Fagforeninger raser over store bededag: Udelukker Socialdemokratiet fra 1. maj
Regeringens afskaffelse af store bededag får nu fire lokale FH-afdelinger til at droppe socialdemokratiske taler.
Fire lokale afdelinger under Fagbevægelses Hovedorganisation (FH) har besluttet at boykotte socialdemokratiske taler til deres arrangementer på Arbejdernes Kampdag 1. maj i år.
Og det kan blive værre. Otte lokalafdelinger har nemlig ikke taget stilling endnu.
- De har blandet sig i overenskomsten og taget bededagen fra os, siger formand Kim Houborg fra lokalafdelingen FH Sønderjylland, der er en af de fire lokalafdelinger, der har takket nej til Socialdemokratiet.
For Kim Houborg er det et spørgsmål om lokalafdelingens troværdighed:
- Vi kan ikke lave en demonstration og så bagefter sige: Kom ind og fest sammen med os, siger han.
Ikke de bedste venner
Hos afdelingen i Sydvestjylland er det også regeringens plan om at afskaffe store bededag, der har fået dem til at udelukke socialdemokratiske politikere i år.
- Lige nu er vi ikke de bedste venner, siger lokalformand Brian Havdal Lyst.
- Han forklarer, at foreningen og Socialdemokratiet i øjeblikket ”måske ikke er på talefod på grund af det, der sker omkring store bededag”.
I Aarhus’ lokalafdeling har der været en ”årelang tradition” med et arrangement, hvor alle partier ”til venstre for midten” har deltaget. I år bliver det dog anderledes, advarer lokalformand Kresten Vendelboe.- Socialdemokratiet får ingen plads på talerstolen i år – hverken på Rådhuspladsen eller på Havnepladsen, siger han.
Enhedslisten og SF er inviteret til at holde taler, som de plejer.
Roger Lundberg fra FH Sydfyn fortæller, at der i år ikke bliver politiske taler i de fire sydfynske kommuner Svendborg, Faaborg Midtfyn, Langeland og Ærø.
Og det er på grund af store bededag?
- Jo, der er jo lidt skår i samarbejdet lige nu, men der kommer jo også en virkelighed bagefter, hvor vi jo vil kunne snakke og påvirke og gøre vores stemme hørt, siger han.
Med udmeldingerne fra de fire lokalforeninger bliver der flere steder brudt med en årelang tradition for, at Socialdemokratiet deltager ved 1. maj-arrangementer.
For arbejdsmarkedsforsker på Københavns Universitet Christian Ibsen er fagbevægelsens reaktion et tydeligt tegn på, at forholdet mellem regeringen og fagbevægelsen lige nu er "rigtigt skidt".
- Mette Frederiksens tidligere regering appellerede ret godt til fagbevægelsens fortropper med Arne-pension, genopretning af dagpenge og højere fradrag på fagforeningskontingent. Spørgsmålet er, hvad der sker nu? spørger han.
- Mange i fagbevægelsen mener, at der er med store bededag er sket et stort tillidsbrud.
Flere mangler at beslutte sig
TV 2 har været i kontakt med 16 ud af FH's 17 lokale sektioner. Ud af disse er det fire, der har besluttet at udelukke Socialdemokratiet til deres 1. maj-arrangement.
Otte sektioner har endnu ikke taget stilling til, om de vil invitere socialdemokratiske politikere. En sektion skal mødes torsdag og træffe en afgørelse.
Tre af sektionerne gør som de plejer.
Lokalformand hos FH Østsjælland Bo Viktor Jensen fortæller, at de i hans sektion har en regel om, at de kun inviterer politikere til at holde taler, når det er valgår.
- Jeg føler mig ret heldig over, at vi har den regel i år, siger han.
I FH Nordjylland lader de det være op til de enkelte lokalafdelinger, om de vil invitere Socialdemokratiet.
Henrik Andersen, der er bestyrelsesmedlem i 3F Aalborg Nord og en del af ledelsen i 3F Aalborg, bekræfter, at Socialdemokratiet ikke skal være en del af deres 1. maj-arrangement i Hals.
- De støtter ikke op om den danske model længere. Derfor blev vi enige om, at 1. maj bliver uden Socialdemokratiet, siger han.
Henrik Andersen har selv meldt sig ud af Socialdemokratiet på grund af sagen om store bededag.
De bestemmer selv
Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, understreger, at det er helt op til de enkelte bestyrelser i FH's sektioner at beslutte, hvordan de vil afholde 1. maj.
- Jeg tror ikke, der er nogen tvivl om, at fagbevægelsen i øjeblikket er rigtig kede af den situation, som den her regering har bragt os alle sammen i med forslaget om at fjerne store bededag, siger hun og tilføjer, at det har sat gang i en større diskussion i de lokale afdelinger.
- Der er mange lokalt, som er optaget af det her, og derfor har de nogle diskussioner med hinanden, siger hun.
TV 2 har været i kontakt med beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). Hun ønsker ikke at kommentere historien.
Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Jens Joel siger, at han og resten af partiet heller ikke har nogen kommentarer.