Politik

Lars Boje Mathiesen bliver ny formand for Nye Borgerlige

Der bliver kampvalg om næstformandsposten i Nye Borgerlige. Lars Boje Mathiesen kan derimod krones som ny formand uden afstemning.

Ingen andre kandidater havde meldt sig til formandsposten, da fristen udløb ved midnat tirsdag.

Det oplyser Nye Borgerlige.

Dermed står det klart, at den 47-årige østjyde, Lars Boje Mathiesen, vil blive kåret som ny formand for Nye Borgerlige, når partiets delegerede samles til et ekstraordinært årsmøde 7. februar.

Udmeldinger på stribe

Pernille Vermund meddelte 10. januar, at hun ikke ønsker at fortsætte som partiets formand.

En enkelt har været nævnt som et bud på en modkandidat til Lars Boje Mathiesen om formandsposten – det nyvalgte folketingsmedlem Mikkel Bjørn Sørensen.

Men han meldte sig tirsdag ud af partiet i protest mod netop Lars Boje Mathiesen. Ifølge Mikkel Bjørn Sørensen er partiets kommende formand en "solorytter", hvis person indimellem fylder så meget, "at partiets interesser og andre personer må vige".

- Min grundlæggende konklusion er, at jeg ganske enkelt ikke kan se mig selv i partiet under Lars Bojes ledelse – hans øvrige evner og kompetencer til trods. Jeg er ikke overbevist om, at han kan skabe korpsånd og udstikke en fælles retning for partiet. Vel at mærke med plads til andre positioner end hans egen, begrundede Mikkel Bjørn Sørensen sin beslutning på Facebook.

Skal der også være underbukser på offentlige toiletter? Hvis jeg går en tur og spontant skider i mine bukser?

Lars Boje Mathiesen, Nye Borgerlige, under debat i folketingssalen

Lars Boje Mathiesen afviste beskyldningerne.

Samme dag fulgte både formanden og næstformanden for Nye Borgerliges Ungdom trop af samme årsag som Mikkel Bjørn Sørensen. Og to lokalformænd havde netop meldt sig ud, da TV 2 talte med dem tirsdag.

Bramfri stil i folketingssalen

Lars Boje Mathiesen er uddannet folkeskolelærer. Han har siddet i Folketinget for Nye Borgerlige siden 2019 og har blandt andet været partiets finansordfører.

Han er kendt som en "bulderbasse" og en facebookkriger, der særligt gjorde sig bemærket for sin modstand mod regeringens corona-restriktioner og vaccine-strategi.

Lars Boje Mathiesen er også kendt for en kontroversiel og bramfri stil, som deler vandene. For eksempel kommenterede han et politisk forslag om gratis adgang til menstruationsprodukter med spørgsmålet:

- Skal der også være underbukser på offentlige toiletter? Hvis jeg går en tur og spontant skider i mine bukser, spurgte han i folketingssalen – og fik en masse rasende reaktioner efterfølgende.

Ved åbningsdebatten i oktober fik Lars Boje Mathiesen også SF's formand op i det røde felt. Han spurgte Pia Olsen Dyhr, hvor mange køn der er.

Hun uddybede, at der er mange køn, hvortil Boje Matthiesen fulgte op ved at spørge, om der så også skal være kvoter for alle de andre kønsopfattelser – ligesom der ifølge SF skal være kvoter for kvinder – i bestyrelser?

- Ved du hvad; det, synes jeg, er vanvittig useriøst, udbrød Olsen Dyhr rasende, så Folketingets formand måtte bryde ind og minde hende om reglerne for, hvordan man taler til hinanden i folketingssalen.

Liberal individualist

Lars Boje Mathiesen var en af partiets store stemmeslugere ved valget 1. november, hvor han fik over 11.000 personlige stemmer.

Internt i partiet står Boje Mathiesen, der har en fortid i Liberal Alliance, for en mere liberal kurs, end den nationalkonservative, der har kendetegnet Pernille Vermund og andre i partitoppen med en fortid i Det Konservative Folkeparti.

Lars Boje Mathiesen deler ifølge en række kilder, som TV 2 har talt med, heller ikke Pernille Vermunds syn på, hvordan Nye Borgerlige skal agere. Han ønsker at være et magtkritisk protestparti, mens Vermund i de senere år har betonet, at partiet skal samarbejde og søge indflydelse.

I dagene omkring, at Pernille Vermund meddelte, at hun vil stoppe som formand, karakteriserede en lang række kilder tæt på partiet Lars Boje Mathiesen som kompromisløs. En udpræget individualist, der gør, hvad der passer ham og ikke spiller bold efter de samme regler som andre.

Blandt andet kan han ifølge flere kilder finde på at blive væk fra afstemninger i folketingssalen, så han slipper for at stemme som aftalt i folketingsgruppen, hvis han ikke er enig.

Samtidig er der bred enighed om, at han er borgerlig ind til benet og en dygtig kommunikatør, der tænker originalt og er eminent til at udstille andres hykleri.

- Lars er knalddygtig – og ingen kan som han udstille venstrefløjens misbrug af skatteborgernes penge, så de står afpillede tilbage, lød det for eksempel tirsdag fra Mikkel Bjørn Sørensen, selvom han netop meldte sig ud af partiet på grund af selvsamme.

Kampvalg om næstformandspost

Eftersom der ikke er noget alternativ til Lars Boje Mathiesen som formand, vil han blive kåret som formand uden afstemning, når partiets delegerede samles 7. februar i Fredericia Idrætscenter.

Der vil være tale, klapsalve og en buket blomster, og det er mere eller mindre det.

Nye Borgerlige

  • Nye Borgerlige blev stiftet i efteråret 2015 af Pernille Vermund og Peter Seier Christensen, der indtil nu også har tegnet partiet som formand og næstformand. 
  • Partiet fik 2,4 procent af stemmerne ved det efterfølgende valg i 2019 og kom således i Folketinget med fire mandater. 
  • I løbet af valgperioden stod partiet i flere målinger til mere end 10 procent af stemmerne, men da valgdagen oprandt 1. november, fik Nye Borgerlige 3,7 procent, der udløste seks mandater. 
  • Efterfølgende har to folketingsmedlemmer forladt partiet. Først Mette Thiesen og senest Mikkel Bjørn Sørensen. Dermed er Nye Borgerlige nede på fire mandater og er det mindste parti i Folketinget. 

Derimod skal der være valg til posten som politisk næstformand, som hidtil har været partiets medstifter, Peter Seier Christensen.

Hele seks kandidater stiller op: René Bachmann fra Sydfynskredsene, Rune Bønnelykke, der er byrådsmedlem i Vejle og medlem af hovedbestyrelsen, Henriette Ergemann, der er medlem af byrådet i Kalundborg, Ulla Kokfelt, byrådsmedlem i Helsingør, Sabrina Bech Røn fra Esbjerg, der er byrådsmedlem og regionsrådsmedlem samt Jørgen Pontoppidan fra Lyngbykredsen.

Det nyvalgte folketingsmedlem Kim Edberg Andersen havde også stillet sig til rådighed som næstformand. Men da mange andre stiller op, er det blevet besluttet, at "kræfterne skal fokuseres på arbejdet i folketingsgruppen".

- Og derfor er Kim ikke længere næstformandskandidat, skriver partiet til TV 2.

TV 2 arbejder på at få en kommentar fra Lars Boje Mathiesen.