Politik

Søren Gade: Ingen skal blive syge af at gå på arbejde

Søren Gade (V) mener, at politikere har været med til at gøre det mindre tabubelagt at tale om stress.

Et stort arbejdspres har de seneste år ført til adskillige sygemeldinger blandt Folketingets politikere.

Og man kan lige så godt indstille sig på, at debatten om stress og arbejdsmængden kommer til at fortsætte i denne valgperiode, mener Folketingets formand, Søren Gade (V).

- Det er kommet for at blive. Og stor respekt for, at i særdeleshed Alex Vanopslagh (LA) og Jacob Mark (SF) har sat det på dagsordenen og fortalt og skrevet om det.

- Vi har en pligt til at lytte til det, de siger, for ingen skal blive syge af at gå på arbejde, siger Søren Gade.

Ellemann på orlov på ubestemt tid

Mandag aften kom det frem, at forsvarsminister og formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen (V) er gået på orlov på ubestemt tid efter en periode med stor travlhed.

Det samme er tidligere sket for fremtrædende politikere som Alex Vanopslagh, Jacob Mark, Ida Auken (S) og Simon Kollerup (S).

Søren Gade peger på, at hans forgænger i formandsstolen, Henrik Dam Kristensen (S), satte debatten om stress på dagsordenen. Også fordi Henrik Dam oplevede mange stressramte folketingsmedlemmer.

- Det er blevet mindre tabubelagt at sige det. Både Alex Vanopslagh og Jacob Mark har været utroligt åbne om deres egen situation i forhold til stress.

- Det, tror jeg, har hjulpet mange. Der er også andre, der har talt om det, for eksempel Rosa Lund (EL) og Simon Kollerup (S).

- Mange har været derude. Og når det bliver italesat, er det også mere legitimt, siger Søren Gade.

For mange møder

Han peger på, at det er Udvalget for Forretningsordenen i Folketinget, der sætter rammerne for folketingspolitikernes arbejde.

- Og det er klart, at med 30 udvalg og 29 medlemmer i hvert udvalg, der er det stressende at få udvalg, hvor møderne ligger samtidig, og du skal selv prioritere, hvilke møder du kommer til, siger han.

- Man kan godt have færre udvalg og færre medlemmer i udvalgene, men så er der nogle, der mener, at man går glip af information.

- Så det er hele tiden en afvejning, men det er i pagt med tiden, at man tager det her alvorligt, siger Søren Gade.

Formanden har selv som ambition at få så mange som muligt af Folketingets omkring 60 nyvalgte politikere på besøg.

- Du bliver jo sjældent stresset af det, du når, du bliver stresset af det, du ikke når.

- Jeg har taget initiativ til med alle de nyvalgte medlemmer af Folketinget, så vidt det er muligt, at jeg vil prøve at have dem inden for til kaffe inden sommer for at høre, hvordan de opfatter Folketinget som arbejdsplads, siger Søren Gade.