Mette Frederiksen deler bekymring for næste land på Putins liste
Der er mere på spil end ukrainske landegrænser i Ruslands krig, siger statsministeren på sikkerhedskonference.
Vesten har muligvis givet den russiske præsident, Vladimir Putin, for lang snor i årevis.
Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview med TV 2 ved sikkerhedskonferencen lørdag i München.
Hun siger, at det er en fejltagelse at tro, at konflikten om Ukraine begyndte for et år siden med den russiske invasion i landet 24. februar.
- I virkeligheden startede det for snart ti år siden. Måske lod vi ham løbe i for lang tid i forhold til den udfordring, der var for Putin i forhold til det europæiske landkort og Ukraine, siger Mette Frederiksen.
Russerne kan have interesse i andre lande også
Ifølge statsministeren er noget af det, der også har fyldt på sikkerhedskonferencen i år, at Europa og resten af Vesten ikke kan vide sig sikre på, at Ruslands krig stopper ved Ukraine. Putin kan have interesse i at gå ind i andre lande også.
Mette Frederiksen peger på, at særligt et land kan være i overhængende fare.
- Moldova er et lille, skrøbeligt og ekstremt fattigt europæisk land med en ikke særlig stor forsvarskapacitet. Der er en egentlig bekymring for, at Moldova kan være det næste land, som russerne har øjnene på, siger hun.
Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, sagde fredag til deltagere på konferencen, at det er "indlysende", at Ukraine ikke bliver det sidste land.
Hvis Putin lykkedes med at definere nye grænser i Europa "med rå magt", vil det internationale samfund, der er blevet bygget op siden 2. Verdenskrig, være i fare, mener Mette Frederiksen.
- Hvis vi som verdenssamfund tillader, at man kan angribe et fredeligt, demokratisk land og overtage det, så er der en reel risiko for, at andre lande tænker, at de også kan udfordre grænser med rå magt, siger hun.
Ukraine kan ikke vinde krigen alene
Ifølge Mette Frederiksen udfordrer Rusland i det hele taget de internationale spilleregler, og hvis de regler ikke findes, "så har vi ikke et internationalt samfund, vi kan læne os op ad", siger hun.
Den danske statsminister fortæller videre, at noget af det, som stats- og regeringscheferne står tilbage med efter sikkerhedsmødet, er, at Ukraine skal vinde krigen, men ikke kan gøre det alene.
- Ukraine skal have mere hjælp, og det skal gå stærkt, siger hun.
Noget af den hjælp, som Ukraine har efterspurgt gennem længere tid, har været kampfly. Tidligere lørdag sagde Mette Frederiksen, at Danmark endnu ikke har taget stilling til spørgsmålet, men at Danmark her og nu fokuserer på at donere kampvogne, artilleri og ammunition til Ukraine.