Politik

Mette Frederiksen reagerer på kritik fra baglandet: Det er prisen for at tage ansvar

Statsministeren vil ikke kommentere på, om afskaffelsen af store bededag var et socialdemokratisk ønske fra start.

På trods af kritik fra det socialdemokratiske bagland står regeringen fast på afskaffelsen af store bededag.

Det siger statsminister, Mette Frederiksen (S), efter at have holdt nytårsmøde i Fredericia med flere hundrede socialdemokrater.

- Når man har ansvaret for at lede et land, så skal man kunne træffe svære beslutninger, som måske endda gør en upopulær, siger hun til TV 2.

Partiformanden tilføjer, at hun er "ærgerlig" over, at nogle medlemmer har forladt partiet i protest, men at poliske uenigheder ikke kan undgås.

- Det har der altid været, også under min ledelse, og sådan vil det nok også være om 5, 10 og 50 år.

Jeg fortryder ikke, og jeg synes, ikke det er en høj pris

Mette Frederiksen (S)

Regeringen er et kollektiv

Forud for mødet i Fredericia talte TV 2 med flere lokalformænd, kredsformænd og byrådsmedlemmer, der udtrykte stor utilfredshed med afskaffelsen af store bededag.

Flere af dem mener ikke, at det er socialdemokratisk politik at få danskerne til at arbejde mere. Derfor søgte de en afklaring fra Mette Frederiksen på, om forslaget er groet i Socialdemokratiets egen baghave, eller om det stammer fra Venstre og Moderaterne.

Det vil Mette Frederiksen ikke kommentere på.

- Når man går i regering, så tager man ansvar for det hele. Både det, som gennem lang tid har været et ønske, men også det, der kan koste popularitet. Regeringen er et kollektiv, og det er vi også i denne sammenhæng.

Men flere i baglandet havde et ønske om, at man kunne sige, det var de andres skyld. Kan de det?

- Det kan jeg ikke forestille mig, at nogle socialdemokrater har efterspurgt. Hvis der er noget, der kendetegner Socialdemokratiet igennem 150 år, så er det, at vi tager ansvar. Det gør vi også i denne sag.

Preller af på Mette Frederiksen

Det er ikke kun i Socialdemokratiets bagland, at beslutningen om store bededag er upopulær. Også blandt partiets vælgere og danskerne generelt er der stor utilfredshed.

Det blev tydeligt i en megafonmåling torsdag. Her står Socialdemokratiet til en tilbagegang på 5,8 procentpoint sammenlignet med valget 1. november 2022.

Flere i målingen nævner konkret afskaffelsen af store bededag som begrundelse for, at de ikke længere vil stemme på S.

Men det lader Mette Frederiksen sig ikke gå på af.

- Jeg fortryder ikke, og jeg synes, ikke det er en høj pris. Det er ærgerligt, at medlemmer melder sig ud, men når vi som regering kan se, at der ikke er penge nok, til det vi gerne vil, så kan vi ikke bare levere regningen videre til næste generation, så må vi tage ansvar, siger hun og tilføjer:

- Meningsmålinger går op og ned, sådan er det.

Sidste år som helligdag

Lovforslaget om at afskaffe store bededag er fremsat, men endnu ikke vedtaget i Folketinget.

Da SVM-regeringen har flertal, er det dog kun en formalia-sag.

Forslaget skal træde i kraft fra 2024, hvilket betyder, at dette års store bededag, 5. maj, bliver den sidste som helligdag.