Centrum-Demokraterne er genoplivet – og Mimi Jacobsen bryder sig ikke om det

Det nye parti med navnet Centrum-Demokraterne vil i Folketinget og håber på 10 procent af stemmerne.

Partiet Centrum-Demokraterne (CD) har længe været fortid i dansk politik.

Men nu er partinavnet i brug igen, og stifteren af de nye Centrum-Demokraterne, Peter Hjorth, gør det klart, at målet er at komme i Folketinget ved næste valg – og måske endda i regering.

- Vi har et program, som er meget tro mod det gamle Centrum-Demokraterne, siger Peter Hjorth, som tidligere har været folketingskandidat for Klaus Riskær Pedersens parti i 2019.

Han har desuden været opstillet for Det Demokratiske Parti, som han selv startede, ved kommunalvalget i København i 2021.

- Vi lægger os meget tæt op ad det oprindelig CD, som Erhard Jacobsen kørte, og til højre for Socialdemokratiet. Vi vil aldrig mere igen risikere en venstreorienteret regering, og vi vil gerne styrke midten i dansk politik, siger Peter Hjorth.

Har ikke talt med Mimi Jacobsen endnu

Det oprindelige Centrum-Demokraterne blev stiftet i 1973 af Erhard Jacobsen, som kom fra Socialdemokratiet. Partiet kom et par år senere med i regering og havde flere ministerposter.

CD stod for noget ganske bestemt, og det bryder jeg mig ikke om, at andre forsøger at efterligne

Mimi Jacobsen, datter af CD-stifter og senere formand

Senere blev partiet overtaget af Mimi Jacobsen, datter af Erhard Jacobsen, men i 2001 opnåede partiet ikke genvalg til Folketinget, og i 2008 blev partiet nedlagt.

Peter Hjorth fortæller, at han endnu ikke har talt med nogen fra det oprindelige parti.

- En af dem, vi skal til at kontakte nu, er Mimi Jacobsen. Hende vil jeg helt sikkert gerne tale med og have hendes kommentar til det her, siger Hjorth.

- Også når vi nu ligger tæt på det gamle, originale CD og hendes far Erhard Jacobsen, så vil jeg gerne lige vende det med hende.

Mimi Jacobsen bryder sig ikke om, at partinavnet er i brug igen, siger hun til Ritzau.

- Jeg kender ikke den person, som nu vil genoplive partiet – eller det kan han jo ikke, fordi det bliver jo ikke det samme parti. Men det bryder jeg mig ikke om. Bestemt ikke, siger hun.

- CD stod for noget ganske bestemt, og det bryder jeg mig ikke om, at andre forsøger at efterligne.

Målet er 10 procent

Det nye Centrum-Demokraterne har høje ambitioner og er allerede gået i gang med at indsamle vælgererklæringer, så partiet kan blive opstillet ved næste folketingsvalg.

- Vores mål er at få 10 procent af midterstemmerne. Og det er klart, at de stemmer kommer fra Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Moderaterne og også Venstre, siger han.

- Nu prøver vi. Det kan godt være – hvis man skal være realistisk – at vi kommer ind med lidt mindre første gang.

Peter Hjorth slår desuden fast, at partiet "til hver en tid" vil gå i regering, hvis muligheden byder sig.

Vil bejle til Morten Østergaard og Frank Jensen

Centrum-Demokraternes mærkesager er blandt andet bedre vilkår for bolig- og bilejere. Blandt andet mener partiet, at ejendomsværdiskatten og grundskylden skal fjernes, og afgiften på elbiler skal væk.

Andre overskrifter er politisk neutralitet for DR og uddannelsesinstitutioner og en stærk bekendelse til NATO og EU.

Partiets politik vil inden længe blive præsenteret på et pressemøde. Der er ikke en dato fastlagt endnu.

Men partiet har netop udsendt en pressemeddelelse, hvor det fremgår, at "Centrum-Demokraterne er tilbage" og stiller op til at svare på spørgsmål klokken 12 på Christiansborgs hovedtrappe.

Indtil videre består partiets ledelse af Peter Hjorth, Christian Kubel Højmose, som også har været opstillet for Det Demokratiske Parti i 2021, og Jakob Brandt-Møller, som er tidligere medlem af Klima-demokraterne og Det Demokratiske Parti.

Håbet er dog, at nogle profilerede ekspolitikere vil fatte interesse for det nystartede parti.

- Vi har mange gode folk på listen. Der er en masse gode folk, som vi skal ud at tale med nu, siger Peter Hjorth og nævner Jens Rohde, Morten Østergaard, Frank Jensen, Connie Hedegaard og Joachim B. Olsen.

Ingen af dem har på forhånd tilkendegivet, at de er interesserede i at være en del af det nye Centrum-Demokraterne.

Peter Hjorth blev i 2019, da han var spidskandidat for Klaus Riskær Pedersens parti, anklaget for fusk med sit private smykkefirma, Jungfrau Jewellery.