Politik

Lokalformænd melder sig ud af Nye Borgerlige: - Jeg gider sgu ikke mere

Flere lokalforeningsformænd forholder sig ligesom Mikkel Bjørn Sørensen kritisk til Lars Boje Mathiesens lederevner.

Tirsdag meddelte folketingsmedlem Mikkel Bjørn Sørensen, at han forlader Nye Borgerlige. Han vil i stedet være medlem af Dansk Folkeparti.

Nyheden kom mindre end tre måneder efter, at den 27-årige østjyde blev valgt til Folketinget for første gang.

Det vækker stor frustration hos en række af partiets lokalforeningsformænd. TV 2 har tirsdag talt med 25 ud af Nye Borgerliges 64 lokalforeningsformænd.

Flere fortæller, at de er vrede over Mikkel Bjørn Sørensens udmelding, mens tirsdagens nyhed var dråben for lokalformændene for henholdsvis Herning og Holstebro. Da TV 2 ringede, havde de netop opsagt deres medlemskab.

- Jeg gider sgu ikke mere. Jeg er slidt, jeg er ked af det, og jeg er træt. Jeg kan ikke længere have hele mit hjerte med i det, fordi der har været så meget intern fnidder i partiet og dårlig stemning, siger Helle Lillelund, som indtil tirsdag var konstitueret formand i partiets lokalforening i Holstebro.

Hun tilføjer, at hun ikke vil give én person skylden, men at Mikkel Bjørn Sørensens exit kom som "endnu en knytnæve lige i ansigtet".

Helle Lillelund har tidligere været mangeårigt medlem af Venstre, men meldte sig ud, da Jakob Ellemann-Jensen blev valgt som partiformand. Hun vil nu melde sig ind i Dansk Folkeparti.

Lokalforeningsformanden fra Herning, Charlotte Lindhardt, har ikke ønsket at stille op til et interview. Hun oplyser blot, at hun tirsdag har forladt partiet.

Havde gerne set ham som næstformand

Ved folketingsvalget i november fik Nye Borgerlige seks mandater, men partiet er nu nede på fire efter først at have sagt farvel til Mette Thiesen og altså nu også til Mikkel Bjørn Sørensen.

Sidstnævnte er valgt på Fyn, og det er da også her, at frustrationen umiddelbart er størst.

Lokalforeningsformanden i Nyborg, Henrik Aaen, kalder situationen "sørgelig" og fortæller, at han både er "dybt skuffet og rystet".

- Det er noget mærkeligt noget at gøre efter tre måneder, siger lokalformanden.

Samme toner lyder fra lokalforeningsformanden i Odense, Mathilde Hammer. Hun er "frustreret" over partihoppet, da hun gerne havde set Mikkel Bjørn Sørensen som næstformand.

"Mikkel er ikke et hak bedre"

Andre steder på Fyn får det seneste exit en markant anderledes modtagelse.

Faktisk understreger Henrik Lauridsen fra Svendborg, at han "på ingen måde" er hverken vred eller skuffet. Tværtimod.

- Jeg synes, det er rart, at vi får ryddet op, når nu partiet har været delt i to fløje. Så det er alletiders, at han smutter, siger han.

Mikkel Bjørn beskylder Lars Boje for at være en solorytter og en, der ikke kan samle partiet. Er du enig i det?

- Der kan jeg jo sige helt åbent, at vi er mange, der ser Mikkel Bjørn som en solorytter, der ikke kan samarbejde. Mikkel er ikke et hak bedre end Lars Boje.

Ser ikke Boje som leder

Foruden at have mistet to ud af seks mandater siden folketingsvalget har Pernille Vermund meddelt, at hun ikke ønsker at fortsætte som partiformand.

Nye Borgerlige har indkaldt til ekstraordinært årsmøde 7. februar, hvor hendes afløser skal findes. Indtil videre er Lars Boje Mathiesens den eneste kandidat til posten.

Jeg ser ikke Lars Boje Mathiesen som en leder, der kan samle flokken

Jimmi Haushøj, formand i lokalforeningen for København og Frederiksberg Kommune

Flertallet af de formænd, TV 2 har talt med, bakker da også op om Lars Boje Mathiesen som ny partiformand. Andre ser på partiets fremtid med en vis skepsis:

- Jeg ser ikke Lars Boje Mathiesen som en leder, der kan samle flokken. Men til gengæld er han en super stærk solorytter, der ikke er bange for modvind, siger Jimmi Haushøj fra København og tilføjer:

- Når det er sagt, så kan jeg ikke se andre bud på en afløser til Pernille lige nu.

Bekymrede for fremtiden

Samme toner lyder fra lokalforeningsformanden i Køge, Thomas Bording.

Han er bekymret for den situation, som Nye Borgerlige står i lige nu, fortæller han. For med Pernille Vermunds afgang som partiformand er partiets fremtid uvis.

- Det var et slag i hovedet med Vermunds udmelding, og jeg synes, det er for tidligt, at hun smutter. Hun skulle være blevet, indtil der var en naturlig afløser, siger Thomas Bording og tilføjer:

- Lars Boje er enormt stærk til det udadvendte arbejde, men det er også en ledelsesopgave, og der har jeg svært ved at vurdere ham. Vi skal nok overleve, men det bliver op ad bakke.

Foruden Mikkel Bjørn Sørensen og de to lokalforeningsformænd har både formand og næstformand for Nye Borgerlige Ungdom, Malte Larsen og Mitchel Oliver Vestergaard, tirsdag meldt sig ud af partiet.

I et skriftligt svar til TV 2 siger Lars Boje Mathiesen, at kritikken fra flere lokalformænd "må stå for deres regning".

- Det er medlemmerne, som vælger formanden. Derfor har et parti den formand, som medlemmerne ønsker. Hvis der er personer, som ikke respekterer medlemmernes ret til denne demokratiske proces, så må det stå for deres regning, skriver Lars Boje Mathiesen.