Politik

Tidligere minister fortæller for første gang om stress: - Det var et stort tabu for mig

Når Simon Kollerup kigger på billeder af sig selv fra stresset periode, ser han sig selv på "mentale krykker". Nu håber han at kunne inspirere andre.

Det begyndte med en prikken i den venstre kind. Så fortsatte det ud i tungen.

Kalenderen skrev 2020, det var en morgen i december, og den daværende erhvervsminister, Simon Kollerup (S), satte sig i sofaen på ministerkontoret på Christiansborg. Prøvede at puste ud og falde til ro.

- Da det så også begyndte at prikke i min venstre arm, tænkte jeg, at det jo var noget, jeg skulle reagere på, siger han i TV 2-podcasten 'Dato'.

Simon Kollerup er i dag forsvarsordfører i Socialdemokratiet. Og Venstreformand Jakob Ellemann-Jensens nylige udmelding om sygeorlov har inspireret Kollerup til at stille sig frem med sin historie om stress under sin tid som minister.

Min livsdrøm og mit drømmejob som minister havde pludselig gjort mig syg

Simon Kollerup, forsvarsordfører (S)

En historie, der ellers hidtil har været ufortalt.

- Rigtig mange går rundt med meget velpolerede facader på Christiansborg og spiller stærke politikere, der kan det hele. Jeg håber, jeg kan være med til at gøre det mere legitimt at tale om stress, siger han.

Havde "ikke fattet" kroppens hentydninger

Simon Kollerup havnede den decemberdag i 2020 på akutmodtagelsen på hospitalet. Og efter omfattende undersøgelser ”med ledninger og klistermærker på hele overkroppen” fandt han ud af, at han havde udviklet et mavesår.

Coronapandemien havde på det tidspunkt braget afsted i over et halvt år, og Simon Kollerup spillede som forholdsvis ny minister en af hovedrollerne på Christiansborg – blandt andet med ansvar for at forhandle hjælpepakker og minkerstatning på plads.

- Det var min krops måde at fortælle mig, at jeg ikke havde fattet nogen af dens hentydninger, og at den nu tog skrappere midler i brug, siger Simon Kollerup, der beskriver diagnosen som ”et kæmpe chok”.

- Jeg kunne godt se, jeg havde travlt, og at min kalender var blodrød. Men jeg følte mig ikke stresset, husker han.

8. januar meddelte han offentligheden, at han var sygemeldt. En udmelding, han havde særdeles svært ved.

- Min livsdrøm og mit drømmejob som minister havde pludselig gjort mig syg. Det føltes som et nederlag, som utilstrækkelighed og som et svigt af den opgave, statsministeren havde givet mig, siger han.

Et stort tabu

I medierne og fra Kollerup selv blev der ikke givet andre forklaringer end mavesåret, men bag kulisserne blev ministeren mere og mere klar over, at der også var tale om stress.

- Det var et stort tabu for mig i lang tid, siger han.

Gennem samtaler med en coach og private sparringspartnere fik Simon Kollerup dog redskaber, han kunne begynde at arbejde med. Fokus på vejrtrækning. Opprioritering af sund kost, motion og søvn. Nedprioritering af skærmtid. Og et kritisk syn på sin kalender.

Han nævner de langstrakte forhandlinger om erstatning til minkavlerne som ét eksempel af mange på et for proppet skema.

- Efter ugevis med forhandlinger sad jeg i et virtuelt møde klokken 03 om natten og sagde til deltagerne, at vi kunne mødes igen om en time, klokken 04. Sådan vil jeg aldrig køre forhandlinger igen, uanset hvor vigtige de er. Det er umenneskeligt, siger han.

Vil inspirere håndværkere og kontorfolk

Ifølge Kollerup blev ministergerningen en identitet og en livsstil for ham. Et job, som han brugte "ekstremt mange" timer på, og som optog langt de fleste aftener, når hans to børn var puttet.

Men er det ikke også rimeligt nok, at jobbet som minister kommer med en del arbejdspres?

- Jeg stiller ikke spørgsmålstegn ved arbejdspresset. Men eksempelvis fik jeg om aftenen ofte sms'er fra gode folk i ministeriet med hasteopgaver, der skulle klares samme aften. Senere fandt jeg ud af, at de altså godt kunne klares i løbet af ugen, siger han.

- Jeg håber at kunne inspirere andre – også den selvstændige håndværker, kontormedarbejdere og andre uden for ministerkontorene – til at spørge sig selv, om man kan tage en pause eller gøre tingene anderledes, inden man får stress.

En "udmagret" og fraværende version af sig selv

Efter en måneds sygemelding kom Simon Kollerup tilbage. Det var 8. februar 2021, og 9. februar skulle han præsentere en ny politisk aftale om corona-hjælpepakker.

Når den tidligere minister kigger på billeder af sig selv fra den dag, ser han en ”udmagret fugl" på "mentale krykker”.

- Jeg tror ikke, der er andre, der har kunnet se det. Men jeg kan se i mine øjne, at jeg er fraværende og kun tænker på, hvordan jeg bedst muligt bruger redskaberne fra min coach, siger han.

Hvorfor vendte du så tilbage, hvis du var på mentale krykker?

- Det er ligesom med et brækket ben. Man kan lige så stille vende tilbage til hverdagen, men ikke starte med at løbe et maraton, siger han.

Vender stærkere tilbage

I dag føler Simon Kollerup sig fuldstændig tilbage. Ifølge ham endda i en mere robust udgave end nogensinde, fordi han er blevet bedre til at passe på sig selv.

Eksempelvis ved at tænke mere over, hvad der er absolut vigtigt at nå med det samme – og hvad der kan skubbes til dagen efter.

- Når man siger nej til flere ting og sorterer bedre, så sker der det magiske, at man udfører sine opgaver bedre, siger han.

Ville du kunne klare at blive minister under samme pres igen?

- Ja. Det har taget tid at rejse mig, men de værktøjer og erfaringer, jeg har taget med mig, gør, at jeg i dag føler mig meget klar til at varetage store og svære opgaver.

Simon Kollerup tror derfor også, Jakob Ellemann-Jensen vender tilbage i en stærkere udgave af sig selv, hvis han ”virkelig bruger tiden på at trække stikket" og eksempelvis taler med en dygtig coach.

- Nogen ser måske på folk, der bliver ramt af stress, som nogen, det er synd for, og som nogen, der ikke kunne klare opgaven. Jeg tror i stedet, man skal se dem som erfarne, mere robuste og mere langtidsholdbare.