Regeringen styrtbløder i ny måling – vælgerne flygter især af to grunde

Venstre får store stryg i ny Megafon-måling. Hvis den var et valgresultat, ville det være partiets dårligste valg nogensinde.

Hvis der var valg i morgen, ville flertallet bag den nuværende SVM-regering være meget, meget langt væk.

Det viser en ny meningsmåling foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken.

Da Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne kort før jul dannede den nye flertalsregering, havde de 3 partier samlet 89 mandater.

Men i den nye Megafon-måling styrtbløder regeringen og står til kun at få 68 mandater.

Målingen kommer efter en tid, hvor der har været stor diskussion om afskaffelsen af store bededag.

Venstre og Socialdemokratiet får stryg

Det er især Venstre og Socialdemokratiet, der er ansvarlige for den store tilbagegang.

Regeringen ryster ikke på hånden

Christian Rabjerg Madsen, politisk ordfører for Socialdemokratiet

I den nye måling er Venstre helt nede på 8,8 procent af stemmerne.

Det er 4,5 procentpoint mindre og 7 mandater færre end ved folketingsvalget i november, som ellers langtfra var nogen succes for partiet. Og de 8,8 procent er også dårligere end partiets værste valgresultat nogensinde, som kom i 1987 med 10,5 procent af stemmerne.

Bedre står det til hos Socialdemokratiet, men heller ikke her er den nye Megafon-måling rar læsning.

Mette Frederiksens parti fik 27,5 procent af stemmerne ved folketingsvalget i november, men er i denne måling nede på 21,7 procent. Det svarer til en tilbagegang på 12 mandater. Vi skal tilbage til begyndelsen af 2016 for at finde en dårligere socialdemokratisk Megafon-måling.

Helt så galt står det ikke til for det tredje regeringsparti, Moderaterne.

Lars Løkke Rasmussens parti opnåede 9,3 procent af stemmerne ved seneste valg og får 7,7 procent i denne måling. Det svarer til en tilbagegang på 2 mandater.

Store bededag skræmmer vælgere

Megafon har spurgt partiskiftere, hvorfor de ville stemme på et andet parti end ved valget. Partiskifterne peger på især to grunde til, at de vender Venstre og Socialdemokratiet ryggen.

Den ene handler om, at en del vælgere ikke bryder sig om, at partierne er gået i regering med "fjenden", mens den anden handler om store bededag.

Lyn-analyse

Det her er en mavepuster til regeringen. Det er forventeligt med et fald i målingerne, men det er virkelig en markant tilbagegang, at de tre partier til sammen har mistet 21 mandater. Det er voldsomt.

Regeringen er kommet elendigt fra start og har nærmest lagt sig ud med gud og hver mand ved at foreslå at afskaffe store bededag. Det er formentlig hovedårsagen til, at især Socialdemokratiet og Venstre mister opbakning. Og så har det selvfølgelig kostet for Venstre, at Jakob Ellemann-Jensen alligevel er gået i regering med Mette Frederiksen, selvom han afviste det klart under valgkampen. Det er et kæmpe løftebrud og tærer på vælgernes tillid til ham.

Regeringens forslag om at afskaffe store bededag for at få penge til blandt andet Forsvaret har fået en hård medfart af både de øvrige partier på Christiansborg, fagbevægelsen og generelt blandt danskerne.

- Regeringen ryster ikke på hånden. Regeringen er dannet for at kunne træffe de vanskelige beslutninger, siger Christian Rabjerg Madsen til TV 2. Video: TV 2 NEWS

Alligevel fortryder Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, ikke det upopulære forslag om at afskaffe helligdagen.

- Regeringen ryster ikke på hånden. Regeringen er dannet for at kunne træffe de vanskelige beslutninger. Det er en hård debat, vi har om store bededag i øjeblikket, men det er den type beslutninger, der gør os i stand til at lave de afgørende investeringer i Forsvaret og sikre, at vi kan holde hånden under velfærdssamfundet og samtidig håndtere den klimaudfordring, som vi også skal tackle, siger Christian Rabjerg Madsen til TV 2.

Venstres politiske ordfører, Morten Dahlin, erkender, at debatten om store bededag smitter af på de dårlige målinger for de tre regeringspartier.

- Det at lede at land handler ikke altid om at gøre det, der er populært, men om at gøre det, der er rigtigt for at tilvejebringe finansiering af det, man gerne vil have mere af, siger Morten Dahlin til TV 2.

Modsat regeringspartierne er der også partier, der oplever stor fremgang.

SF og Liberal Alliance er højdespringere i den nye måling, hvor SF går fra et valgresultat på 8,3 procent til nu 15,5 procent. Liberal Alliance øger sin tilslutning fra 7,9 procent ved valget til 12,6 procent i denne måling.