Politik

Baglandsfolk fra S og V går imod partitoppen: - Det her er umenneskeligt

Moderaterne gik til valg på, at både kvinder og børn skal evakueres, mens Socialdemokratiet og Venstre fastholder, at de kun vil hente børnene.

I den kurdisk-kontrollerede al-Roj-lejr i det nordøstlige Syrien sidder tre kvinder og fem børn med tilknytning til Danmark, og dem skal regeringen se at få evakueret.

Sådan lyder det nu fra en række baglandsfolk hos både Socialdemokratiet og Venstre, der dermed er uenige med deres partiers officielle linje i den omdiskuterede sag. De to partier vil kun hente børnene.

Det ligger så langt fra de socialdemokratiske værdier, jeg kender

Vagn Juhl-Larsen (S), formand for partiforeningen i Harlev-Fremlev

TV 2 har i en rundspørge spurgt Socialdemokratiets lokalformænd og borgmestre, om både børn og mødre skal hentes til Danmark. 57 personer har svaret. 26 af dem mener, at de skal hentes til Danmark, mens 21 vil lade mødrene blive.

En af dem, der er klar til at tage mødrene med, er Albertslunds borgmester, Steen Christiansen (S).

- Der er nogle børn i knibe her, og mit udgangspunkt er, at børnene skal hjem, inden de for alvor radikaliseres. Hvis det er nødvendigt, at mødrene skal med, for at børnene kommer hjem, så må de med, og så skal de retsforfølges, siger Steen Christiansen til TV 2.

Vagn Juhl-Larsen, der er formand for den socialdemokratiske partiforening i Harlev-Fremlev, mener også, at børn og mødre skal hentes til Danmark nu.

- Det er helt vildt det her. Jeg er simpelthen så forarget over den her sag, siger Vagn Juhl-Larsen og fortsætter:

- Det her er umenneskeligt, og det bør der ikke være plads til i Socialdemokratiet. Især ikke når vores statsminister har udråbt sig selv til at være børnenes statsminister. Det ligger så langt fra de socialdemokratiske værdier, jeg kender.

- Fuldstændig urimeligt

TV 2 har stillet Venstres kredsformænd og borgmestre samme spørgsmål.

27 personer har svaret, og 8 af dem vil hente både børn og mødre til Danmark, mens 11 vil lade mødrene blive.

Mogens Jensen, kredsformand for Venstre i Holbæk, mener, at både børn og mødre skal til Danmark.

- Børnene er danske, og hvem skal ellers tage sig af dem? Spørger han med henvisning til de danske myndigheder og fortsætter:

- Det er fuldstændig urimeligt at bede om at skille børn og mødre fra hinanden. Hvis de har lavet noget kriminelt, må det håndteres efter dansk lov, ligesom vi plejer at gøre. Vi er jo en retsstat.

Sagen kort

Siden IS-kalifatets fald har danske statsborgere og personer med tilknytning til Danmark været tilbageholdt i Syrien. Mændene er fængslet, mens kvinder og børn er tilbageholdt i kurdisk-kontrollerede fangelejre. 

I 2021 vendte den daværende S-regering på en tallerken og besluttede at evakuere tre kvinder med dansk statsborgerskab og deres i alt 14 børn fra lejrene i Syrien. 

Samtidig tilbød regeringen at evakuere de resterende fem børn, hvis deres tre mødre tillod det. De tre mødre har fået frataget deres danske statsborgere, og et flertal af Folketinget ønsker ikke at evakuere dem.  

Ingen af mødrene har accepteret evakuering af deres børn uden dem. 

Lever i en "skændsel"

Både Socialdemokratiet og Venstre har meldt ud, at de gerne vil evakuere børnene til Danmark. Men mødrene, der administrativt har fået frataget deres danske statsborgerskab, vil de ikke have med.

Mødrene vil imidlertid ikke give accept til, at børnene evakueres uden dem. Og derfor befinder både børn og mødre sig fortsat i den kurdisk kontrollerede al-Roj-lejr, hvor de har været i op til fire år.

FN har tidligere advaret om "seriøse trusler om fundamentale menneskerettighedskrænkelser, overgreb, misbrug og vold" i de nordsyriske lejre.

Og i begyndelsen af 2022 tegnede en rapport fra danske speciallæger, der havde besøgt al-Roj-lejren, et dystert billede af børnenes sundhedstilstand.

En dengang treårig dreng havde haft kronisk diarré siden lægernes forrige besøg i maj 2021. Han blev karakteriseret som underernæret. En anden dreng havde udviklet ”forværrede psykologiske/psykiatriske symptomer, diagnosticeret af lokal psykiater med ptsd og adhd”.

Lægerne har i klare vendinger anbefalet, at børn og mødre hentes til Danmark, og Politiets Efterretningstjeneste (PET) har også vurderet, at der er risiko for indoktrinering ved at være i lejrene.

Det er blandt andet på det bagtæppe, at flere i det socialdemokratiske bagland går imod partilinjen og vil have både børn og mødre til Danmark.

