Et svar fra Tesfaye gør Jacob Mark vred: - Hvordan pokker kan man finde på at hapse de penge?
Penge øremærket til opkvalificering af pædagoger er ikke længere garanteret at blive brugt på netop det, oplyser regeringen. SF raser mod ministeren.
Daginstitutionerne er under massivt pres, og ”regeringen er i gang med at begå et svigt".
Det mener SF's børneordfører, Jacob Mark, som derfor indkalder børne- og undervisningsministeren, Mattias Tesfaye (S), i samråd.
- Det er en fatal situation ude i daginstitutionerne med alt for få pædagoger til for mange børn. Vi kan ikke være sikre på, at børn får den omsorg og den støtte, de har brug for, siger Jacob Mark.
TV 2 har de seneste dage sat fokus på vilkårene i landets daginstitutioner, hvor personalet nogle steder er så presset, at forældre opfordres til enten at holde deres børn hjemme eller hente dem tidligere.
Jacob Mark har fulgt med i historierne, som har gjort "et kæmpe indtryk" på ham. Og samtidig har han ventet på svar fra Mattias Tesfaye på, hvordan regeringen vil overholde de aftaler om minimumsnormeringer, der blev indgået af flere partier – heriblandt SF – inden valget.
Onsdag kom svaret så, og særligt én detalje har været udslagsgivende for SF'erens utilfredshed med regeringen.
- I det tidligere flertal satte vi over en halv milliard af til opkvalificering, som skulle sikre, at vi får nok uddannede pædagoger. Nu svarer regeringen mig, at vi ikke kan være sikre på, at de penge skal bruges alligevel. Det er et svigt, siger han til TV 2.
Vil tage stilling med den nye regering
Mattias Tesfaye skriver konkret i svaret til Jacob Mark, at den nye regering skal ”tage stilling til videreførelse af de enkelte elementer i aftalen om minimumsnormeringer, herunder opkvalificeringspuljen”.
Det skyldes ifølge ministeren, at aftalekredsen bag minimumsnormeringerne ikke længere har flertal, og at det derfor nu er op til SVM-regeringen at beslutte, hvordan aftalen skal udmøntes.
Men det er et brud på de løfter, som regeringen gav, mens SF var støtteparti, lyder det fra Jacob Mark.
- Hvordan pokker kan man finde på at hapse de penge, vi allerede har aftalt at bruge? Det begriber jeg ikke, siger børneordføreren, der mener, at beslutningen skyldes, at regeringen skal have finansieret skattelettelser, siger han.
Nu svarer Tesfaye jo ikke, at pengene til opkvalificering er droppet, men blot, at der skal tages stilling til dem?
- Jamen, det er jo det reneste politikersvar. Det betyder, at de tager pengene fra børnene. Pengene skulle bruges til at finde flere pædagoger. Men han vil ikke indrømme det, for det giver en dårlig overskrift.
Ingen kommentarer fra regeringen
I svaret til Jacob Mark lyder det også fra ministeren, at loven om minimumsnormeringer i sin overordnede helhed stadig vil træde i kraft 1. januar 2024.
Det medfører, at der fra årsskiftet skal være mindst en voksen til tre børn i vuggestuer og mindst en voksen til seks børn i børnehaver. Det er derfor spørgsmålet om, hvordan pengene bruges, regeringen nu sår tvivl om.
Men det er ikke godt nok bare med flere voksne, mener Jacob Mark, som hæfter sig ved, at også fagligheden skal være på et vist niveau.
- Minimumsnormeringerne skal sikre hænder nok. Opkvalificeringsmidlerne skal sikre, at der er uddannede nok, siger han.
TV 2 har forsøgt at få et interview med både børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) og Socialdemokratiets børneordfører, Astrid Krag. Begge afviser at stille op.
Flere partier i kras kritik
Mattias Tesfaye har dog tidligere erkendt, at der er "store problemer" i daginstitutionerne, og at han "ikke er tilfreds" med det, der i dag leveres i vuggestuer og børnehaver.
Han mener dog, at dagtilbuddene vil blive forbedret i takt med, at loven om minimumsnormeringer træder i kraft.
Men spørger man oppositionspartierne, er der ikke tillid til, at normeringerne kan løse problemerne.
Både Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, Enhedslisten SF, Radikale Venstre og Alternativet kræver hurtig handling fra ministeren.
- Jeg synes ikke, at det er okay, at man bare siger, at der kommer minimumsnormeringer i 2024, og så er det løst. Der kommer ikke mere uddannet personale af den grund, siger Liberal Alliances børneordfører, Helena Artmann Andresen.
Uholdbart for børn og forældre
I Alternativet kalder børneordfører Helene Liliendahl Brydensholt situationen i institutionerne "gravalvorlig".
- Det er som om, at det ikke er gået op for politikerne på Christiansborg, især regeringen, hvor alvorligt det er, og hvor meget det bekymrer os småbørnsforældre, siger Brydensholt.
I Enhedslisten mener børneordfører Victoria Velasquez "på ingen måde", at regeringen gør nok, mens radikales børneordfører, Lotte Rod, siger, at der skal indgås et nationalt kompromis om børn og unge ligesom ved aftalen om dansk sikkerhedspolitik i 2022.
- Regeringen har ikke villet sætte penge af til flere pædagoger, og det er en af grundene til, at vi ikke synes, at regeringsgrundlaget var godt nok til, at vi kunne gå i regering, siger Lotte Rod.
Hos Det Konservative Folkeparti er man ligefrem nået til et punkt, hvor man ikke længere vil afvise nogen løsninger, siger Brigitte Klintskov Jerkel.
- Jeg har kaffemøde med ministeren i næste uge, og så vil jeg spørge ham ind til, hvad han har tænkt sig at gøre i denne her situation. For det er uholdbart både i forhold til forældre, børn og personale.