Politik

Vredt S-bagland kræver svar fra Mette Frederiksen på stormøde

Midt i det politiske blæsevejr mødtes Mette Frederiksen lørdag med socialdemokratiske lokalpolitikere, der søgte svar på bededagskonflikten.

Grå skyer hang lørdag over Fredericia, hvor flere hundrede socialdemokrater var samlet til partiets nytårsmøde.

Og gråvejret er et godt billede på den stemning, der prægede mødet.

Store dele af baglandet er nemlig særdeles kritisk overfor regeringens beslutning om at afskaffe store bededag, og flere var mødt op med det formål at lufte deres utilfredshed over for Socialdemokratiets leder, Mette Frederiksen (S).

En af dem var Kasper Pauli Pedersen, som er viceborgmester og gruppeformand for Socialdemokratiet i Ikast-Brande Kommune.

- Jeg stiller mig uforstående. Jeg er med på den præmis, at vi skal finde finansiering, så vi kan fremrykke investeringer i Forsvaret, men dialogen har desværre været fraværende. Derfor polariserer det og skaber den her skyttegravsstemning. Det har ikke været positivt, sagde han til TV 2 inden mødet.

Tror du, Mette Frederiksen kan slukke branden?

- Det tvivler jeg på.

Ikke socialdemokratisk politik

Kasper Pauli Pedersen er langt fra den eneste socialdemokrat, der er utilfreds.

TV 2s reporter på stedet, Ole Kolster, har dagen igennem talt med flere lokalformænd, kredsformænd og byrådsmedlemmer, der kom med lignende meldinger.

Ifølge Ole Kolster ønskede mange at få svar fra Mette Frederiksen på, om bededags-forslaget kommer fra Socialdemokratiet, eller om partiet har måttet acceptere det for at danne regering med Moderaterne og Venstre.

En af dem, der bestemt ikke mener, at afskaffelsen af en helligdag er klassisk socialdemokratisk politik, er Peter Moesgaard. Han er formand for Socialdemokratiet i Hørsholm Kommune.

- Du fjerner en fridag, selvom alle vores medlemmer gerne vil have mere fri. Det giver ikke mening.

Giver det ikke mening i den tid vi lever i, at det skal flere penge til staten?

- Jo, og vi vil også gerne skaffe flere indtægter til staten. Men hvorfor sætter man så skatten ned for de allerrigeste samtidig med, at man fjerner en fridag for de fattigste.

Regeringen står fast

Også blandt Socialdemokratiets vælgere er modstanden mod afskaffelsen af store bededag stor.

Det blev særligt tydeligt i en megafonmåling torsdag. Her står Socialdemokratiet til en tilbagegang på 5,8 procentpoint sammenlignet med valget 1. november 2022.

Flere af deltagerne i målingen nævner konkret store bededag-konflikten som grunden til, at de ikke længere vil stemme på Socialdemokratiet.

Socialdemokratiet - og regeringen generelt - har flere gange anerkendt, at beslutningen ikke er populær, men man holder fast.

- Regeringen ryster ikke på hånden. Regeringen er dannet for at kunne træffe de vanskelige beslutninger. Det er en hård debat, vi har om store bededag i øjeblikket, men det er den type beslutninger, der gør os i stand til at lave de afgørende investeringer i Forsvaret og sikre, at vi kan holde hånden under velfærdssamfundet, sagde Christian Rabjerg Madsen, politisk ordfører for Socialdemokratiet, til TV 2 torsdag.

Lovforslaget om at afskaffe store bededag som helligdag blev fremsat 24. januar og vil træde i kraft fra 2024.

Det betyder, at dette års store bededag er den sidste som helligdag.