Partier nikker til Løkkes "gearskifte" i støtten til Ukraine: - Vi har ikke råd til at lade være
Danmark har allerede doneret våbensystem og kampvogne, og regeringen er "villig til at gøre mere", sagde den fungerende forsvarsminister tirsdag.
En række af Folketingets oppositionspartier kommer nu med positive meldinger i forhold til at øge støtten til Ukraine.
Meldingerne kommer, efter at udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) mandag aften sagde, at der skal ske et "gearskifte" i støtten til Ukraine.
Løkkes budskab kom på bagkant af et møde i Washington med USA’s udenrigsminister, Antony Blinken.
Øverst på mødets dagsorden stod den russiske invasion i Ukraine, som nærmer sig sin årsdag, alt imens en stor russisk offensiv ifølge NATO er begyndt.
- Det er et vigtigt tidspunkt lige nu, hvor vi skal maksimere vores støtte til Ukraine, så Ukraine kan modstå en russisk forårsoffensiv, sagde Lars Løkke Rassmusen efter mødet til TV 2.
Tirsdag har TV 2 forsøgt at få en kommentar fra forsvarsordførerne fra alle Folketingets oppositionspartier. Kun SF, Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Radikale Venstre og Enhedslisten har ønsket at udtale sig.
Og de melder sig altså alle åbne for at se på, hvorvidt der er behov for at bidrage med mere støtte til Ukraine.
"Vi har ikke råd til at lade være"
Radikale Venstres forsvarsordfører, Sofie Carsten Nielsen, har ikke haft mulighed for at stille op til et egentligt interview, men skriver i en sms, at et gearskifte "lyder fornuftigt", og at Danmark skal "hjælpe alt det, vi kan".
Fra Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne og SF lyder det samstemmende, at de selvfølgelig gerne vil hjælpe ukrainerne, men:
- Hvad vi konkret kan og skal donere, må komme an på, hvad forsvarschefen selv indstiller som forsvarligt og hensigtsmæssigt. Både af hensyn til den overordnede sikkerhedspolitiske situation og af hensyn til genopbygningen af Danmarks forsvar, skriver Anne Valentina Berthelsen (SF).
- Forsvarskommandoen skal selvfølgelig vurdere, om vi kan sende mere materiel, men det kan også være, at vi kan indkøbe noget for at donere det, siger Alex Ahrendtsen (DF).
Har vi råd til at donere mere?
- Vi har ikke råd til at lade være, siger DF'eren.
Først i mål, når russerne forlader Ukraine
Også Enhedslisten, som ellers tidligere har været skeptiske over for militær oprustning, melder sig klar til et "gearskifte". De er "helt åbne", når det gælder et større bidrag, så længe der er behov for det, siger Peder Hvelplund.
Hvornår har vi sendt nok?
- I det øjeblik, hvor de russiske tropper trækker sig ud af ukrainsk territorium, og man kan få påbegyndt reelle fredsforhandlinger, har vi opnået vores mål. I den nuværende situation har ukrainerne en legitim ret til at forsvare deres territorium, siger han.
Hos Danmarksdemokraterne er de også "generelt positive over for donationer, som kan støtte Ukraine og landets frihedskamp". Men forsvarsordføreren, Lise Bech, efterlyser samtidig, at ministeren indkalder til egentlige drøftelser.
- Så vi kan træffe beslutninger på et oplyst grundlag i stedet for, at vi diskuterer kampvogne den ene dag og kampfly den næste, siger hun til TV 2 og fortsætter:
- Vi skal være sikre på, at vores donationer faktisk kan bruges af ukrainerne – og at vi i Danmark samtidig kan undvære dem.
NATO-lande vil ikke afvise donation af kampfly
I Bruxelles var der tirsdag først et møde mellem Ukraines allierede i den såkaldte Ramstein-gruppe og senere mellem NATO's forsvarsministre.
Forud for møderne ville NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, ikke afvise at sende kampfly til Ukraine. Men det er ikke det "mest presserende emne lige nu", sagde han:
- Vi taler løbende med vores allierede om, hvilke systemer man bør levere til Ukraine. Den type støtte, vi yder til Ukraine, har ændret sig med tiden. Og den vil fortsat ændre sig med krigens udvikling.
Da den fungerende forsvarsminister, Troels Lund Poulsen (V), ankom til mødet i Bruxelles, var det hans forventning, at landene ville få en "god diskussion om", hvad der er behov for af yderligere støtte til Ukraine.
- Vi er villige til at gøre mere, sagde han på vej ind til tirsdagens første møde.
"Putin lytter med"
I sidste uge kom det frem, at Danmark bidrager til en fælles donation med Tyskland og Holland af mindst 100 Leopard 1-kampvogne. Men mandag aften understregede Lars Løkke Rasmussen (M), at det tager tid, før donationerne er fremme i Ukraine.
- Derfor handler det også om, at vi skal komme foran bolden, så man forstår, at der går noget tid, fra at man beslutter at give noget hardware, til at det kan bruges på slagmarken i Ukraine, siger han.
Hvorvidt udenrigsministeren vil være på forkant med at imødekomme Ukraines ønske om kampfly, vil han ikke svare på. Han vil heller ikke svare på, om det var et af emnerne, der blev drøftet med hans amerikanske kollega.
- Taktiske beslutninger skal ikke tages ude i det åbne rum, hvor Putin lytter med, siger han.
Forsvarsordførerne fra Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti har afvist at stille op til interview.