Claus Hjort vil "kæmpe til det yderste" i sag om statshemmeligheder
Claus Hjort har "kræfter og overskud til at gå hele vejen" i sagen, hvor han er tiltalt for at videregive eller røbe statshemmeligheder.
Tidligere minister og Venstre-medlem Claus Hjort Frederiksen bekræfter, at han er blevet tiltalt for at have røbet eller videregivet statshemmeligheder.
Det skriver han på sin Facebook-profil.
Her påpeger han, at han ikke kan gå i detaljer om anklageskriftet, da det er klassificeret som hemmeligt.
Men han bedyrer sin uskyld.
- Jeg bestrider at have overskredet grænserne for min vidtgående ytringsfrihed som politiker, og jeg har ikke afsløret angivelige statshemmeligheder. Punktum, siger Claus Hjort Frederiksen.
Samtidig slår Hjort Frederiksen fast, at han ønsker maksimal åbenhed om sagen - i modsætningen til anklagemyndigheden, der ønsker lukkede døre.
- Jeg vil kæmpe til det yderste for at få dem slået op på vid gab.
Den tidligere minister er også uenig i, hvordan retssagen vil foregå.
- Anklagerne begærer domsmandssag, jeg vil kræve et nævningeting, da der er tale om en politisk sag.
Hjort Frederiksen erkender, at han ikke havde ønsket, at sagen var endt hertil, men at han vil insistere på at kæmpe imod:
- Det var ikke sådan, jeg havde drømt om at mit otium skulle være, men når det ikke kan være anderledes, er jeg klar til at tage det slag med, og jeg har både kræfter og overskud til at gå hele vejen.
Anklagemyndigheden: - En alvorlig sag
Statsadvokat Jakob Berger Nielsen ønsker ikke, at kommentere sagen i detaljer.
- Det er selvsagt alvorligt, når højt klassificerede oplysninger, der er belagt med tavshedspligt, og som er væsentlige for efterretningstjenesternes arbejde med at beskytte Danmark, bliver videregivet til uvedkommende, siger statsadvokaten.
Claus Hjort Frederiksen (V) blev for over et år siden sigtet efter straffelovens paragraf 109, som han nu er tiltalt for at have overtrådt.
I maj sidste år indstillede Rigsadvokaten til justitsministeren, at der skulle rejses en straffesag mod den erfarne politiker. Men da var der ikke flertal i Folketinget for at ophæve Claus Hjorts parlamentariske immunitet.
Den er han imidlertid ikke omfattet af nu, hvor han ikke længere er medlem af Folketinget.
Så sent som lørdag skrev Claus Hjort selv på Facebook, at det måtte være tid til "at tage sagen ud af syltekrukken".
Det er Københavns Byret, der skal behandle straffesagen mod Claus Hjort. Retten bekræfter at have modtaget sagen.
Venstre er ked af det
I Venstre er man ked af, at tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) nu tiltales. Det siger politisk ordfører Morten Dahlin (V) i en skriftlig kommentar til Ritzau.
- Jeg er rigtig ked af, at Claus nu skal igennem det her. Claus er en meget værdsat kollega, som har gjort en stor indsats for Venstre og for Danmark, siger Dahlin.
Han minder om, at et politisk flertal med Venstre i spidsen inden folketingsvalget afviste at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet, trods den daværende regeringens indstilling herom.
- Da Claus nu ikke længere er medlem af Folketinget, hverken kan eller skal Folketinget tage stilling til Claus' immunitet eller tiltale. Vi respekterer naturligvis magtens tredeling, hvor det er anklagemyndigheden, der rejser tiltale, og domstolene, der dømmer. Det system har vi fuld tillid til, siger Dahlin.
Statsminister Mette Frederiksen har ingen kommentarer til tiltalen.
Justistminister Peter Hummelgaard (S) siger til TV 2, at han forholder sig til Rigsadvokatens anklagerfaglige vurdering om, at der bør rejses tiltale mod Claus Hjort Frederiksen for overtrædelse af straffelovens § 109 om uberettiget videregivelse af højt klassificerede oplysninger:
- Jeg har selv sat mig grundigt ind i sagen, og jeg har fulgt den faglige indstilling, som jeg har modtaget fra Rigsadvokaten. Jeg har ikke haft grundlag for andet. Sagen må nu gå sin gang ved domstolene, siger han.
Risikerer maksimalt straf på fire år
Til TV 2 siger tidligere Venstre-næstformand og nuværende formand for Danmarksdemokraterne, Inger Støjberg, at tingene må gå rettens vej.
- Men jeg kender ham som et menneske, der altid har taget sig rigtig godt af Danmark, og han har altid været en rigtig god kollega, siger hun.
Strafferammen er op til 12 års fængsel. Men sagen er rejst som en domsmandssag.
Det betyder, at anklagemyndigheden ikke vil kræve en straf på mere end fire års fængsel, bekræfter Jørn Vestergaard, som er professor emeritus i strafferet ved Københavns Universitet til Berlingske.
TV 2 forsøger at få et opfølgende interview med Claus Hjort Frederiksen.