For få år siden var dette billede ikke blevet taget - forholdet var "bundfrossent", siger Løkke

En mand fra Aars udløste i 1995 en diplomatisk krise, der medførte et yderst anspændt forhold mellem Danmark og Indien.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary er rejst til Indien for at fremme dansk eksport.

Og søndag besøgte parret så det verdensberømte monument Taj Mahal, hvor de storsmilende lod sig fotografere.

For bare få år siden var det billede formentlig aldrig blevet taget. Forholdet mellem Danmark og Indien har nemlig længe været iskoldt på grund af en knap 30 år gammel diplomatisk krise.

Men det er helt anderledes nu, fortæller udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), der også er med på rejsen til Indien.

- Danmark og Indien har et helt fantastisk forhold. Det er selvfølgelig også nemmere at se, fordi det har været så dårligt førhen, siger han til TV 2.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen har det været en lang rejse fra det "bundfrosne forhold", der var for få år siden.

Video: TV 2 NEWS

Frygtede tortur ved udlevering

Baggrunden for krisen er en mand fra Aars, som hedder Niels Holck. Han var i 1995 involveret i våbennedkastning til en oprørsgruppe i den indiske delstat Vestbengalen.

Niels Holck rejste efterfølgende tilbage til Danmark, og derefter forsøgte Indien gentagne gange at hente ham til landet for at retsforfølge ham.

Anmodningerne blev dog afvist, da man fra dansk side vurderede, der ville være risiko for, at Holck kunne blive udsat for tortur, hvis man sendte ham til Indien.

Det udløste en diplomatisk krise, som også kunne ses på økonomien, idet Danmarks eksport til Indien styrtdykkede.

Det afgørende skridt

Siden har man fra dansk side kæmpet for at adskille Niels Holck-sagen fra det generelle samarbejde mellem Danmark og Indien.

Selv besøgte Lars Løkke Rasmussen som daværende statsminister den indiske premierminister, Narendra Modi, i Indien i 2019. På det tidspunkt var det mange år siden, en dansk statsminister havde besøgt landet.

Ifølge udenrigsministeren hjalp det på forholdet, men det helt afgørende skridt var, da Danmark i 2020 indgik et grønt strategisk samarbejde med Indien.

- Det er den aftale, vi nu besegler med det her enormt flotte erhvervsfremstød med kronprisparret, siger Lars Løkke.

I 2021 besøgte statsminister Mette Frederiksen (S) også Narendra Modi i Indien. Her stod det klart, at forholdet mellem Danmark og Indien er forbedret. Blandt andet hang der plakater med teksten "velkommen" og et billede af Mette Frederiksen i gaderne i den indiske hovedstad New Dehli.

Må forholde os til virkeligheden

Udover kronprisparret og Lars Løkke er også klimaminister Lars Aagaard (M) og en delegation for 36 danske virksomheder med på turen til Indien.

Formålet med rejsen er at fremme dansk eksport inden for grøn omstilling.

Med 1,4 milliarder mennesker er Indien det mest folkerige land, og ifølge den danske ambassadør i landet er der store muligheder for Danmark i at have et tæt samarbejde med Indien.

- De vil gerne have samme vilkår som os i Vesten. De skal gennem en kæmpe udvikling, og her kan danske virksomheder spille en enorm rolle, siger ambassadør Freddy Svane til TV 2.

Det samme mener Lars Løkke Rasmussen.

Adspurgt, om der ikke er nogle udfordringer med Indien, eksempelvis at landet ikke for alvor tager afstand fra Ruslands krig i Ukraine, lyder svaret:

- Jo vi kunne godt have ønsket os, at Indien tog endnu mere afstand fra Rusland. Men vi er nødt til at forholde os til den verden, vi lever i. Og det er bedre at tale med Indien og samarbejde end helt at tage afstand.

Erhvervsfremstødet i Indien slutter 1. marts.