S efter helligdags-demonstration: - Nej, vi ryster ikke på hånden
Titusindvis af mennesker var søndag eftermiddag mødt op foran Christiansborg for at demonstrere mod regeringens beslutning om at sløjfe store bededag.
Fagbevægelsen har indsamlet 461.000 underskrifter mod afskaffelsen af store bededag, og søndag lykkedes det også fagbevægelsen at samle titusindvis af demonstranter på Christiansborg Slotsplads.
Alligevel står regeringen fast: Store bededag bliver afskaffet som helligdag.
Sådan lyder det fra Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen.
- Vi mener, det er den rigtige beslutning at afskaffe store bededag. For det er den prioritering, der gør os i stand til at investere i at fremtidssikre vores velfærdssamfund og løfte vores forsvar, siger han til TV 2.
Så regeringen rokker sig ikke?
- Nej, vi ryster ikke på hånden, svarer han.
Da den nye SVM-regering præsenterede sit regeringsgrundlag midt i december, stod det klart, at regeringen ville afskaffe store bededag som helligdag.
Siden har fagbevægelsen med stor iver forsøgt at få regeringen på andre tanker. Indtil videre uden held. Lovforslaget er allerede førstebehandlet i Folketinget.
- Selvfølgelig gør det indtryk
Selvom Christian Rabjerg Madsen ikke ryster på hånden, så har han lagt mærke til søndagens demonstration, fortæller han.
- Selvfølgelig gør det indtryk. Der er ingen tvivl om, at vi beder danskerne om meget. Men vi mener, det er den rigtige beslutning at afskaffe store bededag, siger han.
Kommer det bag på jer, at forslaget har ført til så stor diskussion og utilfredshed?
- Jeg er godt klar over, at et forslag som det om store bededag ikke bliver mødt med stående ovationer, fordi vi beder danskerne om meget, siger ordføreren og tilføjer:
- Men man skal være opmærksom på, at de prioriteter, vi laver i dag, er forudsætningerne for, at vi kan investere i vores velfærdssamfund i morgen, og at vi kan løfte forsvaret.
En giftig sag
Selvom Socialdemokratiet sammen med de øvrige regeringspartier virker stålsatte på at afskaffe helligdagen, så er det ikke uden omkostninger – særligt for Socialdemokratiet, fortæller Henny Christensen, der er redaktør på TV 2 og har beskæftiget sig med arbejdsmarkedspolitik i en årrække.
Hun kalder sagen om store bededag "en giftig sag" for Socialdemokratiet.
- For Socialdemokratiet og fagbevægelsen plejer at kunne gå arm i arm om det meste. Man plejer at have en meget, meget tæt dialog og at have hinanden på speed dial. I det her tilfælde er regeringen kommet med forslaget om at afskaffe store bededag uden at varsle eller at tage fagbevægelsen med på råd, siger hun.
Henny Christensen fortæller, at de seneste ugers protester og særligt retorikken fra Lizette Risgaard, der er formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, er kommet bag på nogle politikere.
- Man vidste, at der ville komme protester. Men at det ville være så voldsomt, så bredt og så højrøstet, det havde man nok ikke regnet med, siger hun.
12. januar præsenterede Beskæftigelsesministeriet lovforslaget, som gør store bededag til en ganske almindelig arbejdsdag med løn betalt af arbejdsgiveren.
Regeringspartierne, Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, har alene flertal til at kunne vedtage lovforslaget. Alligevel håber fagbevægelsen på, at regeringen ombestemmer sig, dropper forslaget og indkalder til trepartsforhandlinger.