Nye Borgerliges kommende formand vil se fremad – ellers "må man stå af bussen"
Lars Boje Mathiesen er overbevist om, at han kan samle Nye Borgerlige som ny formand.
Der kommer "ro på bagsmækken" nu, proklamerer Nye Borgerliges kommende formand, Lars Boje Mathiesen.
Det er noget af det, han vil bidrage med, siger han i et interview med TV 2.
- Nu slår vi en streg i sandet. Nu kigger vi fremad. Og hvis man vil med på bussen, så kører den nu, siger Lars Boje Mathiesen.
- Vi er sat i verden for sagen og for at redde Danmark fra den forfejlede indvandring, som er sket. For at tage magten væk fra politikerne. Hvis man vil med på den tur, så er det dejligt. Og hvis man ikke vil det, jamen så må man stå af bussen.
Modkandidat gik i protest
Pernille Vermund meddelte for to uger siden, at hun vil stoppe som formand. Og da fristen for at melde sig til at overtage udløb, stod Lars Boje Mathiesen tilbage som eneste kandidat.
Dermed står det onsdag klart, at den 47-årige østjyde, Lars Boje Mathiesen, vil blive kåret som ny formand for Nye Borgerlige, når partiets medlemmer skal vælge ny formand og næstformand 7. februar.
En enkelt har ellers været nævnt som et bud på en modkandidat: Det nyvalgte folketingsmedlem Mikkel Bjørn Sørensen. Men han konkluderer selv, at han har for lidt erfaring til at kunne overtage formandsposten.
I stedet meldte han sig tirsdag ud af partiet, fordi han ikke kan se sig selv i Nye Borgerlige under Lars Bojes ledelse. Han er nu medlem af Dansk Folkeparti.
Klar til at smøge ærmerne op
Den kommende formand vil ikke forholde sig til "folk, som ikke længere er med i Nye Borgerlige".
- Og jeg forholder mig heller ikke til kritik af en ledelsesstil i en post, som jeg ikke engang er tiltrådt endnu, fastslår han.
Der har været meget uro i partiet og to udmeldelse på bare tre måneder i folketingsgruppen. Er du sikker på, at du kan samle det her parti?
- Det jeg 100 på. Det der er jo ikke sket under min ledelse. Og den ene sag (Mette Thiesens udmelding, red.) havde jo ikke noget med politik at gøre, siger han og gentager, at "nu ser vi fremad.
- Vi har en firemands-trup, og vi er klar til at smøge ærmerne op.
Sige fra overfor magteliten
Når ingen har stillet op som modkandidat, tager Lars Boje Mathiesen det som udtryk for, at partimedlemmerne ønsker, at han overtager stafetten fra Pernille Vermund.
- Det er jeg da både stolt, beæret og ydmyg over, siger han.
Der er stadig plads til et parti som Nye Borgerlige i det politiske landskab, mener han. Også selvom partiet nu er det mindste i Folketinget, hvor også Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne fylder på højrefløjen.
Nye Borgerlige har ifølge den kommende formand en "helt unik position".
- Vi kombinerer en ægte borgerlig økonomisk politik med en politik, som passer på Danmark. Vi er de eneste, der har den politik i Danmark, siger han.
- Og så er vi et oppositionsparti, som kommer til at gå benhårdt til den nye regering, når de begynder at tromle henover folks rettigheder og fjerne folks fridage uden at spørge befolkningen. Så kan man være helt stensikker på, at så står Nye Borgerlige på borgernes side.
Nye Borgerlige vil – under Lars Boje Mathiesens ledelse – både søge indflydelse og være et protestparti,
- Det er nødvendigt, at der er nogen, der stiller sig op og protesterer på vegne af befolkningen og siger fra. Det vil vi blive ved med, hvis vi har en politisk magtelite og en statsmagt som tromler henover borgernes rettigheder, siger han med henvisning til blandt andet lukningen af minkerhvervet under coronaepidemien.
Ingen garantier
Lars Boje Mathiesen er kendt som en slagkraftig og bramfri politiker i folketingssalen. Adspurgt, om han vil føre samme stil overfor uenige partimedlemmer, siger han:
- Vi har ikke noget imod uenighed i Nye Borgerlige. Man skal huske, at jeg har haft mange kasketter i mit liv. Blandt andet som ordfører. Nu træder jeg så ind i en rolle som formand og tager dén kasket på. Og den vil jeg prøve på at udfylde det bedste, jeg kan.
Er du sikker på, at det er slut med de dårlige personsager og udmeldelser?
- Jeg har været her (på Christiansborg, red.) i tre år, og er der én ting, jeg har lært, så er det, at man skal være varsom med at stille garantier. Men nu ser vi fremad. Nu handler det om politik og om det, vi er sat i verden for. Og det er at redde Danmark.
Hvis vi står her igen efter næste valg, hvad er så succeskriteriet for dig som formand?
- At vi har sat vores præg på dansk politik. At vi har sagt de ting, der er nødvendige at sige. At borgerne derude ved, at de har en ven på Christiansborg, som står på deres side imod – nogle gange – et magtsystem, som tromler henover dem. Hvis jeg har været i stand til at fortælle danskerne det, så håber jeg, at de vil bakke op om det. Det er mit succeskriterie.
Partiets delegerede skal 7. februar vælge ny formand og næstformand ved et ekstraordinært årsmøde i Fredericia.
Der er seks kandidater til posten som næstformand.