok folketingsmedlemmer fra de tre regeringspartier og de radikale i salen til at vedtage lovforslaget.

- Der kan ske alt muligt, så det er meget fornuftigt med et ekstra folketingsmedlem i baghånden. Regeringen skal være sikker på, at forslaget bliver stemt igennem, påpeger Jesper Vestergren.

Et konkret eksempel er Venstres politiske ordfører, Morten Dahlin, hvis kone i øjeblikket er højgravid. Det gør det tvivlsomt, om han kan deltage i tirsdagens afstemning.

- Sådanne situationer kan ikke forudses, når clearingaftalerne er sat ud af spil, og så må regeringen agere ud fra dette, forklarer Jesper Vestergren.