En anden af kritikkerne er Svend-Erik Jakobsen, formand for Socialdemokratiets partiforening i Ringsted.

- Jeg tænker på de forarmede børn, som lever i en skændsel dernede. Der er kun en vej, og det er at få dem hjem. Hvis det ikke kan lade sig gøre, uden mødrene følger med, så må vi tage dem med og retsforfølge dem i Danmark. Jeg er sådan set ligeglad med, om mødrene har fået frataget deres pas. Det er børnene, jeg tænker på, siger Svend-Erik Jakobsen til TV 2.

Køber ikke partitoppenes argumenter

Argumenterne fra partitoppene i Socialdemokratiet og Venstre for at lade mødrene blive har blandt andet været, at de ikke længere er danske, at de selv har valgt at rejse ned til et konfliktområde, og at de kan udgøre en sikkerhedsrisiko for Danmark, hvis de kommer hertil.

Vagn Juhl-Larsen, der er formand for den socialdemokratiske partiforening i Harlev-Fremlev, køber ikke argumentet om, at mødrene udgør en sikkerhedsrisiko, hvis de kommer til Danmark.

- Vi har to efterretningstjenester, og hvis ikke de kan holde styr på de her par kvinder, så kan vi ikke bruge dem til noget som helst, siger han.

Albertslund-borgmester Steen Christiansen stemmer i:

- Man er nødt til at sætte børnene først. Børnene er i klemme og er uforskyldt endt i den her situation.

Jens Dissing Odgaard, der er formand for Venstres kredsbestyrelse i Lyngby, mener, at hensynet til børnene trumfer eventuelle bekymringer for sikkerhed. Han er derfor også klar til at tage mødrene med.

- Jeg tror på, vi godt kan håndtere det. Og hvis vi skal modvirke, at de bliver terrorister, er det bedste vi kan gøre at vise dem, hvordan verden bør fungere, siger han.

Uenighed i regeringen

Det har ikke været muligt for TV 2 at få bekræftet af Udenrigsministeriet, at de fem børn i al-Roj-fangelejren har dansk statsborgerskab.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og hans parti Moderaterne gik til valg på, at både børn og mødre skal hentes til Danmark, og partiformanden har flere gange sagt, at børnene er ”danske”.

Men da både Socialdemokratiet og Venstre har holdt fast i, at de ikke vil tage mødrene med, er der intern uenighed i regeringen.

For en uge siden meldte Lars Løkke Rasmussen så ud, at regeringen har bedt ”de relevante myndigheder om at opdatere beslutningsgrundlaget”. Han sagde samtidig, at regeringen vil ”træffe en regeringsposition i den her sag”, når det opdaterede beslutningsgrundlag er på plads.

Et flertal af respondenterne fra både Socialdemokratiets og Venstres bagland er imidlertid enige om, at SVM-regeringen på nuværende tidspunkt burde have truffet en beslutning om, hvad regeringens samlede position i sagen er.

S: - De er ikke velkomne

Indtil videre er der dog ikke meget, der tyder på, at Socialdemokratiet og Venstre ændrer kurs. Heller ikke selvom der er kritik røster.

Socialdemokratiets udlændingeordfører, Kasper Sand Kjær, siger, at hans parti ingen planer har om at hente mødrene til Danmark.

- De er ikke danske statsborgere, de har vendt Danmark ryggen, og de er ikke velkomne i Danmark, siger Kasper Sand Kjær.

Han tilføjer, at der indtil nu har været forskellige holdninger blandt regeringspartierne, og at der derfor skal være nye drøftelser på baggrund af et opdateret beslutningsgrundlag. Blandt andet skal der ses nærmere på sikkerhedssituationen.

Der har de seneste måneder været flere meldinger om tyrkiske bombardementer i det nordøstlige Syrien, hvor fangelejren ligger.

Det fik i forrige uge den øverstbefalende fra de kurdiskledede Syriske Demokratiske Styrker (SDF) til at advare den danske regering om, at et eventuelt angreb nær al-Roj-lejren vil føre til en "både farlig og risikabel" situationen, hvor kurderne ikke længere vil have kontrol over de tilbageholdte kvinder og børn.

Han opfordrede samtidig til, at Danmark evakuerer både kvinder og børn.

V står "som udgangspunkt" fast

Venstres politiske ordfører, Morten Dahlin, siger, at han har "stor forståelse" for, at der er mange synspunkter i den her her sag.

- Men vores udgangspunkt er stadig det samme som før valget, siger han.

Du siger, det er jeres udgangspunkt, men betyder det, at det kan ændre sig?

- Det betyder, det er vores udgangspunkt, og så skal vi drøfte det i regeringen.

I 2021 besluttede den daværende socialdemokratiske regering at evakuere 14 børn og deres mødre med dansk pas. De tre kvinder sidder i dag fængslet i Danmark. En af dem er dømt for fremme af terrororganisationen Islamisk Stat, mens de andre to fortsat er varetægtsfængslet.

TV 2 satte for nyligt fokus på, hvordan det går dem i Danmark. Det kan du læse mere om her.