Politik

Regeringen vil have nye undersøgelser om Syrien-børn, siger Løkke

Indtil nu har regeringspartierne været splittet på spørgsmålet om, hvad der skal ske med de Syrien-børn og deres mødre, som stadig er i al-Roi-lejren.

Regeringen har nu drøftet sagen om de Syrien-børn og deres mødre, som stadig befinder sig i den syriske fangelejr al-Roi. Det siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) mandag i forbindelse med et udenrigsministermøde i Bruxelles.

- Jeg har ligesom andre set TV 2s reportager hen over weekenden. Jeg kan sige om den sag, at det har nu været drøftet i regeringen, og vi er nu enige om at bede de relevante myndigheder om at opdatere beslutningsgrundlaget, siger Lars Løkke Rasmussen (M) og tilføjer, at "en del" myndigheder er blevet sat i gang.

- Når vi har et opdateret beslutningsgrundlag, så vil regeringen træffe en regeringsposition i den her sag, siger Lars Løkke Rasmussen.

Splittet regering

Udmeldingen kommer, efter at TV 2 i weekenden har sat fokus på de i alt 19 Syrien-børn, der i årevis har været stor politisk uenighed om. Børn, hvis dansktilknyttede forældre rejste til Syrien omkring år 2014 og er tiltalt for at have støttet Islamisk Stat.

14 børn er allerede blevet evakueret og hentet hjem til Danmark, men fem af børnene er i dag fortsat i Syrien.

Indtil nu har regeringspartierne været splittet på spørgsmålet om, hvad der skal ske med de fem Syrien-børn og de tre mødre, som stadig befinder sig i den syriske fangelejr al-Roi. Derfor har der ikke været en fælles regeringslinje.

Mens Moderaterne gik til valg på, at både mødre og børn skal hjem til Danmark, var meldingen fra både Socialdemokraterne og Venstre i valgkampen, at mødrene under ingen omstændigheder kan komme til Danmark.

De tre mødre i al-Roj-lejren har ikke ønsket at acceptere en model, hvor børnene alene evakueres.

Alvorlige sundhedsproblemer

I maj sidste år blev de fem børn tilset af danske børnelæger.

Inden da havde en rapport bestilt af organisationen Repatriate the Children Denmark vist, at børnene lider af alvorlige sundhedsproblemer – heriblandt underernæring og ptsd. Det afdækkede Berlingske.

Her konkluderede en dansk læge og børnepsykolog, at børnene bør sendes hjem til Danmark.

Det fik dog ikke dengang den socialdemokratiske regering til at ændre holdning: Regeringen ville udelukkende evakuere børnene og ikke deres mødre.

Ingen af partierne har indtil nu rykket sig, men Lars Løkke Rasmussen (M) understregede forrige uge, at det er klart, at regeringen skal have en fælles politik på området.

Mange myndigheder i spil

Forrige uge sagde Lars Løkke Rasmussen (M), at beslutningen "ikke vil være på plads inden for få dage, men at der heller ikke vil gå mange uger":

Nu kan man så forstå på udenrigsministeren, at regeringen har drøftet spørgsmålet og afventer de nødvendige undersøgelser for at kunne træffe en fælles beslutning.

Ved tidligere undersøgelser af sagen om Syrien-børnene har der været en lang række ministerier involveret. Det drejer sig om både Justits-, Udenrigs-, Social- og Udlændinge- og Integrationsministeriet, som derfor forventes at indgå i arbejdet på at opdatere beslutningsgrundlaget.

Det har ikke været muligt at få et klart svar på, hvor længe der går, før myndighederne er klar med deres vurdering, men regeringen arbejder på at få afklaring hurtigst muligt.

Hør mere om Syrien-børnene i TV 2s nyhedspodcast 'Dato'.