Krigen i Ukraine

Zelenskyj lægger pres på Mette Frederiksen - nu åbner hun for at sende kampvogne

Direkte adspurgt medgiver Mette Frederiksen, at yderligere våbendonation fra Danmark til Ukraine kan omfatte kampvogne.

Situationen i Ukraine er alvorlig. Men et øjeblik blev den ukrainske præsidents alvorlige mine afløst af et skævt smil under et pressemøde mandag med den danske statsminister.

Volodymyr Zelenskyj kiggede over på statsminister Mette Frederiksen (S), der netop havde fået spørgsmålet: Hvorfor leverer Danmark ikke kampvogne til Ukraine?

Det kan også være kampvogne

Mette Frederiksen

- Jeg har det samme spørgsmål til statsministeren, sagde Zelenskyj og tilføjede:

- Vi har ikke nok tid til at tænke. Vi er nødt til at handle. Derfor – selvfølgelig – jo flere lande, der er med i kampvogns-koalitionen, jo bedre er det for os.

Den danske regeringstop har mandag været på et hemmeligholdt besøg i Ukraine for at se ødelæggelserne efter russiske bombninger med egne øjne.

Under besøget har både Mette Frederiksen, forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) fastslået, at Ukraine har Danmarks fulde støtte.

De danske toppolitikere fremhæver blandt andet, at Danmark for nylig besluttede at sende artilleri i form af 19 spritnye Caesar-haubitser til Ukraine.

Men der er ikke planer om at sende danske kampvogne, og det blev der spurgt til på pressemødet. Her kiggede Volodymyr Zelenskyj på Mette Frederiksen med endnu et smil, da han afsluttede sit eget svar:

- Jeg tror virkelig på, at vi i den nærmeste fremtid – i den nærmest fremtid, statsminister - får mere hjælp.

Danmark og Ukraine drøfter kampvognsbidrag

Mette Frederiksen fastslog herefter, at den danske regering fra starten af krigen har gjort det klart, at Danmark vil støtte Ukraine, uanset hvad det kræver.

- Jeg mener, at vi har bevist på mange måder, at vi virkelig er en sand ven af Ukraine, sagde hun, før hun adresserede spørgsmålet om danske Leopard-kampvogne.

- Selvfølgelig er kampvogne noget, vi har diskuteret i dag. Vi har lige leveret vores artillerisystem, men kampvogne er der også brug for. Det har været en stor del af vores diskussion, sagde hun uden at komme det nærmere.

Efter pressemødet fik danske journalister mulighed for at stille et par opfølgende spørgsmål.

Her sagde Mette Frederiksen, at yderligere våbendonationer "selvfølgelig" er på dagsordenen.

Adspurgt, om det også kan være kampvogne, svarede hun:

- Det kan også være kampvogne.

Mette Frederiksen afviste at gå yderligere i detaljer om, hvad den danske regering har drøftet med den ukrainske præsident.

Der tales også om kampfly

Ukraine har efterspurgt kampvogne i månedsvis. Men da Danmark tidligere i januar lovede at sende Caesar-haubitser artilleri, slog Jakob Ellemann-Jensen samtidigt fast, at Danmark ikke vil donere kampvogne.

Ukraine har tidligere givet udtryk for, at landet har brug for 300 kampvogne.

En koalition af lande har siden givet tilsagn om at levere 321 kampvogne tilsammen, fortalte den ukrainske ambassadør i Frankrig, Vadym Omelchenko, for nylig til fransk tv, BFMTV.

Efter pressemødet fik TV 2 også mulighed for at stille et par opfølgende spørgsmål til den ukrainske præsident.

På pressemødet gav du et hint om, at noget er på vej i forhold til Leopard-kampvogne. Kan du sige noget om tidsrammen?

- Det er så svært at sige, hvornår den her hjælp vil komme. Det er meget kompliceret, svarede Volodymyr Zelenskyj.

Vi har brug for kampvogne nu. Vi har brug for artilleri nu. Det er afgørende

Volodymyr Zelenskyj

TV 2-korrespondent Claus Borg Reinholdt har selv netop været ved frontlinjen i Bakhmut, hvor der er intense kampe, og hvor ukrainske soldater giver udtryk for, at de venter utålmodigt på kampvogne.

Jeg tænker, at I virkelig har brug for kampvogne lige nu?

- Du har 100 procent ret. Vi har brug for kampvogne nu. Vi har brug for artilleri nu. Det er afgørende. For vi kan ikke vinde alene på vores soldaters høje motivation. Vi bliver nødt til at redde folk, svarede Zelenskyj.

Foruden ønsket om kampvogne, efterlyser Ukraine også vestlige kampfly. Det har Zelenskyj også talt med den danske regeringstop om, fortalte han mandag.

Men ingen af Ukraines koalitionspartnere har taget nogen beslutning om kampfly endnu, lød Zelenskyjs svar til journalisterne efter pressemødet.