Folketingsmedlem forlader Nye Borgerlige i protest
Det er det andet folketingsmedlem, partiet mister siden valget. Og to ledende personer fra ungdomspartiet trækker sig.
Folketingsmedlem Mikkel Bjørn Sørensen har meldt sig ud af Nye Borgerlige og ind i Dansk Folkeparti.
Det oplyser DF-formand Morten Messerschmidt på Twitter.
Det nyvalgte folketingsmedlem Mikkel Bjørn Sørensen blev ellers – sammen med Lars Boje Mathiesen – nævnt af mange som et oplagt bud på en ny formand til Nye Borgerlige, efter at Pernille Vermund har meddelt, at hun ikke længere ønsker at være formand.
Solorytter efterlader ikke plads til andre
I et langt opslag på Facebook skriver Mikkel Bjørn Sørensen, at Nye Borgerlige er en del af hans politiske dna. Men partiet er kastet ud i kaos med Pernille Vermunds udmelding. Ingen var forberedt på et formandsskifte nu.
Han selv er kun lige kommet i Folketinget og har derfor "begrænset parlamentarisk erfaring til at bakke et formandskandidatur op". Som konsekvens kan han kun se ét bud på en ny formand: Lars Boje Mathiesen, som allerede har meldt sig som kandidat til formandsposten.
Og det bliver altså uden Mikkel Bjørn Sørensen, fastslår folketingsmedlemmet.
- Min grundlæggende konklusion er, at jeg ganske enkelt ikke kan se mig selv i partiet under Lars Bojes ledelse – hans øvrige evner og kompetencer til trods. Jeg er ikke overbevist om, at han kan skabe korpsånd og udstikke en fælles retning for partiet. Vel at mærke med plads til andre positioner end hans egen, skriver han.
Mikkel Bjørn Sørensen understreger, at "Lars er knalddygtig".
- Men Lars er også en solorytter. Der efterlades ikke meget plads til samarbejde, konstruktiv dialog og fælles fodslag. Personen Lars ender indimellem med at fylde så meget, at partiets interesser og andre personer må vige, skriver han.
Trussel om eksklusion fra partiet
Mikkel Bjørn Sørensen fortæller i sit opslag, at han har givet udtryk for betænkeligheder vedrørende "Lars Bojes ledelsesstil og samarbejdsevner". Men han oplever, at de ikke er blevet mødt med lydhørhed.
Tværtimod kulminerede det for en uge siden, før Lars Boje Mathiesen havde meldt sit kandidatur. Mikkel Bjørn Sørensen beskriver et internt møde i partiet:
- Det endte med, at sekretariatschefen – med efterfølgende opbakning fra Lars Boje – meddelte mig, at hvis jeg ikke inden for to timer vendte tilbage med en besked om utvetydig opbakning til Lars Boje Mathiesen som formand, så var det en mulighed, at jeg blev ekskluderet fra både gruppen og partiet.
- Jeg var naturligvis i chok. Partiet skal have et demokratisk valg om ny formand – og her fik jeg påbud om opbakning til en kandidat, der endnu ikke havde meldt sig. Endvidere med trussel om, at hvis jeg skulle få den ide selv at stille op, ville det være udtryk for illoyalitet og ligeledes medføre eksklusion, skriver Mikkel Bjørn Sørensen og tilføjer, at han dagen efter fik en undskyldning.
Lars Boje Mathiesen afviser alle Mikkel Bjørn Sørensens anklager, både om, at han selv skulle være en solorytter, og at den nu tidligere partifælle skulle være bedt om at gå.
- Jeg har arbejdet benhårdt for partiet i mange år, og han (Mikkel Bjørn Sørensen, red.) er ikke blevet truet med at blive ekskluderet. Overhovedet ikke, siger han.
Samme toner lyder fra afgående formand Pernille Vermund, som dog erkender, at hun har fået partiets sekretariatschef til at beklage over for Mikkel Bjørn Sørensen:
- Mikkel Bjørn har haft opfattelsen af, at han er blevet truet med at blive ekskluderet. Jeg har ikke selv været med på mødet, men da jeg hører, at det var hans opfattelse, der tog jeg straks fat i vores sekretariatschef og bad ham undskylde over for Mikkel, at han var blevet efterladt med den opfattelse, siger hun.
Sekretariatschef Lars Eldrup siger i et skriftligt svar til TV 2, at han ikke ønsker at gå ind i sagen.
- Jeg kan dog nævne, at jeg på ingen måde kan genkende beskrivelsen, og det chokerer mig at blive hængt ud på den måde, skriver Lars Eldrup om Mikkel Bjørn Sørensens udlægning.
To ungdomspolitikere melder sig ud
Mikkel Bjørn Sørensen er ikke den eneste, der tirsdag har forladt partiet.
Både landsformand for Nye Borgerliges Ungdom, Malte Larsen, og næstformand samme sted, Mitchel Oliver Vestergaard, trækker sig fra deres poster og forlader partiet.
- Min udmeldelse skyldes, at jeg ikke kan se mig selv i Nye Borgerlige med udsigt til Lars Boje Mathiesen som partiformand. Lars Boje er en knalddygtig og imponerende politiker, men jeg kan ikke se mig selv i et parti med Lars Boje som formand af både politiske og personlighedsmæssige årsager, skriver Malte Larsen.
Fra seks til fire mandater
Nye Borgerlige fik seks mandater ved folketingsvalget i november, men kort efter forlod Mette Thiesen partiet.
Nu er folketingsgruppen nede på fire medlemmer: Pernille Vermund, der agter at blive resten af valgperioden, Lars Boje Mathiesen, Peter Seier Christensen, der har meddelt, at han træder tilbage som næstformand, og Kim Edberg, der stiller op til posten som næstformand.
Dansk Folkeparti derimod er nu oppe på seks mandater. Og formanden, Morten Messerschmidt, er "meget tilfreds" med sit nye partimedlem.
- Mikkel Bjørn er en fremragende og konservativt nationalt forankret politiker, som har Gud, konge og fædreland tatoveret helt ind i hjertet. Så jeg er rigtig glad for, at han har valgt Dansk Folkeparti til. Jeg føler mig overbevist om, at han vil føle sig rigtig godt hjemme, lyder det fra DF-formanden.
Mikkel Bjørn Sørensen har særligt markeret sig på værdidebatten, og det er også den rolle, Morten Messerschmidt ser for sig, at han vil udfylde i Dansk Folkeparti.
- Vi skal kæmpe skulder ved skulder om værdidebatten. Kirke, kultur og familie, det er det, der virkelig betyder noget for ham. Jeg tror, at han bliver et stort aktiv – ikke bare for Dansk Folkeparti, men for Danmark som parlamentariker, siger han.
Nye Borgerlige skal vælge partiets nye formand på en ekstraordinær generalforsamling 7. februar.