Politik

Lars Boje erkender, at næstformanden gik for vidt: - Det bliver aldrig Nye Borgerliges politik

Nye Borgerliges formand udtaler sig for første gang om, at partiets nye næstformand har valgt at trække sig efter kritik.

Lars Boje Mathiesen kendte ikke til Henriette Ergemanns Facebook-udtalelser, da hun blev valgt som Nye Borgerliges nye næstformand for to uger siden.

Det siger partiformanden til den fremmødte presse ved Nye Borgerliges gruppemøde på Christiansborg tirsdag formiddag.

Så du har ikke vidst, hvad hun har skrevet på Facebook, inden hun stillede op og blev valgt som næstformand?

- Nej, siger han og uddyber, at han kendte Henriette Ergemanns kommentar om, at hun oplevede blødninger, når hun var sammen med corona-vaccinerede i længere tid.

- Men den med Heunicke og saltvand, nej, den havde jeg ingen kendskab til, fastslår han.

Hårdt udfald mod sundhedsminister

Mandag meldte Henriette Ergemann ud, at hun trækker sig som næstformand blot to uger efter, at hun blev valgt med stort flertal af stemmerne på partiets ekstraordinære årsmøde.

Vi er hverken konspirationsteoretikere eller anti-vaxxers. Vi gør en dyd ud af at basere vores politik på fornuft

Jesper Hammer, organisatorisk næstformand for Nye Borgerlige

Efter formandsvalget stillede flere medier skarpt på hendes tidligere udgydelser på sociale medier.

Kommentaren om Magnus Heunicke faldt i 2021, hvor den daværende sundhedsminister skrev på Facebook, at han var på vej til "Vaccineland" for at få sit andet vaccinestik, mens hans datter skulle have sit første.

I kommentarsporet reagerede Henriette Ergemann skarpt.

- Vaccineland? Hvor er det? Kunne du og alle de andre rablende uansvarlige forældre så ikke flytte til det land og lade os andre få vores liv tilbage? Jeg håber, at din datter får saltvand, som du gjorde, men mon ikke? Lige så rablende vanvittig du er, så vil du vel ikke skade dit eget barn? skrev Henriette Engemann og fortsatte:

- Hvor meget bliver du betalt for at pushe de skadelige vacciner i børn, der ikke bliver syge eller dør af corona? Jeg glæder mig til retsopgøret.

Der gik hun over stregen, lød det i går fra partiets organisatoriske næstformand, Jesper Hammer.

Konspiratoriske bagtanker

I et brev til partiets medlemmer satte han en tyk streg under, at den slags ytringer ikke flugter med partiets politik:

- Holdninger og teorier om, at coronavaccinerne er opdelt, så regeringen får saltvand – og dermed indikerer, at der er en ond og konspiratorisk bagtanke med at give vaccinerne til befolkningen – er ikke foreneligt med Nye Borgerliges politik.

- Vi er hverken konspirationsteoretikere eller antivaxxers. Vi gør en dyd ud af at basere vores politik på fornuft og have saglige argumenter til at underbygge den, skrev han.

Formanden selv udtalte sig kun i en sms til Ritzau, hvor han meddelte, at han tager Henriette Ergemanns beslutning om at trække sig til efterretning.

Men tirsdag sætter han flere ord på.

Respekt for hendes beslutning

Er du enig med din organisatoriske næstformand i, at det, hun har sagt, er over grænsen?

- Jeg tror, det, han sagde, var, at vi på ingen måde er generelle antivaxxere. Jeg mener jo generelt, at vacciner er et af de største kvantespring for folkesundheden, siger Lars Boje Mathiesen.

- Men det er rigtigt, at vi har ment – og den holdning har vi stadig – at regeringen gik alt for langt under corona. Når en statsminister deler befolkningen op i uvaccinerede og vaccinerede, så mener jeg, at man går for langt.

- Når man går ud og siger, at man ikke har noget imod, at der skal være andre krav for uvaccinerede end vaccinerede, så synes jeg, det er et problem. Når man laver et coronapas, der ikke er baseret på sundhedsmyndighedernes anbefalinger, så synes jeg, det går for langt.

Men gik din næstformand også for langt, da hun kaldte Karen Hækkerup "sindssyge kælling" og antydede, at Magnus Heunicke fik saltvand i stedet for coronavaccinen, fordi den var skadelig?

- Ja, det var ikke, og det bliver heller aldrig Nye Borgerliges politik. Så den opfattelse deler jeg ikke, nej, lyder det fra Nye Borgerliges formand.

Han udtrykker også respekt for Henriette Ergemanns beslutning om at trække sig.

- Jeg har faktisk respekt for, at der er folk, der – hvis de føler, at deres person og deres udtalelser står i vejen for det vigtige arbejde, vi har i Nye Borgerlige – kan sætte sig selv bagerst og sætte et parti foran. Det har jeg stor respekt for.

Nye Borgerlige fortsætter uden politisk næstformand indtil oktober, hvor der skal vælges en ny på det ordinære årsmøde.