Politik

Det er nødvendigt at skrue op for overvågning af dansk luftrum, siger Løkke

Man skal tage det alvorligt, at der nu er "nogle kinesere, som rører på sig", siger den danske udenrigsminister.

Når Folketingets partier inden for nær fremtid skal forhandle om et nyt forsvarsforlig, vil en øget overvågning af dansk luftrum være et nødvendigt aspekt.

Det siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i forbindelse med sit besøg i Washington, hvor han mandag aften skal møde den amerikanske udenrigsminister, Anthony Blinken.

Besøget finder sted på et tidspunkt, hvor nedskydningen af en række mystiske objekter i amerikansk luftrum har pustet til spændingerne mellem Kina og USA.

- Der er ingen grund til at være mere bekymret, end amerikanerne selv er, og jeg oplever ikke en administration i panik her, siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2 og fortsætter:

- Men det er klart, at det er et symbol på, hvad det er for en verden, vi lever i, og nogle kinesere, som rører på sig. Det skal vi selvfølgelig tage alvorligt.

Hul i luftrummet over Færøerne

Den danske udenrigsminister understreger, at forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig ligger uden for sit ressortområde. Men vi lever "i en ny verden med en anden form for geopolitik":

- I mange år tænkte vi jo efter Berlinmurens fald, at nu er der fred og ingen fare, og at vores forsvar ikke handlede om at beskytte eget territorium, fordi dét var der styr på. I stedet skulle det kunne tage ud i verden i konfliktzoner, siger Løkke:

- Alt, vi ser i øjeblikket, gør, at vi bliver nødt til at tage beskyttelsen af vores eget territorium meget mere alvorligt.

Danmark er allerede nu ved at skrue op for overvågningen af det danske luftrum, siger Lars Løkke Rasmussen (M). Blandt andet på grund af de tidligere tilfælde med russiske overflyvninger.

I juni 2022 satte Danmark og Færøerne de sidste underskrifter på en aftale om etablering af en ny radar lidt uden for Thorshavn.

Når radaren står klar, vil den have en rækkevidde på 300-400 kilometer. Det er nok til at lukke det hul i overvågningen af luftrummet mellem Island og Shetlandsøerne nord for Skotland, der er i dag.

USA orienterede om nedskydning

Lars Løkke Rasmussen møder udenrigsminister Antony Blinken i Washington mandag klokken 22 dansk tid.

Her vil krigen i Ukraine stå øverst på dagsordenen, siger Løkke, men han vil samtidig bruge anledningen til at minde sin amerikanske ditto om at huske relationen til Danmark.

- Vi har jo i virkeligheden siden Anden Verdenskrig levet i det billede, at amerikanerne passer på os. Men det er ikke noget, vi kan tage for givet, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han minder om, at det blot er få år siden, at Donald Trump var amerikansk præsident og "flirtede med tanken om at melde sig ud af NATO".

- Det ville jo være en enorm ulykke for hele verden og for Europa. Så det er vigtigt, at vi holder fast i vores engagement, siger Løkke.

Efter nedskydningen af det første objekt, en kinesisk luftballon ud for den amerikanske østkyst ved delstaten South Carolina, bekræftede Lars Løkke Rasmussen, at Danmark var blevet orienteret af USA. Han kunne ikke komme indholdet af orienteringen nærmere, lød det.